Návrh sítě

PetrM

Re:Návrh sítě
« Odpověď #75 kdy: 17. 05. 2016, 09:05:50 »
No, pokud jde o rezervu, taky bych to netahal na knop. Standard je:
1) Počítat se dvěma zásuvkama na PC (VoIP telefon, lokální tiskárna, ...)
2) Ve firemním prostředí počítat s růstem firmy. Sekat zdi kvůli tomu, že dvě účetní nestíhají a na týden kvůli tomu vyklidit kancl vyjde dráž, než to rovnou o 25-50% předimenzovat.
3) Pokud je to kancl, tak je fajn počítat s tiskárnou v každé místnosti. Tzn. +2 zásuvky (tiskárna + třeba SafeQ) na místnost.
4) WiFI pro návštěvy - počítat tak 1AP/místnost (dle rozměrů)

Takže to máme 17 fousů na místnost minimálně... CAT6 je standard, kompromis cena/užitná hodnota. 3x patch panel 24 pozic, tam už je rack jasný. Switch momentálně stačí jeden, gigový 24p, ale je to naknop.

Dál ze  switche cesta na server (prakticky je to tady jenom další nadupanější PC, jenom u něj nikdo nesedí, běží na něm služby a má víc  disků), cesta ven přes router a firewall a to je všechno k otázce.  Doporučuju se víc věnovat bepečnosti a hodit tam oslí můstek (ono obecně je lepší se naučit třetinu otázek, k ostatním 2-3 věty a přejít na otázku, kterou znáš líp).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 17. 05. 2016, 14:37:41 »
Hle nekomplikujte to porad. Je to skolni priklad ke zkouskam. Pozadavek je, aby to byla funkcni sit, ne aby to byla funkcni sit s rezervnimi zasuvkami a extra pripojkami na tiskarny.

Michaela

« Odpověď #77 kdy: 24. 05. 2016, 21:23:06 »
Tak se hlásím po státnicích.... přesně tuto otázku si vytáhla kamarádka přede mnou a bohužel se kvůli ní musí v srpnu vrátit...

Mě se to zkomplikovalo, nebylo jisté, že na státnice vůbec dojdu, protože přemíra učení se na mě podepsala hlubokou žilní trombózou a já skončila v nemocnici. Nakonec mě pustili v neděli večer, tak jsem dneska ty státnice zkusila, i když jsem se cítila naprosto nepřipraveně. Doufala jsem, že třeba splním aspoň část a budu toho mít v srpnu méně.

Vytáhla jsem si v rámci tohoto okruhu jednu z programovacích otázek, a když jsem viděla čísla všech vylosovaných otázek, tak jsem věděla, že to prostě nějak dám. Opravdu to vyšlo a až na přijímačky a stáž mám klid se léčit.

Děkuji za všechny rady, určitě by u této otázky pomohly.

skrzjdouci

« Odpověď #78 kdy: 24. 05. 2016, 21:59:45 »
Připravovala se kamarádka čtením tohoto vlákna?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #79 kdy: 24. 05. 2016, 22:04:05 »
Kristova noho, zenska, kdyz se clovek vrci na zkousky, tak se pak vecer jde dukladne projit, aby ty zkousky prezil zivy a pokud mozno i zdravy a to jak dusevne, tak fyzicky. S hlubokou zilni trombozou clovek nemusi skoncit jen v nemocnici, ale rovnou na prkne!

Ale jinak gratuluju!

« Odpověď #80 kdy: 25. 05. 2016, 13:08:21 »
Tak se hlásím po státnicích.... přesně tuto otázku si vytáhla kamarádka přede mnou a bohužel se kvůli ní musí v srpnu vrátit...

Mě se to zkomplikovalo, nebylo jisté, že na státnice vůbec dojdu, protože přemíra učení se na mě podepsala hlubokou žilní trombózou a já skončila v nemocnici. Nakonec mě pustili v neděli večer, tak jsem dneska ty státnice zkusila, i když jsem se cítila naprosto nepřipraveně. Doufala jsem, že třeba splním aspoň část a budu toho mít v srpnu méně.

Vytáhla jsem si v rámci tohoto okruhu jednu z programovacích otázek, a když jsem viděla čísla všech vylosovaných otázek, tak jsem věděla, že to prostě nějak dám. Opravdu to vyšlo a až na přijímačky a stáž mám klid se léčit.

Děkuji za všechny rady, určitě by u této otázky pomohly.

:o  :o  ???
No v každým případě gratulace.

PS: A JardaP má pravdu (s tím prknem)...

karlik

« Odpověď #81 kdy: 25. 05. 2016, 16:43:29 »
Gratuluji.

Michaela

« Odpověď #82 kdy: 26. 05. 2016, 16:27:01 »
Nojo, přehnala jsem to. Ve stresu ze státnic jsem všechno ostatní odkládala a zřidila si zdraví. K tronbóze se mi přidal i náběh na zápal plic.

Jak se připravovala, to nevím. Dlouho řešili IP adresy a byla hodně ztracená a popletená.

Virkato

« Odpověď #83 kdy: 26. 05. 2016, 17:38:03 »
Gratuluji. Jinak takové malé šťouchnutíčko: ty IP adresy ta kamarádka řešila IPv4 nebo IPv6? A co maska sítě a číslo sítě?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #84 kdy: 26. 05. 2016, 17:58:00 »
@Michaela: Hele, ze vy jste se celou dobu zivila akorat kafem?

Michaela

« Odpověď #85 kdy: 26. 05. 2016, 18:33:17 »
Já v životě nevypila hrnek kafe. Energy drinky mi taky nejedou. Většinou jsem prostě na vodě, ale během učení jsem byla tak zabraná, že i tohle šlo dost mimo mě...

Povinně jsme měli jen IPv4, masku měla úplně špatně, prostě to celé šlo mimo ní...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 26. 05. 2016, 18:44:41 »
Hm, pritom maska site na nejakou jednoduchou konfiguraci, jako treba zde v tomto prikladu, je dost jednoducha vec. Asi to nekdo opravdu dooobre vysvetlil v hodine.

Virkato

« Odpověď #87 kdy: 27. 05. 2016, 11:04:27 »
Hm, pritom maska site na nejakou jednoduchou konfiguraci, jako treba zde v tomto prikladu, je dost jednoducha vec. Asi to nekdo opravdu dooobre vysvetlil v hodine.
Přitom při tak malé síti stačí pár údajů a má v tom jasno:
Číslo sítě: 192.168.1.0
Maska sítě: 255.255.255.0
Broadcast: 192.168.1.255
Brána: 192.168.1.1
Volné IP pro stanice: 192.168.1.2-192.168.1.254
Navíc existuje názorný, stručný výklad na výpočet IP adres s kalkulačkou  :-*