Plná RAM na Raspberry Pi 2

JanS

Plná RAM na Raspberry Pi 2
« kdy: 01. 02. 2016, 10:07:53 »
Ahoj,
mam na RPi2 nainstalovany Minibian, posledni verzi zalozenou na Debianu Wheezy, bez X, jen par zakladnich drobnosti. Zjistil jsem, ze "top" hlasi skoro plnou RAM, ovsem kdyz si procesy seradim podle %MEM, ukaze se jen par procesu zabirajicich min nez 1%.

Je to normalni? Je k tomu nejaky duvod?

Diky
« Poslední změna: 01. 02. 2016, 10:34:26 od Petr Krčmář »

Wily

Re:Plna RAM na RPi2
« Odpověď #1 kdy: 01. 02. 2016, 10:22:22 »
To je cache, je to normální.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re:Plná RAM na Raspberry Pi 2
« Odpověď #2 kdy: 01. 02. 2016, 10:48:27 »
Linux se chová takhle. Když ho používáš, plní si RAM a jakmile některý věci povypínáš nebo nepoužíváš, udržuje je v RAM, dokud není potřeba uvolnit místo jinýmu programu. Urychluje to práci s věcma, který děláš opakovaně nebo často (protože jsou stále načtené v RAM) a nezpomaluje to nic dalšího (protože ta RAM je k dispozici kdykoliv je potřeba). Proto se tomu říká cache.

Když dáš do terminálu příkaz free -m, vyjede Ti využití paměti (v MB). Zajímá Tě řádek +/- buffers/cache, kde ve sloupci used je opravdu použitá (potřebná) paměť a free je paměť, která je plně k dispozici čemukoliv,co si o ní řekne.

Pokud nainstaluješ program htop (terminálovej), tak ten to ukazuje podle barvy proužků. První barva (nejvíc vlevo) je natvrdo obsazená paměť (to je to 1%, o kterym píšeš), druhá je buffer a třetí (pravděpodobně největší a zabírající téměř celý zbytek řádku) je cache.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 01. 02. 2016, 10:49:44 »
Dodatek: Pokud uděláš restart a podíváš se na free -m nebo do top, měla by RAM být volná, protože v cache ještě nic být nemůže (když jsi ještě nic navíc kromě systému nespustil).

JanS

« Odpověď #4 kdy: 03. 02. 2016, 09:33:10 »
Dekuji za rozsireni obzoru.
Jen mi neni jasne, proc k tomu nedochazi ani na vytizenem desktopu. Tam se zaplacnuta RAMka po skonceni procesu zase uvolni. Nebo je tato cache +- porad stejna, takze na RPi zaplni celou RAM, ale v 16GB na desktopu se to vsakne?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 03. 02. 2016, 10:52:02 »
Dekuji za rozsireni obzoru.
Jen mi neni jasne, proc k tomu nedochazi ani na vytizenem desktopu. Tam se zaplacnuta RAMka po skonceni procesu zase uvolni. Nebo je tato cache +- porad stejna, takze na RPi zaplni celou RAM, ale v 16GB na desktopu se to vsakne?

Ja stroj s tolik pameti nikdy nemel, ale nedivil bych se, kdyby jadro od urcite velikosti prestalo obsazovat pamet. Duvodem muze byt to, ze na tom stroji nemate dostatecny hukot na to, aby se ta pamet mohla zaplnit narustajici cache. Stare polozky asi budou vyhozeny, protoze by vam asi moc nepomohlo, kdyby se tam porad drzela kopie souboru, se kterym jste delal minuly tyden. Takze cache se prubezne zaplnuje a prubezne uvolnuje, az vznikne nejaka rovnovaha a k uplnemu zaplneni pameti nedojde. Zkuste na to pripojit deset terminalu, posadte tam deset lidi a nechte je spoustet aplikace, otevirat soubory a zase vse zavirat. K tomu si puste kopirovani souboru od nekud nekam a tak. Uvidite, jestli takto tech 16 GB zaplacnete.

karlik

« Odpověď #6 kdy: 03. 02. 2016, 19:02:15 »
Mám 20 GB RAM a není problém ji "zaplácnout" programy:
[root@pc home]# free -m
                    total          used        free      shared  buff/cache   available
Mem:          20067        2293      190          15       17582       17481
Swap:         19071           0       19071

Ano, je to normální chování.
Problém spíš je, jak donutit systém, aby spíše vracel buffer/cache než aby se snažil použít swap. :)
Stačí zkopírovat pár desítek GB dat a uvidíš, jestli je vše OK.

Livan

« Odpověď #7 kdy: 03. 02. 2016, 20:50:24 »
Pokud dobře vidím, tak tam máš "zaplácnuté" jenom něco přes 2 GB. Cache se nepočítá, ta se v případě potřeby uvolní.

nobody

« Odpověď #8 kdy: 03. 02. 2016, 21:07:26 »
Pokud dobře vidím, tak tam máš "zaplácnuté" jenom něco přes 2 GB. Cache se nepočítá, ta se v případě potřeby uvolní.
vnimej souvislosti... karlik reagoval na tazatelovo #4 ;)

[...] Problém spíš je, jak donutit systém, aby spíše vracel buffer/cache než aby se snažil použít swap. :) [...]

nastav https://en.wikipedia.org/wiki/Swappiness na 1 ;)