Z nového vzhledu jsem, mírně řečeno, rozčarovaný. No nic, inovace musí být ať to stojí co to stojí. Ale vždycky, když vás napadne, že by se mělo udělat něco jen pro to, že by se to mělo udělat, je lepší nedělat nic (moudro Sira Humpreyho).
Tři moje nejpodstatnější poznámky jsou ohledně typografie. Úplně ta nejzákladnější poučka říká, že souvislý text nemá mít víc, jak 80 znaků na řádek a má být psaný patkovým písmem. Je to kvůli tomu, aby oči byly patřičně vedeny a neunavovaly se. Tedy, aby čtenář pohodlně četl a soustředil se na text a nikoli, aby si musel text ukazovat myší. Pokud toto pravidlo není dodrženo, lidé prostě dlouhé člány číst nebudou. Oboje si člověk může sám nastavit, ale je jasné, že výchozí vzhled by si měl o čtení říkat. Trochu modernější pravidlo zase říká, že méně oči unavuje světlý text na tmavém pozadí. Důvod k tomu je ten, že obrazovka, display je světelný zdroj a pokud se do něj díváme, jsme částečně oslněni a hůře rozeznáváme text na světlém pozadí (ano, připomíná to na první pohled tiskovinu, ale tam je vždy odražené světlo - zkuste si někdy číst text proti světlu).
Všechny ostatní poznámky už tak důležité nejsou, ale možná se jimi aspoň pobavíte. Tzv. moderní vzhled, který teď proniká na všechny weby, je pro mně naprosto naprosto děsivý a ze všeho nejvíc mě připomíná mě televizní program. Všichni asi víme, co lidé s TV programem dělají, kam si ho nosí atd, opravdu chtějí autoři, abych si root.cz četl v koupelně? Na záchodě? A co svlečené krásky, budou? Na to, jak je vzhled důležitý a jak souvisí s okruhem čtenářů je asi jasné. Nebylo by lepší už vzhledem říct komu je určený? Nebo to tak ve skutečnosti už je?
Ten tzv. moderní vzhled hodně připomíná situaci asi před pěti lety, kdy úplně všichni používali ty kýčovité buttony v polovině přepůlené jinou barvou (vypadalo to jako nevkusné kopírování aqua vzhledu z Macu). Po tom už dneska není naštěstí ani památky a já si říkám, že podobně to bude i s tímto tzv. moderním lookem. To pravdu nemáte zájem vytvořit něco originálního? Nadčasového? Co by člověka na první pohled uchvátilo? Já vím, že cokoli, byť malého, vytvořit je velmi těžké, že velká díla vznikají v těžkých bolestech, ale věřte mi, stojí to za to.
Obecně platí takové pravidlo, že pokud má něco křiklavý obal, je to nápadné, tak to obvykle značí, že to maskuje něco jiného. Povrchnost, zbytečnost. Root.cz se mě jako povrchní nejeví, a tak si říkám, co za tím může být? Nejistota v kolenou? Celá akce ve mě vyvolává dojem spíše jako by si někdo povrchní, možná zbytečný, snažil něco dokázat. Ale nemusí se bát. My jsme ten jemný náznak pochopili. Nebo že by to měla být příprava na rozjetí jiných webů, které mají výše jmenované vlastnosti?
Uznávám, že to silně zlehčuju, a je jasné, že cokoli z toho změnit by vyžadovalo začít odznova a na to teď nejsou peníze, energie a ani chuť. A taky vím, že kdo má love, má pravdu a veřejné anonymní statistické průzkumy vždy odráží skutečnost. Jsem rád, že velcí muži své doby na tyhle věci z vysoka....