Skripty v RoS obecní základy

Kyblík

Skripty v RoS obecní základy
« kdy: 22. 10. 2015, 09:58:56 »
Potřebuju napsat skripty na testování WANů. S mikrotikem začínám a potřebuju pochopit totální základy, jak se skripty vytváří, ukládají a volají.
Takže co vím je, že skript se u RoS říká jakési posloupnosti příkazů zadaných přímo do terminálu, přičemž dojde k jejich okamžité realizaci a tím se dá nakonfigurovat cokoliv. Co mi není jasné - jak si udělám nějaký soubor, kde bude posloupnost příkazů, které udělají třebas ping, zapíšou do logu a skončí.
V Debianu je to jednoduché, napíšu skript pro shell do souboru s předepsanou hlavičkou, nastavím atribut spustitelnosti, cron a jede to. Mohl bych to tak udělat na stroji s debianem, který mám přímo připojen k shaperu ale nevim, jak by shaper věděl, že má jednou poslat paket přes WAN1 a podruhé přes WAN2. Proto potřebuji skritp přímo v RoS na shaperu.

Hledal jsem přes google něco v češtině, ale je toho málo a obecný základ jaksi vůbec. Na angličtinu jsem už moc starej a překlad přes translátor je na hlavu, i když lepší jak nic.

Takže jak začít?
vytvořit soubor? jaký? kde? přípona?
nějaká hlavička?
co kron? existuje v RoS? - na to se ale ješte podívám

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:Skripty v RoS obecní základy
« Odpověď #1 kdy: 22. 10. 2015, 10:09:44 »
Tohle není zcela triviální úkol pro úplného začátečníka a navíc bez angličtiny...
Problém s testováním WANů je hlavně v tom, jak je chceš testovat. Na GW to je sice jednoduchý, ale ne zcela funkční (protože je dost časté při výpadku, že tvá GW ještě jede a providerovi něco nejede až dál. Další možností je testovat až někam ven na server, respektive ideálně skupinu serverů... není to zcela triviální úkol, pokud si to chceš udělat sám a navíc i vědět, co děláš...

Kyblík

« Odpověď #2 kdy: 22. 10. 2015, 10:32:39 »
Už jsem to našel, >system script + sheduler
Co se týče toho testování, není to tak složité, co chci, mám dvě linky, každou chci pingovat přes tu druhou, zjistím nejdřív traceroute a pak si to napinguju po uzlech, abych našel, kde je problém. Potřebuju to ovšem dlouhodobě, takže budu muset vybírat jen anomálie a ty logovat. Vím, že to není jednoduché udělat komplet hned komfortně, ale snad se k tomu nějak dopracuju.

dustin

« Odpověď #3 kdy: 22. 10. 2015, 13:15:04 »
No jo, jenomže jak programovat bez angličtiny...

dejf

« Odpověď #4 kdy: 22. 10. 2015, 14:08:35 »
Už jsem to našel, >system script + sheduler
Co se týče toho testování, není to tak složité, co chci, mám dvě linky, každou chci pingovat přes tu druhou, zjistím nejdřív traceroute a pak si to napinguju po uzlech, abych našel, kde je problém. Potřebuju to ovšem dlouhodobě, takže budu muset vybírat jen anomálie a ty logovat. Vím, že to není jednoduché udělat komplet hned komfortně, ale snad se k tomu nějak dopracuju.

Koukni jeste na \tools\netwatch tam by Ti to mohlo usetrit praci

Kyblík

« Odpověď #5 kdy: 22. 10. 2015, 18:59:22 »
Dustine, něco málo jsem dělal kolem DOS a Vusual Basic, základy jsou.

Dejfe, díky, zkusil jsem to, jen nevim, kde a jak je výstup.

fjed

« Odpověď #6 kdy: 22. 10. 2015, 20:05:10 »
Vystup muzes ukladat jako u klasickeho scriptu do souboru a nebo do logu. Ono to neni vsemocne, jenom Ti netwatch "ulehci" podminkovani a pripadny cron.