Kvantový překladač

Quant

Kvantový překladač
« kdy: 26. 10. 2015, 01:27:21 »
Narazil jsem na pojem "quantum compiler" a Google na mě vychrlil jen vědecké články, ze kterých moc moudrý nejsem. Dá se nějak jednoduše popsat, co to kvantový překladač je?

ddggdddf

Re:Kvantový překladač
« Odpověď #1 kdy: 26. 10. 2015, 05:27:17 »
vytvori program pro kvantovy pocitac ze vstupniho zadani na beznem pocitaci.
pisou tam neco o transformaci vstupni matice na zakladni qubitove operace seo a cnots.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 26. 10. 2015, 11:33:01 »
Narazil jsem na pojem "quantum compiler" a Google na mě vychrlil jen vědecké články, ze kterých moc moudrý nejsem. Dá se nějak jednoduše popsat, co to kvantový překladač je?

Každý kvantový "program" je jedna velká unitární matice (ne hermitovská, jak tu nedávno nesprávně zaznělo). Kvantový překladač rozkládá unitární matice do elementárních operací, které lze (fyzikálně) provést na kvantovém počítači. Většinou taková matice vznikne z kvantových hradel, jež jsou samy unitárními maticemi, pomocí násobení matic a tenzorových součinů nad kvantovými registry. K simulaci není překladač potřeba, stačí vynásobit stavový vektor danou maticí a máme výsledek.

Jann

« Odpověď #3 kdy: 26. 10. 2015, 15:34:01 »

Každý kvantový "program" je jedna velká unitární matice (ne hermitovská, jak tu nedávno nesprávně zaznělo). Kvantový překladač rozkládá unitární matice do elementárních operací, které lze (fyzikálně) provést na kvantovém počítači. Většinou taková matice vznikne z kvantových hradel, jež jsou samy unitárními maticemi, pomocí násobení matic a tenzorových součinů nad kvantovými registry. K simulaci není překladač potřeba, stačí vynásobit stavový vektor danou maticí a máme výsledek.

Nedávná otázka ale zněla jinak. Tazatel se ptal, jak je možné, že z obecně komplexních funkcí a operátorů kvantové fyziky nakonec vždy vyjdou reálná čísla – která jedině je možno nějak v reálném světě změřit. Odpovědí bylo, že reálně změřitelné veličiny v kvantové fyzice jsou představovány tzv. pozorovatelnými, a ty jsou reprezentovány hermitovskými operátory, jejichž charakteristickou vlastností je, že mají reálné spektrum. Výsledek kvantového počítače, který si nemohu v reálném světě přečíst, je totiž z praktického hlediska tak nějak k ničemu.
Že časový vývoj ("program") kvantového systému popisují unitární operátory, je věcí jinou. Ale jakmile bych si chtěl do něj hrábnout pro nějakou hodnotu, musím tak učinit pomocí hermitovského operátoru.