Pointa je v tom, že Rust se svým počítáním referencí může být pohodlnější než ledasjaký jazyk s GC.
V čem je RC pohodlnější? Má hodně výhod, ale zrovna pohodlnost se k nim většinou neřadí.
Nejsem BoneFlute, ale on přece netvrdí, že RC je pohodlnější. Jenom to, že konkrétní jazyk s RC se může někomu jevit jako příjemnější nástroj, než jiný jazyk s GC. Původní příspěvek totiž zaváněl manipulací - proč nepoužít jazyk s GC, když to jde...
Díky, sám bych se neobhájil lépe
Mě Rust rozsekal v okamžiku, kdy jsem viděl nějaký kód, který byl schopen vytvořit program bez závislosti na libc. Tehdá jsem prozřel.
Rust, dle mého chápání, je skvělý jazyk na nízkoúrovňové programování. Takové ty mikročipy etc. Což znamená, že uvažuješ nějakým způsobem, počítáš každý bajt, etc. Začít tam cpát GC je poněkud nepohodlné, zatímco Rc a spol jsou přirozené. (Říká se, že první věc, kterou si vývojář pro mikročipy naprogramuje je vlastní správu paměti
)
Pak máš složitější/větší/komplexnější aplikace - opět se bavíme o aplikaci, na kterou by si normálně použil C/C++. A tam buď potřebuješ výkon a rychlost (takže GC asi padá, navíc už to máš v ruce, když ten Rust tam chceš použít), a nebo změníš komplet jazyk na něco jako Java, Python, C#. A tam motivace pro změnu jazyka asi fakt nebude GC v první řadě.
Hodně mě zaujalo Go. Tam díky brutální escape-analýze se GC skoro nedostane ke slovu. To mi přišlo dost dobré.
BoneFlute: Ale neodpověděls na otázku. Dokáže tě (jako tebe, BoneFlute) uživit Rust?
Já jen aby to nebylo tak, že tu něco sice opěvuješ, ale v práci stejně boucháš něco jiného Takových teoretiků je tu hodně.
Ano, dokáže mě uživit.
Ne, neživí mě. Nedělám v něm. Dokonce nedělám ani v C. Živí mě mišmaš všelijakých technologií a jazyků.
A na soukromé programování mám Haskell, OCaml, a Luu.
(Aktuálně)