Jak si rozšiřujete své vědomosti?

Re:Jak si rozšiřujete své vědomosti?
« Odpověď #210 kdy: 16. 04. 2016, 00:34:52 »
Zaujal mě abstrakt právě zmínkou o henkinovské sémantice (to je ta, o které ses tak pohrdavě vyjádřil v tom druhém vlákně). Podle mě to stojí za přečtení, stejně jako ten Hintikkův článek, cos odmítl číst tvrdě, že nejsi žák. BTW sorry za přechodník...
Zakládám do Pocketu, ale jestli to někdy vylovím, to nemůžu slíbit, přece jenom mě tohle neživí a měl bych se věnovat spíš jiným věcem... Navíc s tím současným boomem AI, deeplearningu etc. mám trochu obavu, jestli celé tohle formální modelování přir. jazyka není trochu slepá cesta...

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #211 kdy: 16. 04. 2016, 00:37:47 »
2) Asi myslíš propositional attitudes. O tom píše Hobbs v Encoding commonsense knowledge. V podstatě rozlišuje pozitivní modality (ty, kde platí modus ponens, čili například ty klasické nutně/možná) od ostatních, jako "věřit že" (nebo negace, což ne taky modalita). Ale žádnou ucelenou teorii k tomu nemá, jen se vše děje ve FOL. K sémantice logiky vyššího řádu je jeden článek tvrdící, že je na dvě věci (není to Peregrin), zkusím to najít, třeba tě to bude zajímat. Ale nic neslibuju, páč už nevím, kdo to napsal.
No jestli chceš nějaké příklady zapeklitých formulí z přirozeného jazyka a jejich rozbor, Materna jich má spoustu.

Co mě třeba zaujalo jako vtipně "jednoduchý" problém s potenciálně složitým formálním řešením je víra v něco nepravdivého. Např. "Mirek si myslí, že 1+1=3". Tam se dostáváš do pěkného problému, jak symbolicky zachytit něco, co samo o sobě nemá smysl, takže jako samostatně stojící formule to musí být neplatné, ale jako součást něčeho je to zase musí mít nějakou hodnotu :) A motají se tam takové ty úvahy právě o rozlišení významu a smyslu atd. Jak říkám, Materna to má rozpracované imho dobře (na realistických příkladech).

Prostě k řešení tohohle problému potřebuješ nějaká "makra"/"quote", nic nového pod sluncem pro programátora ;)
Maternovu práci neznám podrobně (pracuju na tom), nicméně víra v něco, co neexistuje, nebo třeba hledání jednorožce (něčeho, co neexistuje, i když ono hledání jo) popsal už třeba Montague. K nonfirstorderizability jsem skeptický od doby, kdy se podařilo vyřešit donkey sentences.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #212 kdy: 16. 04. 2016, 00:41:03 »
Zaujal mě abstrakt právě zmínkou o henkinovské sémantice (to je ta, o které ses tak pohrdavě vyjádřil v tom druhém vlákně). Podle mě to stojí za přečtení, stejně jako ten Hintikkův článek, cos odmítl číst tvrdě, že nejsi žák. BTW sorry za přechodník...
Zakládám do Pocketu, ale jestli to někdy vylovím, to nemůžu slíbit, přece jenom mě tohle neživí a měl bych se věnovat spíš jiným věcem... Navíc s tím současným boomem AI, deeplearningu etc. mám trochu obavu, jestli celé tohle formální modelování přir. jazyka není trochu slepá cesta...
Aby to nebylo jako se statistickým NLP, kde taky zjistili, že (symbolickou) lingvistiku potřebují a teď ji horkotěžko roubují na statistické metody.

« Odpověď #213 kdy: 16. 04. 2016, 00:42:46 »
Maternovu práci neznám podrobně (pracuju na tom), nicméně víra v něco, co neexistuje, nebo třeba hledání jednorožce (něčeho, co neexistuje, i když ono hledání jo) popsal už třeba Montague.
No však to jsou ty inspirační zdroje: Montague, Frege, Tichý... Mě Materna bavil hodně (učil mě), ale nevím, jestli bude vyhovovat tobě. Je spíš takový víc kecací než formální. Ale ty problémy vytahuje myslím pěkně. Nakolik ze své hlavy a nakolik je to oprášení Tichého, to nevím a ani mě to nezajímá.

