Zdar,
přemýšlím, co dát za filesystem na disk, který by měl být přístupný z Linuxu i Windows.
Na starém notebooku jsem používal sice VFAT, ale nevýhody jsou neoddiskutovatelné - žádné žurnálování, omezená velikost souboru, nemožnost nastavení execute, bez symlinků atd. Tedy ve všech směrech zcela nedostačující na aktivní práci (vývoj apod., na vytvoření alba z fotkama to asi jde).
Asi by šel použít ext2 (3, 4?), ale tam se pro změnu (v Linuxu) nedokážu zbavit uživatelských práv - potřebuju něco, co bude mít nastavené globálně práva na celý filesystem (ala CD), nikoli pro každý soubor zvlášť. Bezpečnost v tomto směru mě nezajímá, celá věc bude kryptovaná a notebook (téměř) jednouživatelský, takže pokročilé nastavení práv je pro mě spíš komplikace. Případně by bylo pěkné mít podadresář, kde ty práva budou brána v úvahu a ve zbytku ne, ale to dokážu v případě vyřešit (asi i líp) dalším virtuálním diskem.
Funkčnost je pro mě důležitá primárně v Linuxu, jestli jinde nebude fungovat třeba žurnálování, mě až tak netrápí, jiný systém se používá spíš občasně.
Jsou nějaké lepší možnosti, co na ten disk hodit?