Proč musím používat balíčkovací systém?

Re:Proč musím používat balíčkovací systém?
« Odpověď #15 kdy: 18. 11. 2015, 17:44:45 »
Jo, ten OneGet jsem myslel. Nevím, jestli to nějak upravovali (snad jo), ale pamatuju si, že jsem se u příkazu na instalaci balíku musel dvakrát zeptat "proč, kua?". To nebylo dobrý znamení. Ale dál jsem to nezkoumal.
Jsou tam možná nějaké trochu drobnosti, právě proto, že to samo není balíčkovač, ale jakýsi "metabalíčkovač", který jenom volá pluginy pro tu samotnou instalaci, ale to s tím názvem jako parametrem si nějak pleteš, je to tam úplně v pohodě:

Kód: [Vybrat]
install-package vlc
http://www.hanselman.com/blog/AptGetForWindowsOneGetAndChocolateyOnWindows10.aspx

« Odpověď #16 kdy: 18. 11. 2015, 17:48:42 »
a pokud ti nejaky balicek nevyhovuje tak si ho muzes jednoduse zkompilovat k obrazu svemu pomoxi intuitivniho nastroje abs -arch build system. [...]
nevim jak v ubuntu, ale u archu nejsem zavisli na nekom kdo pridava programy do repozitaru. Muzu si ho tam pridat sam.
Možná že ti to přijde v Archu super oproti Ubuntu, ale zkus si jenom tak pro info někdy porty v BSD nebo aspoň portage v Gentoo - oproti nim je ten chaos v Archu docela zoufalost.

Samotný přeložení jednoho balíku je v pohodě, ale jakmile jenom začneš řešit závislosti, tak už to začíná být opruz, potřebuješ na to další nástroje... Oproti FreeBSĎáckýmu "cd /usr/ports/www/nginx && make install" je to dost slabota.

« Odpověď #17 kdy: 18. 11. 2015, 18:01:18 »
Jsou tam možná nějaké trochu drobnosti, právě proto, že to samo není balíčkovač, ale jakýsi "metabalíčkovač", který jenom volá pluginy pro tu samotnou instalaci, ale to s tím názvem jako parametrem si nějak pleteš, je to tam úplně v pohodě:

Kód: [Vybrat]
install-package vlc
http://www.hanselman.com/blog/AptGetForWindowsOneGetAndChocolateyOnWindows10.aspx

Máš pravdu, já jsem to tehdy viděl myslím tady http://www.howtogeek.com/200334/windows-10-includes-a-linux-style-package-manager-named-oneget/, kde právě práskne do očí ten parametr. Plus jsem měl problém s těma velkýma písmenama, ale potom mi došlo, že u MS se case sensitivity moc nenosí.  :D Takže jo, asi to vypadá použitelně. Není to sice portage...

« Odpověď #18 kdy: 18. 11. 2015, 18:14:46 »
kde právě práskne do očí ten parametr. Plus jsem měl problém s těma velkýma písmenama, ale potom mi došlo, že u MS se case sensitivity moc nenosí.  :D
To jsou oboje vlastnosti PowerShellu.

ByCzech

« Odpověď #19 kdy: 18. 11. 2015, 18:37:39 »
Upgradovat jsem původně čistě ze zvědavosti chtěl, ale ono se to krapet zkomplikovalo, když jsem zjistil, že nerozjedu oficiální drivery. Mimochodem v té době ještě ty nejmenovaný sedmičky oficiální podporu měly a ty aplikace taky nebyly zrovna poslední výkřik IT módy.

Tenhle způsob změň-OS-ty-jedno-hovado troubleshootingu se mi zdá býti dosti na hovno.

Až to bude troubleshoting a ne pláč u piva v hospodě, bude to pak i jinak vypadat :D

k

« Odpověď #20 kdy: 18. 11. 2015, 19:15:52 »
u MS se case sensitivity moc nenosí

U MS si to mohli dovolit, při tvorbě MS-DOS a Windows už byl výkon PC natolik dostatečný že mohli implementovat case insensitivity. Kdyby Unix-like systémy vznikaly později, také by byly case insensitive, teď už to ale nejde změnit.

jik

« Odpověď #21 kdy: 18. 11. 2015, 19:17:39 »
Prosimvás vysvětelete mi někdo smysl těch balíčků, protože mě se furt zdá, že s nimi jsou akorát problémy, resp. ne s balíčky, ale se závislostmi. Proč musí vůbec existovat něco tak šulínského, jako je balíčkovací systém? Přece příjdu na nějaký důvěryhodný web, najdu si soft, který si chci nainstalovat, spustím jeho instalační skript - slušnost je, že bude ctít linuxový systém adresářů - instalne se mi to do složek a já si pak třeba v okenním manažeru na něj přidám odkaz - nebo se prostě přidá sám. Ano, každý soft, který udělám, použivá knihovny - některé důležité všobecné by měly být předistalovány, na definovaném umístění, ale většinu menších přece dodám se svým produktem a nechám je nainstalovat, V URČITÉ VERZI KTEROU MŮJ SOFT POTŘEBUJE, do sdílených složek k tomu určených, aby se jedna a ta samá věc na disku nevyskytovala 2x.