--

Srry, už je hodně pozdní hodina a já si chci ještě dneska trošku zaprogramovat, prokecali jsme toho už dneska fakt habaděj. Měj se, dám si pauzu. A jsem rád, že se nám aspoň občas daří nějaká ta rozumná debata, je to fajn, díky :)

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #214 kdy: 16. 04. 2016, 00:45:55 »
Maternovu práci neznám podrobně (pracuju na tom), nicméně víra v něco, co neexistuje, nebo třeba hledání jednorožce (něčeho, co neexistuje, i když ono hledání jo) popsal už třeba Montague.
No však to jsou ty inspirační zdroje: Montague, Frege, Tichý... Mě Materna bavil hodně (učil mě), ale nevím, jestli bude vyhovovat tobě. Je spíš takový víc kecací než formální. Ale ty problémy vytahuje myslím pěkně. Nakolik ze své hlavy a nakolik je to oprášení Tichého, to nevím a ani mě to nezajímá.

--

Srry, už je hodně pozdní hodina a já si chci ještě dneska trošku zaprogramovat, prokecali jsme toho už dneska fakt habaděj. Měj se, dám si pauzu. A jsem rád, že se nám aspoň občas daří nějaká ta rozumná debata, je to fajn, díky :)
Nápodobně. Dobrou...

lopata

« Odpověď #215 kdy: 16. 04. 2016, 13:38:45 »
tu větu bych nepoužil, nejsem žádný matematik, myslím, že i zboj ji teď použil v žertu (asi)
Zadny zert v tom neni, je to presna odpoved na otazku. Akorat je to odpoved pro vetsinu lidi naprosto bezcenna - a presne presne presne o tomhle ten clanek je - ze lidi jsou zbytecne mateni formalne naprosto spravnymi odpovedmi, ktere jsou ale pro ne bezcenne a matouci. A pokud se jim to i presto podari pochopit, dojde k tomu aha-momentu, osvoji si tenhle slovnik a dalsim zajemcum daji presne tu stejnou matouci a v podstate bezcnennou odpoved.

"jednoduše" v tomto kontextu pro mě znamená nevyhýbat se slovu monáda, když mluvím o použití monadických operací
Ale ten clovek nechce vedet, co to je monada! On chce delat IO operace. To je presne to jadro pudla. Nechci vedet, co je to grupa, chci scitat cisla. Nezajima me vubec definice grupy. Nechci vedet, ze operace scitani ma nejake vlastnosti. Chci proste tu operaci pouzit - secist cisla.

Jo, jakmile si to osvojim, muzeme se bavit o tom, ze scitani cisel se da obecne popsat jako grupa -- uplne stejne jako kdyz se v Haskellu naucim pracovat s io akcemi, muzeme se potom bavit o tom, ze ty io operace + prislusny substrat je vlastne instance obecneho konceptu "monada". Ale nemusime. K tomu, abych io delal, to vubec nepotrebuju vedet, je to irelevantni.

tenhle problem lze velmi snadno vyresi forknutim.
prozatim zde existuje kult vychazejici z prostredi fortranu historicky v hluboke defenzive.
opevnili se a timhle zpusobem se jisti.

pokud chces programovat funkcionalne jako clovek a ne jako okultista,
tak nejsnazsi varianta je:
fork jazyka + prejmenovani paradigmatu treba na parcialni programovani.

konkurencni prostredi se uz postara o vyber masove snesitelneho nazvoslovi.
... a ano, popsal jsem tu zpusob, ktery uz lidi pouzili proti me a to uz po nekolikate vytocil do cervena stejne jak jste zminili ten brajgl v terminologii. vlastne nevim proc se nechci pridat k tomuhle kultu :-)

lopata

« Odpověď #216 kdy: 16. 04. 2016, 13:53:53 »
a nez nekdo zacne argumentovat, ze mezi tema dvema neni souvislost. tak sice to nemusi byt hlavni motivace vzniku, ale je to celkem viditelne hlavni motivace "uchyceni se".
ctu to tak, ze po dlouhem stabilnim obdobi F66 prislo F77 nasledovalo obdobi na konci zivotniho cyklu jednoho obdobi kariery a s tim pak career break a hledani.
a pak vsichni mi co chcem nejakou miru stability (a specialne ti co proti tehle povahove vlastnosti nechteji bojovat) pak sli smerem vyssi divci matematiky

lopata

« Odpověď #217 kdy: 16. 04. 2016, 14:50:58 »
commonsense reasoning a modalita je pro mě "mode of existence". Když nad tím tak přemýšlím, tak o žádné přesné definici "modality" nevím. Hmm... (thinking)

az dopracujes, tak podej zpravu. podle me neexistuje, protoze se pak utopis v rekrzivnosti a budes muset resit jeji ohraniceni jako humanitni logiky.

