Prosimvás vysvětelete mi někdo smysl těch balíčků, protože mě se furt zdá, že s nimi jsou akorát problémy, resp. ne s balíčky, ale se závislostmi. Proč musí vůbec existovat něco tak šulínského, jako je balíčkovací systém? Přece příjdu na nějaký důvěryhodný web, najdu si soft, který si chci nainstalovat, spustím jeho instalační skript - slušnost je, že bude ctít linuxový systém adresářů - instalne se mi to do složek a já si pak třeba v okenním manažeru na něj přidám odkaz - nebo se prostě přidá sám. Ano, každý soft, který udělám, použivá knihovny - některé důležité všobecné by měly být předistalovány, na definovaném umístění, ale většinu menších přece dodám se svým produktem a nechám je nainstalovat, V URČITÉ VERZI KTEROU MŮJ SOFT POTŘEBUJE, do sdílených složek k tomu určených, aby se jedna a ta samá věc na disku nevyskytovala 2x.
Pokud se updatuje systém, nebude se mi s ním přece sakra updatovat i uživatelský soft - to je snad na mně, abych si aplikaci, kterou používám, updatoval sám, a je slušnost té aplikace, že to navíc sama pro sebe nabídne. A když to udělá, tak si třeba stáhne nové verze knihoven, a nebude přepisovat ty staré, a svým updatem nezpůsobí kolaps žádného dalšího sw.
Ad Arch Linux: jenom jsem si přečetl, že ve slavných rolling updates je schopný " " "UPDATOVAT" " " Pythona
2 na Python 3, protože asi update jako update, a je mi jasné, že na takovouhle další debilitu nejsem zvědav. Úplně si dokážu představit, co to bude zase za bastl.