Pokud se updatuje systém, nebude se mi s ním přece sakra updatovat i uživatelský soft - to je snad na mně, abych si aplikaci, kterou používám, updatoval sám, a je slušnost té aplikace, že to navíc sama pro sebe nabídne. A když to udělá, tak si třeba stáhne nové verze knihoven, a nebude přepisovat ty staré, a svým updatem nezpůsobí kolaps žádného dalšího sw.

Ad Arch Linux: jenom jsem si přečetl, že ve slavných rolling updates je schopný "  " "UPDATOVAT" "  " Pythona
 2 na Python 3, protože asi update jako update, a je mi jasné, že na takovouhle další debilitu nejsem zvědav. Úplně si dokážu představit, co to bude zase za bastl.

kozzi

« Odpověď #22 kdy: 18. 11. 2015, 19:49:41 »
Prosimvás vysvětelete mi někdo smysl těch balíčků, protože mě se furt zdá, že s nimi jsou akorát problémy, resp. ne s balíčky, ale se závislostmi. Proč musí vůbec existovat něco tak šulínského, jako je balíčkovací systém?
No hlavni duvod je vtom ze vetsina software pro linux neni (narozdil od widli) kompilovano staticky. Proto je potreba resit ty zavislosti na ostatnich knihovnach a jejich verzich.
Citace
Přece příjdu na nějaký důvěryhodný web, najdu si soft, který si chci nainstalovat, spustím jeho instalační skript - slušnost je, že bude ctít linuxový systém adresářů - instalne se mi to do složek a já si pak třeba v okenním manažeru na něj přidám odkaz - nebo se prostě přidá sám.
Ano to je mozne bohuzel diky mnozstvi distribuci a jejich verzi je velmi obtizne zarucit ze jeden staticky predkompilovany balik bude fungovat vsude (ono totiz tam obcas stejne byva nejaka ta dynamicka zavislost).
Citace
Ano, každý soft, který udělám, použivá knihovny - některé důležité všobecné by měly být předistalovány, na definovaném umístění, ale většinu menších přece dodám se svým produktem a nechám je nainstalovat, V URČITÉ VERZI KTEROU MŮJ SOFT POTŘEBUJE, do sdílených složek k tomu určených, aby se jedna a ta samá věc na disku nevyskytovala 2x.

To je nerealne spis se to ponese jako soucast te aplikace a nahraje se to k ni. Takze skoncis ze stejnou knihovnou treba i 100x.

Citace

Pokud se updatuje systém, nebude se mi s ním přece sakra updatovat i uživatelský soft - to je snad na mně, abych si aplikaci, kterou používám, updatoval sám, a je slušnost té aplikace, že to navíc sama pro sebe nabídne. A když to udělá, tak si třeba stáhne nové verze knihoven, a nebude přepisovat ty staré, a svým updatem nezpůsobí kolaps žádného dalšího sw.

Stale stejnej problem, takto to bude fungovat pokud budes mit aplikace ktere si sebou ponesou vse potrebne

Citace
Ad Arch Linux: jenom jsem si přečetl, že ve slavných rolling updates je schopný "  " "UPDATOVAT" "  " Pythona
 2 na Python 3, protože asi update jako update, a je mi jasné, že na takovouhle další debilitu nejsem zvědav. Úplně si dokážu představit, co to bude zase za bastl.

Tak to je vporadku. To by se ti zdalo lepsi kdyby navzdy Arch pouzival jen python2? Jednoho dne k tomu proste dojit musi. Dulezite je na to dostatecne upozornit a vse pripravit aby to co nejmene bolelo. Coz se podle me povedlo. Ja na to v Archu nenarazil. Teda az na externi balicky mimo repozitar.

Jinak to co ty chces se mozna jednoho dne objevi. Mam pocit ze lidi s Red Hatu na necem takovem pracuji. Ted mam namyslu to ze system se ti bude aktualizovat a software ti to nebude ovlivnovat. Neco na zpusob dnesniho androidu a marketu. Coz me prijde jako zajimava moznost.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 18. 11. 2015, 20:05:55 »
Tak to je vporadku. To by se ti zdalo lepsi kdyby navzdy Arch pouzival jen python2? Jednoho dne k tomu proste dojit musi.

Ehm, tohle je mysleno vazne? Vzdyt skripty pro python 2 a 3 nejsou obecne kompatibilni. To je jako rict, ze Ubuntu se mi automaticky upgraduje na Windows, prestanou mi tedy fungovat vsechny programy a jeste bych to mel oslavovat?  ???

