Změna IP rozsahu z /24 na /23

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
Re:Změna IP rozsahu z /24 na /23
« Odpověď #15 kdy: 19. 03. 2016, 13:46:22 »
Ahoj, potreboval bych poradit. Jen tak si s tim hraju, chtel jsem doma nastavit na routeru misto /24 networku /23 a moc nechapu, k cemu to konkretne je. Co jsem vycetl bylo, ze ve /23 mam prakticky dvojnasobek adres, ale pokud na routeru potom nastavim dvakrat interface, jednou 192.168.0.1 a druhy 192.168.1.1, musim mezi nimi aby se videly pc za temito interface nastavit bridge, je to tak? To by ale potom nebyl zadny rozdil, kdyby oba tyto interface mely /24, ne? Muzete mi prosim tedy rici prakticky, v cem si polepsim nebo kde je ten rozdil?

Moc dik. :)

Nenechte se vystrašit zbytečně komplikovanými odpověďmi. Zjednodušíme to:

...

Prej zjednodušíme a pak takový elaborát :-)

Prostě pro správné nastavení sítě je nutné mít elementární znalosti to se nedá nic dělat .

rats

« Odpověď #16 kdy: 20. 03. 2016, 15:58:47 »
Ahoj, potreboval bych poradit. Jen tak si s tim hraju, chtel jsem doma nastavit na routeru misto /24 networku /23 a moc nechapu, k cemu to konkretne je. Co jsem vycetl bylo, ze ve /23 mam prakticky dvojnasobek adres, ale pokud na routeru potom nastavim dvakrat interface, jednou 192.168.0.1 a druhy 192.168.1.1, musim mezi nimi aby se videly pc za temito interface nastavit bridge, je to tak? To by ale potom nebyl zadny rozdil, kdyby oba tyto interface mely /24, ne? Muzete mi prosim tedy rici prakticky, v cem si polepsim nebo kde je ten rozdil?

...

Prostě pro správné nastavení sítě je nutné mít elementární znalosti to se nedá nic dělat .

Ten elaborát byl ale napsaný záměrně tak, aby zodpověděl přesně jen tazatelův dotaz, pouze s malým informačním přesahem, a zároveň se nepouštěl přitom do zbytečného teoretizování :-)

Jinak s vámi souhlasím - bez základních znalostí by se nikdo do ničeho takového vůbec pouštět neměl, a bohužel doba je taková, že se vyskytuje i celkem podezřele vysoké procento tzv. "programátorů", "vývojářů" nebo "ajťáků", kteří o teorii sítí v dnešní "době síťové" nevědí zhola nic... A podle toho to pak všechno také vypadá.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 20. 03. 2016, 17:09:27 »

...

Ten elaborát byl ale napsaný záměrně tak, aby zodpověděl přesně jen tazatelův dotaz, pouze s malým informačním přesahem, a zároveň se nepouštěl přitom do zbytečného teoretizování :-)

To nebyla kritika elaborátu (který je samozřejmě správně a napsal bych ho nejspíše stejně), jen jsem se pousmál tomu kontrastu mezi "znednodušením" a "elaborátem". Na některé otázky prostě neexistuje krátká odpověď, pokud chcete být přesný.

Jinak s vámi souhlasím - bez základních znalostí by se nikdo do ničeho takového vůbec pouštět neměl, a bohužel doba je taková, že se vyskytuje i celkem podezřele vysoké procento tzv. "programátorů", "vývojářů" nebo "ajťáků", kteří o teorii sítí v dnešní "době síťové" nevědí zhola nic... A podle toho to pak všechno také vypadá.

Naprostý souhlas...

pavlix

• 253
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 20. 03. 2016, 21:57:37 »

Taky jsem začínal s nulovými znalostmi a trochou té odvahy. Taky mě měli za blbce.

j

Re:jeden zacatecnik a sitovani
« Odpověď #19 kdy: 21. 03. 2016, 09:29:36 »
Každopádně další možnost je nastavit mezi interfacy routing a nechat masku /24, stejně to bude přehazovat pakety z jednoho interface do druhého, tak co.

Ne tak uplne ... trebas winbox ti mikrotika v jiny siti nenajde. Nebude ti trebas fungovat ovladani televize z telefonu (LG), nebude ti fungovat DLNA ...

2brlbla:

IP = 10110011 11101011 11000011 00001111  / 20 rika, ze tech zbyvajicich 12 bitu je ve stejny siti = stroje na sebe primo vidi na linkovy vrstve, a netreba posilat data pres router. Tzn, kazdy jeden stroj, kterej ma IP automaticky predpoklada, ze muze protistranu ve stejnym rozsahu kontaktovat primo, a nebude tudiz pakety posilat na router.

Zaroven to muze byt problem, protoze kazdy jeden ten stroj muze posilat broadcasty = data urceny vsem,a kdyz je jich moc, tak muzou sit zahltit.

Pro Ipv6 je to stejny, jen tech bitu je 128. A pokud chces, aby se v tomto pripade sit konfigurovala sama, nemuzes pouzit mensi subnet nez /64.

Vyhoda odroutovani (= rozdeleni) spociva v tom, ze mezi ty dve site muzes vlozit firewall a na nem resit, jaky provoz dovolis a jaky ne. Castecne to sice lze i na "lepsim" switchi, ale to je doma ponekud mimo realitu.