Záměna eth0 za eth1

honza

Záměna eth0 za eth1
« kdy: 23. 10. 2015, 13:30:35 »
Dobry den
potreboval bych nejakym zpusovem zamenit rozhrani eth0 za eth1 (externi sitovka). Zkousel jsem v /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules zamenit nazvy eth0 za eth1 a naopak ale bez efektu. Respektive ve vypisu ifconfig vidim že eth0 má nyní MAC adresu externi sítovky a ip např .10.1 ale ping na tuto ip při primem spojeni s pc nejde ale jde při pripojeni do eth1 ktera ma uplne jinou IP dle ifconfig...
Děkuji
« Poslední změna: 25. 10. 2015, 21:54:09 od Petr Krčmář »

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:zamena eth0 za eth1
« Odpověď #1 kdy: 23. 10. 2015, 14:08:26 »
To je nějaký divný, nicméně už moje babička říkala "nikdy nevěř ifconfigu". Zkus na to mrknout raději přes "ip addr" a případně zkus napsat aspoň distro, jádro...

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 23. 10. 2015, 14:32:30 »
Zkousel jsem v /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules zamenit nazvy eth0 za eth1 a naopak ale bez efektu.

Napiš děkovný dopis Lennartovi.

Peter

« Odpověď #3 kdy: 23. 10. 2015, 15:05:00 »
Zkousel jsem v /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules zamenit nazvy eth0 za eth1 a naopak ale bez efektu.

Napiš děkovný dopis Lennartovi.
Zámena ethX za ethY bola zakázaná niekym iným, a kôli niečomu inému. Plačeš na nesprávnom hrobe.

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 23. 10. 2015, 15:24:02 »
Že by zase nějaká SystemDebilita? Na Gentto nebo Slackwaru si rozhodně můžu přehazovat názvy jak chci a když řeknu, že se moje síťovky budou jmenovat Kačenka a Mařenka, tak to tak prostě bude...

Peter

« Odpověď #5 kdy: 23. 10. 2015, 16:17:46 »
Ono, to premenovávanie medzi ethX nikdy nefungovalo.

j

« Odpověď #6 kdy: 23. 10. 2015, 16:26:37 »
Ono, to premenovávanie medzi ethX nikdy nefungovalo.

No jiste a proto to vsichni pouzivali. Nefungovalo to asi tak v jednom z milionu pripadu.

peter

« Odpověď #7 kdy: 23. 10. 2015, 18:38:07 »
Tak to som bol niekoľko miliardý užívateľ. Mimochodom, koľko rokov to už nejde?

bzf

« Odpověď #8 kdy: 23. 10. 2015, 19:32:44 »
dle http://www.root.cz/clanky/klonovani-linuxu-aneb-prenasime-cely-system/nazory/556685/
od 2013-03-29-udev-upgrade
Title Upgrading udev to version >=200

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 23. 10. 2015, 20:48:07 »
No jiste, pokud to nebude ethX.
Tak minimálně na Slackwaru jsem naposledy přehazoval eth0-eth3 k obrazu svému naposledy před týdnem a bez problémů. Gentoo si už nějakou dobu vymýšlí názvy typu enp2s0, takže s přejmenováním na ethX taky žádnej problém. Co jsem vygůglil, problém je s přejmenováním na něco, co už existuje, tzn mám eth0 a eth1, v prvním kroku přejmenuju eth1 na eth0 a to neprojde, protože eth0 už existuje. Dřív to šlo všude bez problémů, pokud víš co se přesně změnilo, tak to napiš rovnou a nedělej Zagorku.

rats

« Odpověď #10 kdy: 23. 10. 2015, 21:04:02 »
No jiste, pokud to nebude ethX.
Tak minimálně na Slackwaru jsem naposledy přehazoval eth0-eth3 k obrazu svému naposledy před týdnem a bez problémů. Gentoo si už nějakou dobu vymýšlí názvy typu enp2s0, takže s přejmenováním na ethX taky žádnej problém. Co jsem vygůglil, problém je s přejmenováním na něco, co už existuje, tzn mám eth0 a eth1, v prvním kroku přejmenuju eth1 na eth0 a to neprojde, protože eth0 už existuje. Dřív to šlo všude bez problémů, pokud víš co se přesně změnilo, tak to napiš rovnou a nedělej Zagorku.

Přesně tak - dříve to fungovalo, a bez problémů - ozkoušeno nejen na Slacku, ale také na Fedorách, Debianech a SuSE. Jak píše Tuxík, bylo jen třeba dávat pozor na duplikování stejného názvu.
Ad. SystemD - jistěže to zahynulo s nástupem SystemD - protože "umřel" udev. A tohle nové náboženství "SystemD" mě začíná čím dál tím víc sr.. - ne kvůli tomu, co dělá nebo nedělá, ale kvůli těm všem fanatickým a zaslepeným obhájcům úplně všeho, co vyšlo a vyjde z pera - pardon, klávesnice -  pána "Boha" LP. Beru SystemD stejně jako např.: NetworkManager - pokud to jde odstranit, odstraň to, protože to v naprosté většině případů na nic nepotřebuješ (vyjímkou budiž například v určitých případech desktop, ale v tomto prostředí se nepohybuji...)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 23. 10. 2015, 22:04:08 »
No jo... SystemDebilita je mor... NetworkManager je na desktopu fajn, na serverech akorát k nas.... Jinak před SystemD fungovalo i to prohození v pohodě, pokud se prohazovalo přes udev, byl dost chytrej na to, aby to měl ošetřený a kupodivu to prošlo (chovalo se to tak, že po změně jednoho iface dostal druhej automaticky nějakej temporary název). Skoro se mi chce říct, že SystemDebilitu sponzoruje MS.... Mimochodem, nešlo by to pořešit tak, že se to prohodí na 3x? Jako nejdřív přejmenovat eth0 na eth2, potom eth1 na eth0 a pak eth2 na eth1?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 23. 10. 2015, 22:21:16 »
My ty Nemce z tech Sudet vyhanet nemeli. Ted se nam msti.

peter

« Odpověď #13 kdy: 24. 10. 2015, 10:25:00 »
No jo... SystemDebilita je mor... NetworkManager je na desktopu fajn, na serverech akorát k nas.... Jinak před SystemD fungovalo i to prohození v pohodě, pokud se prohazovalo přes udev, byl dost chytrej na to, aby to měl ošetřený a kupodivu to prošlo (chovalo se to tak, že po změně jednoho iface dostal druhej automaticky nějakej temporary název). Skoro se mi chce říct, že SystemDebilitu sponzoruje MS.... Mimochodem, nešlo by to pořešit tak, že se to prohodí na 3x? Jako nejdřív přejmenovat eth0 na eth2, potom eth1 na eth0 a pak eth2 na eth1?
Že ty robíš v Brne, a bojíš sa keď  tvoj zamestnávateľ  konečne vyjde s distribúciou čo bude mať init konečne schopný kompletného reštartu napr.ssh služby bez ručného killu alebo rebootu servra. Takto by si sa ale o svojom chlebodarcovi nemal vyjadrovať.

Lol Phirae

« Odpověď #14 kdy: 24. 10. 2015, 11:38:12 »
Něco k věci by konečně nebylo? Jestli ne, tak hybaj na salaš, ovce čekaj.