Není možné se přihlásit (Fedora)

dvd9

Není možné se přihlásit (Fedora)
« kdy: 20. 10. 2015, 13:33:40 »
Ahoj,
mam nove nainstalovanou Fedoru (21 - netinst CD, ze ktereho jsem instaloval jiz nekolikrat v poradku), na tomto jednom se nemuzu po instalaci prihlasit.
Problem vypada shodne, jak pro uzivatele (vytvoren behem instalace) v grafickem prostredi, tak pres terminal, tak i root pres terminal.
Hesla zadavam spravne, jelikoz, kdyz zadam spatne heslo, tak se objevi ve vsech priadech hlask, ze se autentizace neprovedla, ale po spravnem zadani hesla se v grafickem rozhrani na chvilicku zhasne obrazovka a objevi se prihlasovaci dialog nevyplnen, bez jakychkoliv chyb, podobne v terminalu, kdyz zadam spravne heslo, ten se smaze a zase me zada o prihlaseni, zatimco pri spatnem hesle ohlasi chybu a preskoci 2 radky tam se pta znova.

Do single-user modu jsem se nedostal, po zadani hesla se zobrazila hlaska, ze nebylo mozne spustit sushell nebo neco takoveho (muzu to jeste zkusit, kdyby bylo treba).

Trochu jsem i googlil, ale stejny symptom jsem nenasel. Diky za pripadne rady.
« Poslední změna: 20. 10. 2015, 13:48:22 od Petr Krčmář »

Re:Není možné se přihlásit (Fedora)
« Odpověď #1 kdy: 20. 10. 2015, 13:50:00 »
Tohle se děje, když nemůže nastartovat prostředí (KDE, Gnome, Xfce, správce oken…). Protože se zadání hesla zdařilo, pokračuje se ve spouštění prostředí. To ale selže, takže se znovu vrací přihlašovací dialog. Je to stejné, jako by bylo prostředí správně ukončeno.

Doporučuji projít logy nebo zkusit pustit prostředí mimo přihlašovací dialog. Dá se tak zjistit, co se děje. Je docela možné, že se systém snaží spustit neexistující prostředí nebo je tam něco ošklivě rozbitého.

dvd9

« Odpověď #2 kdy: 20. 10. 2015, 16:36:10 »
Diky za reakci.
Dela to i v konzoli (uz jsem psal) a ted jsem si jeste zkusil nastavit, aby to nabootovalo jen runlevel 3, a chova se to stejne.
Ty logy me napadly, ale nevim jak... jak se daji prohlidnout logy z OS se systemd mimo spusteny system?

trubicoid2

« Odpověď #3 kdy: 20. 10. 2015, 16:52:31 »
a co klavesnice? nebyla pri zadavani hesla jina, nez ted?

jinak nezbyde nez pustit z nejakeho live-distra, pripojit disk a opravit tam zaznam v /etc/shadow, je to hash za uzivatlskym jmenem, co mas zmenit

driv to bylo md5, ted asi sha,  tady mas napsany, jak vyrobis spravny hash http://unix.stackexchange.com/questions/52108/how-to-create-sha512-password-hashes-on-command-line

fedorac

« Odpověď #4 kdy: 20. 10. 2015, 16:53:04 »
zrovna tohle se blbe ladi - a ted mi to udelalo taky :(

je to jak pise P.K., spadne window manager, ale proc to tak je ... cort znajet ... v mem pripade to dela, kdyz vypnu telku a az pak uspim komp. nebo naopak pustim komp - a az pak telku ... mozna vyssi frekvence, nez zvladne, nebo problem nvda ovladace.

prohlizeni logu :

/var/log/messages
/var/log/Xorg.????

ale po novu uz tam nemusi byt ... takze

journalctl

do konzole se dostanes
CTRL + ALT + F3 , 4 ,5. ..

proc fedora 21, kdyz ani ne za mesic bude fedora 23 venku ? na notasu mi bezi bez zavahani uz nejmin mesic.

trubicoid2

« Odpověď #5 kdy: 20. 10. 2015, 16:58:36 »
ajo, ja myslel, ze mas spatny heslo

tak jestli heslo je spravne ale hned to vykopne, tak mas spatne nastavenej shell uzivatele

je to posledni polozka na radku v /etc/passwd, ma asi byt /bin/bash a zkontroluj, ze /bin/bash mas

treba tam je chybou napr. /usr/sbin/nologin nebo /bin/ksh a ksh nemas nainstalovany?

pres ssh se prihlasis?

mas heslo pro root? nebo jen uzivatele? tim mym predchozim postupem ho muzes vytvorit

dvd9

« Odpověď #6 kdy: 20. 10. 2015, 17:04:54 »
turbocid2
Prave ze heslo je spravne - chova se trochu jinak pri zadani spravneho a spatneho hesla.
/etc/passwd jsme jiz kontroloval jak u roota, tak u uzivatel je /bin/bash.

