perceptronovi děkuju za kód.
Ono ten root zase enzklamal. Člověk se tu na něco zeptá (jak implemenovat eventy), trochu přidrzle ale ono by to dopadlo stejně tak či tak, a všichni tu pindají různě, místo toho aby někdo napsal, že interface mám implementovat jen s jednou metodou, čímž z něj udělám functional interface, a pak si naň můžu přímočaře připojit metody z trida::metoda, a že tato světoborná funkcionalita, existující v jiných jazycích už řadu let, byla přidána do javy 1.8. Opravdu pozoruhodné, ale na rootu klasika. Kdyby to zde ti světoborní javisti napsali hned v prvním příspěvku, nemusel tady zase vzniknout takový flame.
Dobře, takže Observable a Observer je zastaralá věc, zřejmě se drží v knihovně z důvodu zpětné kompatibility, ale nemá žádnou náhradu. To není žádná frajeřina, ani svoboda, že si programovou architekturu bude psát kdo chce jak chce a že ani v knihovně Javy není žádný standard pro eventy - tomu se říká bordel. Jeden si implementuje do knihovny eventy tak, druhý onak. Rozšiřuje to množinu "pro jednu a tutéž věc, několik různých řešení", která je podmnožinou množiny "už se nevyznám v tom bordelu", což jde dobře zažít, když někdo používá java knihovny z githubu. Ty jsou tak na úrovni starších knihoven do C++, v kterých se používají ústvičně jiné notace, dle chuti a nálady každého programátora.
Možná že to není taková nevýhoda pro korporace, které si vyvíjí vlastní softy a mají vlastní firemní standardy pro implementaci např. právě event. POČKAT.... ŘEKL JSEM PRO KORPORACE? Ono se někde jinde Java používá než v korporacích? AHA, NE, NEPOUŽÍVÁ, tak to jsem trefil do černého.