lopata

« Odpověď #218 kdy: 17. 04. 2016, 08:24:14 »
a kdyz to tak vezmu kolem a kolem, tak to resitelne je stejne jako je videt u supertasku nebo praci s hypotezou kontinua. staci nedrzet se vnoreni rekurze, ale ten problem strukturovat do alternujicich iteratoru navzajem se modifikujicich.

lopata

« Odpověď #219 kdy: 17. 04. 2016, 11:23:47 »
bude to obdobne jako uvazujes o existenci nebo resitelnosti https://www.youtube.com/watch?v=ffUnNaQTfZE&t=5m40s

s) senzor barvy je vstup nezodpovezene otazky
c) jedna iterace je pravdivost (c)ervene,
m) druha iterace je pravdivost (m)odre,
c-m) mezi sebou maji obdobu inhibicni synapse terminal bulb - soma, ktera zasjisti prepnuti,

b..d) nad sebou maji resoluci, ktera resi soucasne (b)arvu i (d)okonceni,

b-c, d-c, b-m, d-m, s-c, s-m) maji obdobu synapse terminal bulb - dendrit s kolinearnim prubehem receptoru.

s je v podstate vystup,
d,b je hypoteza vstupu

s a b se excituji soucasne jako hledani reseni k otazce.
s posle pod sebe do sdilene FIFO cervena, modra, (i fialova, atd) s nejakym nizkym TTL

TTL vyjadrujicim kolik kroku zanoreni terminal bulb - dendrit se muze pouzit. s docasnym vyrazenim ze sdilene FIFO na aktualni urovni, nerika to nic o poctu uziti bulb - soma s inhibici a stalou pritomnosti ve sdilene FIFO na aktualni urovni

kdybych to mel implementovat, tak asi neco jako cache tabulky s castecnym prekryvem cachujici polozky resolveru a jejich provazani a inhibici, ktera vyjadruje jejich alteraci a modifikaci

takhle nejak obdobne by se musela ta definice strukturovat, aby se s ni (ne)dalo pracovat

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #221 kdy: 17. 04. 2016, 14:04:41 »
a kdyz to tak vezmu kolem a kolem, tak to resitelne je stejne jako je videt u supertasku nebo praci s hypotezou kontinua. staci nedrzet se vnoreni rekurze, ale ten problem strukturovat do alternujicich iteratoru navzajem se modifikujicich.
Co žes to chtěl říct o té hypotéze kontinua?

lopata

« Odpověď #222 kdy: 17. 04. 2016, 14:35:16 »
uplne stejne jak vidis, ze pracuje pri vysvetlovani s podobnosti. stejne jako se pracuje v tom zenovi.
https://www.youtube.com/watch?v=SrU9YDoXE88&t=15m33s

a ze nad tim vyrobi neco jako trojuhelnikovou topologii se smerovosti.
https://www.youtube.com/watch?v=SrU9YDoXE88&t=18m50s

v podstate je to o tom, ze potrebujes system, ktery odpovida paralelnimu vyhodnocovani nekolika timed automata. kterymu provazes nektery casti jednotlivych automatu na stack na iteraci a jiny na alternaci. v podstate se zbavis klasickeho matematickeho pojeti stability rekurzivniho stacku a soucasne zvysis rekurzivnost navratove hodnoty.

lopata

« Odpověď #223 kdy: 17. 04. 2016, 14:43:46 »
a hlavne teda paralelnost cest v te topologii vysledku

lopata

« Odpověď #224 kdy: 17. 04. 2016, 14:48:26 »
TLDR: jak vypada v prologu nebo necem podobnem interpretace nerozhodnutelnost?