Arduino nepřenáší data po sběrnici

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
Re:Arduino nepřenáší data po sběrnici
« Odpověď #45 kdy: 13. 01. 2016, 16:24:17 »
MAX by se výrazně zahřívat neměl. Někde bude něco špatně. Doporučuju změřit, v jakém stavu bere MAX velký proud a kudy teče. Buď je vadný MAX, nebo je chyba v zapojení.

v

« Odpověď #46 kdy: 13. 01. 2016, 16:41:20 »
Tak jsem vyhodil SW serial a použil HW, také jsem snížil Bd z 14400 na 2400 a vypadá to že vše zatím funguje jak má.

Jediné čeho se bojím je zahřívání MAX485 čipu na straně s nanem. Sotva na něm udržíme prst. Hlavně po delší době běhu. Může toto zahřívání mít vliv na jeho funkčnost, nebo se jedná o běžný jev? Jinac bych musel začít řešit nějaké chlazení. A s ohledem ze celý termostat (nano, MAX485, čidlo teploty a displej ) se musí vejít do nizkoprofilove krabice na vypínač ani nevím zda bych se tam vešel. Ani nevím jestli se dá tak malí chladič sehnat.

neřekl bych, že by se měl takhle zahřívat, kolik máte zařízení na sběrnici? a kolik zakončovacích odporů?

k

« Odpověď #47 kdy: 13. 01. 2016, 17:07:00 »
Jediné čeho se bojím je zahřívání MAX485 čipu na straně s nanem. Sotva na něm udržíme prst.

Zahřívání MAX485 značí průšvih. Buď obě strany dlouhodobě vysílají proti sobě, nebo je tam jiná velká závada.

Honza

« Odpověď #48 kdy: 13. 01. 2016, 19:05:21 »
Na sběrnici mam zatím jen 2 zařízení nano a megu. nano odesílá cca každou 1 vteřinu. Pokud by bylo špatně zapojeno tak by to nefungovalo. Oba konce jsou zakončeny 110Ω odporem.

v

« Odpověď #49 kdy: 13. 01. 2016, 19:19:37 »
Na sběrnici mam zatím jen 2 zařízení nano a megu. nano odesílá cca každou 1 vteřinu. Pokud by bylo špatně zapojeno tak by to nefungovalo. Oba konce jsou zakončeny 110Ω odporem.
zkuste odpojit megu, terminátor nechat, uvidíte jestli se max přestane zahřívat
a můžete taky postnou schéma zapojení maxe na obou koncích

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #50 kdy: 13. 01. 2016, 19:55:11 »
Dvě arduina se nezapojují HW serialem takto?

v

« Odpověď #51 kdy: 13. 01. 2016, 20:02:32 »
Dvě arduina se nezapojují HW serialem takto?

pokud jsou od sebe vzdálena tak jako na obrázku, pak ano :)

Honza

« Odpověď #52 kdy: 14. 01. 2016, 08:44:27 »

Vyzkouším až dorazil domů. Jinak co se týče zapojení je totožné jako zde
http://www.arduino8.cz/lekce-35-arduino-komunikace-pres-rs485-az-na-vzdalenost-1200m/

Až na to že nepoužívám SoftwareSerial ale HW seriál přímo na arduinu. U námi pin 0 a 1 a u megy Seriál2 co je myslím 7 a 8. Jinak je zapojení stejne. Ale schéma také postnu.

A ještě jeden dotaz trochu bokem. Je možné mít zařízení na sbernici zapojené do hvězdice?

k

« Odpověď #53 kdy: 14. 01. 2016, 09:47:53 »
Až na to že nepoužívám SoftwareSerial ale HW seriál přímo na arduinu.

U RS485 je nevyhnutelné správně řídit piny RE, DE, nestačí jenom knihovna na sériovou linku RS232. V HW na to není podpora, tento pin nastavuje software.

A ještě jeden dotaz trochu bokem. Je možné mít zařízení na sbernici zapojené do hvězdice?

Nepoužívá se, vznikají vícenásobné odrazy od konců vedení které dělají neplechu.
Jsou způsoby jak to řešit, ale to asi není tvůj případ.

v

« Odpověď #54 kdy: 14. 01. 2016, 09:50:59 »

Vyzkouším až dorazil domů. Jinak co se týče zapojení je totožné jako zde
http://www.arduino8.cz/lekce-35-arduino-komunikace-pres-rs485-az-na-vzdalenost-1200m/

Až na to že nepoužívám SoftwareSerial ale HW seriál přímo na arduinu. U námi pin 0 a 1 a u megy Seriál2 co je myslím 7 a 8. Jinak je zapojení stejne. Ale schéma také postnu.

hvězdice asi není dobrý nápad, tady je hezky popsané (s obrázkama!) co nestandartní zapojení dělá tomu signálu https://www.maximintegrated.com/en/app-notes/index.mvp/id/763

ad zahřívání - že vy toho maxe na straně nano vůbec nepřepínáte do přijímacího režimu?

Jenda

« Odpověď #55 kdy: 14. 01. 2016, 10:27:01 »
ad zahřívání - že vy toho maxe na straně nano vůbec nepřepínáte do přijímacího režimu?
To je jedna možnost, co se může stát.

Druhá možnost je, že jak to teď zapojil na HW sériák, tak se mu perou úrovně s USB konvertorem na tom Arduinu.

Honza

« Odpověď #56 kdy: 14. 01. 2016, 10:31:06 »
Ok já si myslel že bude problém v odrazech signálu. Napadlo mě vytvořit jednoduchý obvod s SSR rele ovladanyma pomocí megy. Ta by je spinala a vytvářela spojení vždy mezi sebou a jednym nanem.

Správně neprepinam. Nano pouze odesílá cca každou vteřinu.

v

« Odpověď #57 kdy: 14. 01. 2016, 10:36:03 »
Napadlo mě vytvořit jednoduchý obvod s SSR rele ovladanyma pomocí megy. Ta by je spinala a vytvářela spojení vždy mezi sebou a jednym nanem.
to už by bylo jednodušší zapojit paralelně několik driverů a vybírat aktivní větev pomocí data enable signálů

tak začněte, ono to naprosto zbytečně žere docela hodně

k

« Odpověď #58 kdy: 14. 01. 2016, 10:42:23 »
Ok já si myslel že bude problém v odrazech signálu. Napadlo mě vytvořit jednoduchý obvod s SSR rele ovladanyma pomocí megy. Ta by je spinala a vytvářela spojení vždy mezi sebou a jednym nanem.

Dělá se to tak, že se použije víc MAX485, na každou sběrnici jeden a vhodně se přepíná RE+DE.

Správně neprepinam.

Takže jsi byl líný plně implementovat RS485 a teď se divíš že ti to hřeje ;D

v

« Odpověď #59 kdy: 14. 01. 2016, 10:54:46 »

jenom pro jistotu - na jednu sběrnici (kroucený pár + dva terminátory) může připojit hodně zařízení jako odbočky (multi drop), je to sběrnice nikoliv hvězda, ale neznamená to omezení na dvě zařízení