ffmpeg je jedinecny a bombovy krome jineho v tom, ze pokud nemuzete, at z jakychkoli duvodu, otevrit, prehrat video s rozmerem
> nez
1024px, ani v GUI video editoru jej nenactete a nezpracujete
Je spousta zajimavych filmu na netu, ktere maji rozmer
> nez
1024px, v takovem pripade, at uz je to
.avi nebo
.mp4, v poho prekodujete ffmpeg-em, bez kosticech nebo jinych silenosti
Prikaz:
ffmpeg -i "novy-stale-veliky-soubor.mp4" -vf scale=640:-1 "finalni-mensi-soubor.mp4"Chvili mi trvalo, prijit na to, jak prekodovat ~ zmensit velikost na/pod 1024 a to z formatu
.mkv Prekodovat .mkv do mp4 do nizsiho rozliseni "bez kosticek" v obraze lze, jen musite na to trochu
kolem, jako
spion Pro ty, koho by to take zajimalo, zde je navod, jak se mi to podarilo:
1. nejdriv "prekodovat" .mkv do .mp4 na baze kopirovani a zmena kontejneru mkv => mp4, Linux CLI prikaz:
ffmpeg -i "puvodni-veliky-film.mkv" -vcodec copy -acodec copy "novy-stale-veliky-soubor.mp4"2. Pak veliky (co do rozliseni), prekodovat na mensi rozliseni (pro ty, kteri neprehraji 1280px a vetsi formaty), Linux prikazem:
ffmpeg -i "novy-stale-veliky-soubor.mp4" -vf scale=640:-1 "finalni-mensi-soubor.mp4"Hodnota
-1 v prepinaci
scale znamena, ze podle "ratia" na baze prvni hodnoty 640px bude vypocitana druha hodnota, treba vysledni soubor ma nyni rozliseni 640px x 264px.
Obraz je supr, ostry, "bez kosticek", audio je ok take
Pokud vynechate 1. krok, vysledny mp4 film bude kostickovy jako prase, nekoukatelne
Nemate zac