Ostatni:
Vypada to, ze by to mohlo byt nakopnutym grafikym prostredim, ale nejde se mi prihlasit (chova se to IMHO stejnym zpusobem) ani pres konzoli, a i kdyz jsem nabootoval rovnou runlevel 3.

S temi logy - jiz jsem se trochu naucil pracovat s journalctl, ale nemyslim si, ze se da pouzit na jinem systemu nez ten, ve kterem bezi.
/var/log/messages tady jiz neni...

Kdyz to jinak nedopadne, tak tady mam jeste F22 (abych tim nestravil mladi  ;D)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 20. 10. 2015, 17:50:01 »
Vzhledem k tomu, ze jste to instaloval s grafickym prostredim, tak mozna instalator rozhodl, ze jste BFU a zakazal login z konzole. A protoze vam krachuje graficke prostredi, tak jste v zakonceni zazivaciho traktu.

Tusim, ze je to /etc/security/access.conf, kde se nastavuje, kdo se kam a odkud smi zalogovat. Mrknete, jestli tam neni zakazan login z koncole.

P.S.: Take by to mohl byt jiny soubor. Tohle na me vypadlo z Google, kdyz jsem si nemohl vzpomenout.

Wololo

« Odpověď #8 kdy: 20. 10. 2015, 19:32:01 »
Pred chvili jsem nainstaloval F21-5, vytvoreni uzivatele jelikoz jsem to nenaklikal v instalatoru mi to nabidlo po startu.
ja bych zkusil asi tak tohle:

login: root
pwd: hesloznate

su -l mujuzivatel (aspon si overite, ze profil na konzoli je v poradku, pokud neni tak pokracovat dal)

userdel --remove --selinux-user mujuzivatel
adduser -m mujuzivatel
passwd mujuzivatel

teoreticky byste mohl jenom prejmenovat homedir namisto smazani uzivatele:

mv /home/mujuzivatel /home/mujretardovanyuzivatel
userdel mujuzivatel
adduser -m mujuzivatel
passwd mujuzivatel

s journalctl jeste nejsem uplne kamos, ale kdyz se chrootnete do toho prostredi melo by vam fungovat bez problemu
journalctl -xe nebo journalctl -xb a pak jsou nejaky comba
journalctl --list-service sshd.service nebo tak nejako to je (gugl povi, praskac starej)

nobody

« Odpověď #9 kdy: 20. 10. 2015, 19:43:26 »
nejsem fedora/rpm/selinux positive, nicmene myslim ze problem bude jinde, pokud uz jak pise v #1 zkousel login do terminal (logicky myslel konzoli kdyz grafickej login nejde) i pro root... takze problem nebude per user, ale systemovej...

trubicoid2

« Odpověď #10 kdy: 21. 10. 2015, 10:48:00 »
vsak to nevadi, ze se mu nejde nalogovat, nastartuje neco live a udela chroot a pak muze pouzit prikazy od wolowo

Danny

« Odpověď #11 kdy: 21. 10. 2015, 10:58:03 »
Jenom prispeju se svou troskou do mlyna: pred par dny jsem nekde (uz nevim kde) cetl, ze nekdo aktualizoval svuj Arch Linux, jedine, co se aktualizovalo bylo systemd a vedlo to k nemoznosti prihlaseni projevujici se podobne jako tady tohle. Ze by byl nejaky bug v nejnovejsim systemd?

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 21. 10. 2015, 11:57:33 »
SystemD je bud samo o sobě.

nobody

« Odpověď #13 kdy: 21. 10. 2015, 15:43:06 »
vsak to nevadi, ze se mu nejde nalogovat, nastartuje neco live a udela chroot a pak muze pouzit prikazy od wolowo

tak pokud neni problem s user, na co bude v chrootu resit user ? ;) jedine co v chroot muze resit je journalctl a pokusit se tam dohledat ten systemovy problem... od toho sem ho ale neodrazoval, jen ze pokud se user i root v grafice i konzoli chova stejne, nebude problem s dm/de, user/root :)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 21. 10. 2015, 21:11:34 »
Tak jestli je to sysyemd, tak Poetteringa prejet parnim valcem. Problem to sice nevyresi, ale clovek se odreaguje.