Nenaběhne síť bez VGA

nou

Nenaběhne síť bez VGA
« kdy: 24. 10. 2015, 17:57:31 »
Zdravim, naistaloval som najnovsie ubuntu 15.10 na svoje PC ktore mi sluzi ako domaci server. Doteraz tam bolo Ubuntu 14.04 a behalo to dobre. Rozhodol som sa spravit teraz upgradena 15.10 ale narazil som na problem ze mi nejde siet bez toho aby bola vnutri pichnuta VGA. System ale nabehne pretoze sa dokazem poslepiacky cez kalvesnicu nalogovat a vypnut ho. Nereaguje ale cez siet pricom je nastavena statika IP. Akonahle dam dovnutra VGA tak siet funguje normalne.
« Poslední změna: 25. 10. 2015, 21:57:43 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:nenabehne siet bez VGA
« Odpověď #1 kdy: 24. 10. 2015, 18:19:06 »
Co znamena "Akonahle dam dovnutra VGA..."? Chcete rici, ze tam strcite grafickou kartu?

nou

« Odpověď #2 kdy: 24. 10. 2015, 18:31:38 »
Ano ked vlozim dovnutra diskretnu grafiku na ktorej to bolo aj instalovane. Je to postarsi Athlon takze integrovana grafika nie je. A je zbytocne ju tam nechavat kedze je to zbytocne spotreva navyse. Asi to skuim odladit cez seriovu konzolu lebo na zakladnej doske je este COM port. Len si musim zohnat este prevocnik COM-USB lebo ziadne ine PC s seriovym portom nemam.

Ako hovorim system urcite nabehne lebo sa dokazem dovnutra prihlasit a naslepo ho aj vypnut. Teraz ma este napada nastavenie siete mam v subore /etc/network/interfaces ale nazvy zariadeni su nejake cudne a nie klasicke eth0 wlan0. Napada ma ci nie je problem v tom ze sa im pri vytiahnuti VGA zmeni nazov a teda sa neaplikuje nastavenie statickej IP.

nou

« Odpověď #3 kdy: 24. 10. 2015, 18:45:48 »
Tak moje podozrenie sa potvrdilo. Nazov wifi karty je wlp1s0 lenze pri zasunutej karte je to wlp2s0.
Vystup lspci pri vytiahnutej karte:
Kód: [Vybrat]
01:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR93xx Wireless Network Adapter (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros Attansic L1 Gigabit Ethernet (rev b0)
Obydve sietove karty maju ale pri vlozenej VGA o jedno vyssie PCI id a teda sa zmeni aj ich nazov.

Peter

« Odpověď #4 kdy: 24. 10. 2015, 19:44:17 »
Tak si ich pomenuj podľa seba. Napríklad wifi0 a lan0, aspoň to bude prehľadnejšie.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24. 10. 2015, 20:38:02 »
Aha, ze by nejake vylepseni od soudruha Poetteringa? Mozna byste si usetril trable, kdybyste mel na serveru Debian. Ten snad porad jeste jde nainstalovat bez Poetteringovych picovin. Krome toho davat na Server Blbuntu z ne LTS vydani mi prijde jako dosti nedobry napad.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 24. 10. 2015, 21:23:40 »
Aha, ze by nejake vylepseni od soudruha Poetteringa?

Vyloučená věc, s. Lennart přece nikdy zásadně nic nerozbíjí, natož úplně bezdůvodně a takhle debilně... To bude určitě spiknutí Canonicalu.  ;D ::)

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 24. 10. 2015, 21:26:03 »
Tak si ich pomenuj podľa seba. Napríklad wifi0 a lan0, aspoň to bude prehľadnejšie.

Hele, mistře, to je ten tvůj ten tvůj slavný init co je konečně schopný kompletného reštartu, jo?

No hlavně že to v Brně dělal blbě, zato vy salašníci v čele s velký vzorem LP jste hotoví mistři...  ;D ;D ;D

peter

« Odpověď #8 kdy: 24. 10. 2015, 23:06:43 »
Musím ťa sklamať. Salaše sú doménou Valachov ktorých sme si dali doviesť z Rumunska. To ale človek bez základného vzdelania nepochopí.

nou

« Odpověď #9 kdy: 25. 10. 2015, 00:00:49 »
Tak rozhodol som sa pouzit btrfs a tam je najlepsie davat co najnovsi kernel. Je to taky domaci server kde nie je stabilita kriticka. Ale tak ked si citam toto http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames/ tak mi toto tvrdenie pride strasne ironicke

Citace
Stable interface names even when hardware is added or removed, i.e. no re-enumeration takes place

peter

« Odpověď #10 kdy: 25. 10. 2015, 00:11:05 »
Mne nie. Podobné chovanie som zažil ešte pred vznikom systemd. Ale v tom odkaze čo si sem dal bola aj kapitolka I don't like this, how do I disable this?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25. 10. 2015, 00:19:16 »
Tak rozhodol som sa pouzit btrfs a tam je najlepsie davat co najnovsi kernel. Je to taky domaci server kde nie je stabilita kriticka. Ale tak ked si citam toto http://www.freedesktop.org/wiki/Software/systemd/PredictableNetworkInterfaceNames/ tak mi toto tvrdenie pride strasne ironicke

Citace
Stable interface names even when hardware is added or removed, i.e. no re-enumeration takes place

Nejak nechapu, o cem to tam zvani. Vzdyt stabilni jmena jsou prirazovana podle MAC uz strasne dlouho. Doby, kdy tomu bylo jinak, jsou serym davnovekem. Dneska muzu karty prehodit ve slotu a jmeno drzi. Tedy mam na mysli pred-Poetteringovsky stav. Dokonce muzu kartu vyndat a dat tam jinou a dostane nove jmeno, ne jmeno te karty, kterou jsem vyndal.

Vyloučená věc, s. Lennart přece nikdy zásadně nic nerozbíjí, natož úplně bezdůvodně a takhle debilně...

Jak, bezduvodne? To je za tu prohranou valku.

ByCzech

« Odpověď #12 kdy: 25. 10. 2015, 00:45:35 »
Tak moje podozrenie sa potvrdilo. Nazov wifi karty je wlp1s0 lenze pri zasunutej karte je to wlp2s0.
01:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR93xx Wireless Network Adapter (rev 01)
02:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros Attansic L1 Gigabit Ethernet (rev b0)
Obydve sietove karty maju ale pri vlozenej VGA o jedno vyssie PCI id a teda sa zmeni aj ich nazov.

To je nějaké divné, proč to nemá názvy ethX a wlanX? A proč se udev nepostará o trvalý název? V Debianu to tak je a nějak se mi nechce věřit, že by to mělo být v Ubuntu jinak... Nepomůže ifrename?

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 25. 10. 2015, 08:17:31 »
To je nějaké divné, proč to nemá názvy ethX a wlanX? A proč se udev nepostará o trvalý název? V Debianu to tak je

Mlho!!!  ::) ::) ::)

samalama

« Odpověď #14 kdy: 25. 10. 2015, 11:44:10 »

tak to aby sa uz clovek bal odpojit aj klavesnicu...