Ondrej

« Odpověď #24 kdy: 18. 11. 2015, 20:38:42 »
Tak to je vporadku. To by se ti zdalo lepsi kdyby navzdy Arch pouzival jen python2? Jednoho dne k tomu proste dojit musi.

Ehm, tohle je mysleno vazne? Vzdyt skripty pro python 2 a 3 nejsou obecne kompatibilni. To je jako rict, ze Ubuntu se mi automaticky upgraduje na Windows, prestanou mi tedy fungovat vsechny programy a jeste bych to mel oslavovat?  ???
A to je takovej problem si tam nahodit 2.7, pokud tam i tak nebude?
To že se migruje na 3 znamená že sou scripty v systému přepsané do pythona 3...

Pavel Tisnovsky

« Odpověď #25 kdy: 18. 11. 2015, 20:49:10 »
Prosimvás vysvětelete mi někdo smysl těch balíčků, protože mě se furt zdá, že s nimi jsou akorát problémy, resp. ne s balíčky, ale se závislostmi. Proč musí vůbec existovat něco tak šulínského, jako je balíčkovací systém? Přece příjdu na nějaký důvěryhodný web, najdu si soft, který si chci nainstalovat, spustím jeho instalační skript - slušnost je, že bude ctít linuxový systém adresářů - instalne se mi to do složek a já si pak třeba v okenním manažeru na něj přidám odkaz - nebo se prostě přidá sám. Ano, každý soft, který udělám, použivá knihovny - některé důležité všobecné by měly být předistalovány, na definovaném umístění, ale většinu menších přece dodám se svým produktem a nechám je nainstalovat, V URČITÉ VERZI KTEROU MŮJ SOFT POTŘEBUJE, do sdílených složek k tomu určených, aby se jedna a ta samá věc na disku nevyskytovala 2x.

Pokud si uzivatelsky soft k sobe taha i binarni knihovny, tak mas (krome DLL/.so hellu) zadelano na security problemy, protoze tyto knihovny se nebudou automaticky updatovat, musel by to delat primo maintainer te aplikace a tak duplikovat praci stovek jinych lidi. Eclipse si klidne stahni a hod do /opt, neni problem, tomcat v lokalnim home taky ne, pokud to ovsem bude pro vyvoj. JDK/JRE, o tom si myslim sve, ale jsou lidi, co se asi bez Oraclu neobejdou, takze tam staci jen poprat hodne stesti :-) Takze: moznost volby tady je, oba pristupy maji sve pro a proti.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 18. 11. 2015, 21:11:46 »

Vlastni skripty se asi samy neprepisou. Nevidim duvod, proc by balickovaci system mel sam odinstalovat python 2 a dat tam python 3. To je jak ze sveta woken - soft vi prece nejlip, co uzivatel chce.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 18. 11. 2015, 21:17:45 »
Rekl bych, ze tazatel by udelal nejlepe, kdyby se vratil k Widlim, kde zadnym balickovacim systemem trpet nebude.

Ondrej

« Odpověď #28 kdy: 18. 11. 2015, 21:54:15 »

Vlastni skripty se asi samy neprepisou. Nevidim duvod, proc by balickovaci system mel sam odinstalovat python 2 a dat tam python 3. To je jak ze sveta woken - soft vi prece nejlip, co uzivatel chce.
To je takovej problém nainstalovat si interpret, kterej používáš? Python2 je v systému proto že spousta scriptů je v něm napsanejch, přechod na 3 je problém protože minimálně některé knihovny, proto se stále používá python2. To že se arch vydal pro python3 je jedině dobře, python2 už se nevyvíjí, maximálně se opravují chyby a právě python3 je pokračování, evoluce...
Arch nemůže vědět že ty na něco python2 používáš, ano asi bych zvolil přístup v systému ho nechat a jen změnit cesty...

Ale chápu asi by mě to taky nasralo, naštěstí používá debian a vyvíjím v kontejnerec, tak mě je celkem šumák jakého pythona na desktpu mám. Ale rozhodně bych arch neodsuzoval za to že se snaží jít kupředu...

« Odpověď #29 kdy: 18. 11. 2015, 22:36:00 »
Jinak to co ty chces se mozna jednoho dne objevi. Mam pocit ze lidi s Red Hatu na necem takovem pracuji. Ted mam namyslu to ze system se ti bude aktualizovat a software ti to nebude ovlivnovat. Neco na zpusob dnesniho androidu a marketu. Coz me prijde jako zajimava moznost.
Vypada to, ze za chvilku bude vsechno v kontejnerech. Se vsim dobrym i spatnym, co s tim (na Linuxu) souvisi...

Arch nemůže vědět že ty na něco python2 používáš
A presne proto, ze to nemuze vedet, by bylo lepsi, kdyby na to nehrabal :) Nicmene u rolling-release distra se s tim musi pocitat a je nesmysl si na to stezovat.