Lidi, potřebuju píchnout. Je to normální dělat povětšinu času v práci údržbáře docela dost starého (přes 10 let) databázového sw napsaného v Javě 1.4, pro který: mám strašně blbě a nejasně napsané zadání a co je horší, je to tak staré, že se to nedá ani debugovat, problematicky se to spouští (takže píšu kód naslepo) a vývojový nástroj mi ustavičně padá? Ke kódu navíc není dokumentace a komentáře kódu se vyskytují velice sporadicky. Ptal jsem se kolegy, co už je tam delší dobu, a vypadá to, že je to podobné i u dalších projektů. Je to běžný stav vyskytující se u českých firem, co se zabývají tvorbou rozsáhlých IS už řadu let?
Zkušenější kolegové samozřejmě poradí, domluvit se dá, jen jsem prostě čekal něco jiného. Že si budu pěkně psát v NetBeans, používat nové nástroje a technologie, dostanu za úkol něco vyvinout, pěkně si to budu debuggovat atd. Jinak je to v pohodě, Jen jsem z toho docela v šoku. Pochopil bych, když tam nějaký zkušenější na tomhle dělá, protože je to prostě třeba, ale že to dají za úkol nováčkovi? Vypovídá to něco? Protože když se nad tím zamyslím, tak nováčka nechám snad pracovat na nějakém normálním projektu, ne? Mám z toho obavy, že to lepší nebude.
Osobne bych se spis nez jestli je to java 1.4 nebo 8 zameroval na to jestli aplikacni domena na ktere delas je pro Tebe zajimava, jestli mate v praci tym, kde muzes rust a kdyz dojdes s napadem, tak to okamzite nesmete "architekt" ze stolu a kdyz to smete, tak Ti to vysvetli. Pokud je toto splneno == muzes rust tak ze Te nekdo uci, nebo dostavas prostor pro vlastni iniciativu a ta je vyuzivana, tak opravdu verze javy neni zas to nejdulezitejsi pod sluncem. Pokud to tak neni, tak nezoufej a nedavej vypoved. Pockej rok nebo i dva behem te doby se snaz neco menit. Pokud i po roce a pul to nebude nikoho zajimat a opravdu nezapadnes, tak zacni hledat neco jineho. Takto bych postupoval ja.
Predpokladam, ze to na co nadavas je Oracle ADF framework.
Na novy upgradovat nemuzete pravdepodobne kvuli licencni politice, ktera se zmenila. Na druhou stranu Te to uchrani od novejsich verzi JDeveloperu, ktery byl schopny mazat zdrojove soubory
, ted uz se to snad zlepsi kdyz JDeveloper zacina byt vic a vic Netbeans, ale nevim, moc to uz nepouzivam.
A kdyz se clovek podiva na UI ADF frameworku nebo treba na Application Express v Oracle databazi (11g), tak to sice nema hromadu novinek, ale pro uzivatele je to docela prijemne na pouzivani. Timto ADF neobhajuju, jen se snazim odhadnout, proc to co je pod tim nikoho moc nezajima
.
V soucasne praci jsem zastance u naseho frameworku drzet nejstarsi moznou verzi javy (v soucasne dobe java 6, ale dlouho to byla 1.4 ) runtime samozrejme i ten nejnovejsi. Duvodem je, ze se jedna o framework a snazime se mit co nejmene pozadavku na aplikaci se kterou bysme se meli integrovat. Ve chvili kdyz se potka integrator, dodavatel soucasne aplikace, nove casti aplikace a jako ctvrty do ringu nas framework, tak se nemusime ucastnit debat jestli Spring 1.0 nebo uz 2.0 a podobne ale nadruhou stranu nam nedela problem i nejnovejsi Weblogic a Oracle 12c database.
V dalsi nasi aplikaci, kterou si provozujeme sami v mracku jedeme na java 8 (zatim se spetnou kompatibilitou s java 7) snazime se o co nejvetsi pokryti unit testy, buildujeme gradlem, puzivame git, sonarem hlidame kvalitu kodu a na code review (dobrovolna na pozadani vyvojare) pouzivame upsource, ale opet neujizdime na technologiich abysme nedopadli jak pejsek a kocicka ...
Rikame tomu C4BS(Code for better sleep), protoze nejdulezitejsi je pro nas uptime a vetsina z nas je jednou za dva mesice tyden na 24x7 supportu ...