Replikace MySQL/MariaDb

Re:Replikace MySQL/MariaDb
« Odpověď #15 kdy: 20. 10. 2015, 21:35:36 »
Díky, to je perfektní zápisek o CouchDB z praxe (koukal jsem mimochodem už dřív, že děláte zajímavé věci a líbí se mi i přístup k věci, nicméně to už je lehce offtopic). GUI máte v C++/Qt?  Má CouchDB nějaké vlastní GUI, které by pro základní učely nahradilo aplikaci? To http rozhraní vypadá podle popisu spíš nízkoúrovňově.

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 20. 10. 2015, 22:36:49 »
Na me ucely to s CouchDB nevypada dobre. Na klientech se vygeneruje cca 800 zaznamu za 8 hodinovou smenu, nekde se jede na vic smen. Jeden zaznam ma cca 40 udaju tedy sloupcu. Data na klientech jsou vetsinou za posledni rok na serveru pak "co server snese", idealne se vubec nemazou. Z dat se dela statistika, seskupuji se podle ruznych vlastnosti atd. Pochopil jsem, ze na tohle CouchDB neni uplne nejlepsi nastroj. Je tak?

Krom zaznamu vzniklych provozem resime editaci nekolika ciselniku. Na to by CouchDB zrejme byla fajn, ale tim bychom museli zamotat do projektu dalsi typ db, coz jiste neni uplne nesmyslne, ale zkusil bych se tomu vyhnout.

V soucasnosti mame na prenaseni dat nas protokol a nas server. Jista nesikovnost nam hrozi jen pri editaci ciselniku, ale to poresime tak, ze trochu uhnem a editace ciselniku bude povolena jen tehdy, pokud ma klient spojeni se serverem (mysleno spojeni nasim protokolem). Ciselniky se edituji minimalne. Kdyz spojeni je, pozada se o zamek editace ciselniku atd. Pro opravnene uzivatele se treba umozni editace i v offlinu s tim, ze vedi co delaji ;-)

Jeste dodam, ze tu db mame fakt jednoduchou a resime vlastne asi 3 typy zaznamu, ktere vznikaji behem prace a pak cca deset ciselniku. Takze proste zustaneme u toho, ze si to vyresime po svem.

pb.

« Odpověď #17 kdy: 21. 10. 2015, 06:58:40 »
CouchDB má docela šikovné webové rozhraní - Futon. Je to přímo součástí databázového serveru, stačí se připojit na /_utils. Nad CouchDB se dá asi postavit i celá webová aplikace, ale s tím zkušenosti nemám. Web jde trochu mimo mě, většinou dělám v C++ a Qt - i servery a jejich webové rozhraní.

Jestli je CouchDB vhodná na takovou statistiku, to vám moc nepovím. Různé statistické funkce se tam dělat dají, ale přijde mi to těžkopádné. Klauzule "group by" v SQL je jednoduchá a velice výkonná. Počítám, že v aplikaci vám vznikne nějakých pět miliónů záznamu ročně. To je pro SQL databázi hračka. I v případě, že budete dělat různé neoptimalizované ruční dotazy, dočkáte se odpovědí v rozumném čase. S CouchDB nevím. Výsledky views se tam kešují, takže požadovaný výsledek můžete dostat z databáze rychle, ale jakýkoliv interaktivní dotaz spolu s jeho přípravou bude trvat nesrovnatelně déle. Zkušenost s CouchDB, s milióny záznamů a se statistikou nemám.

Asi bych do toho s databází CouchDB nešel a snažil se to vyřešit jinak - asi podobně, jak jste to popisoval.

JmJ

• 332
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 21. 10. 2015, 09:20:57 »
Ok, diky za postrehy, konzultaci a za predvedeni CouchDB. Muze se hodit.