Jakou technologii (programovaci jazyk, http server, db server) byste zvolili, kdybyste chteli hostovat webove aplikace na VPS s nizkymi parametry (1 jadro, 1GB ram) s ohledem na to, aby to zvladlo co nejvetsi moznou zatez.
Jak uz zde zaznelo sel bych cestou mit tam idealne jen backend bez serveru (pripadne tam mit predstrcen nginx) a vetsinu veci resit na strane klienta v nejakem frontend frameworku. AKorat misto C++ bych asi zvolil neco vcem se pise lepe, Go nebo D + vibe.d
Go - nenabízí nic navíc oproti C++
D - krom zmatku a naivního mark & sweep GC (! ano vážně, jen mark & sweep) taky nic nemá takže ne
Jde o rychlost, tak C++, nejde o ní a chceš pohodlně psát -> Ruby
S clovekem ktery prohlasi ze ty jazyky nemaji nic navic nema smysl se dohadovat
. Uplne stejne mohu rict aby to napsal v C, jelikoz C++ nenabizi nic navic
Ne sorry, promiň za šlápnutí na nožičku ale go nemá nic kuli čemu by se vyplatilo jít do mladeho jazyka na který s velkou pravděpodobností ani neseženeš pracovníky.
K tomu D, je to bordel, navíc ma odflakli runtime a opět, řekni mi featuru proč bych si měl vybrat D oproti C++...
Tak ja bych to spis nazval C++ jako bordel

. Dokud nebude mit C++ moduly a nezbavi se nutnosti pouzivat hlavickove soubory, tak pro me bude skoro jakykoliv jazyk lepsi volbou.
Na go se mi libi zejmena to ze je velmi jednoduchy takze je snadne se jej naucit, takze sehnat lidi neni takovy problem. Dale jsou fajn goroutines. A to ze to je mlady jazyk neni tak naskodu. Jelikoz dnes uz je pomerne rozsireny a existuje pro nej velke mnostvi nastroju a knihoven.
Co se jazyka D tyce tak tam se mi libi ze odstranuje v podstate vsechno co se mi nelibi/lo na C++ a pridava par peknych veci navic. Co mam na D rad je ze narozdil od C++ jsem v nem schopnej psat velmi efektivne a zbytecne me neotravuje s vecmi jako hlavickove soubory, dopredna deklarace, sprava pameti (OK ta uz je dneska diky make_unique a make_shared lepsi), makra, ruzne zpusoby prirazeni hodnoty, silena syntaxe pro sablony, pouzivani iteratoru a celkove jsem si nikdy neoblibil boost.
Dalsi vec co ma go a D znacne lepsi je rychlost kompilace. Ono kdyz obdobne velky projekt v C++ se kompiluje v radu desitek minut a v go ci D se bavime o sekundach max minutach, tak je to znat.
Ale samozrejme jsou zde i nevyhody. Na go je to prave ta jednoduchost, ktera obcas muze nekomu vadit. Na Decku je to nejcasteji GC (zejmena proto ze jak jiz bylo receno GC je zde velmi primitivni a nedobre, ackoliv se za posledni dva roky znacne zlepsilo a optimalizovalo a osobne nenarazim na zadny problem). Nadruhou stranu Decko se hodne snazi o to aby se dalo GC co nejvice vyhnout, takze vetsina mych aplikaci ani nespusti GC (mam namysli collect takze se nedeje stop the world).