Ahoj lidičky (teda počítačoví nadšenci) grub mi nešel protože jsem si vyhodil něco z jádra. Až úplně zprovozním systém tak budu ještě zkoušet ho trochu probrat od zbytečností. Ale nechápu jak jsem si mohl nevšimnout alternativní konfigurace tedy genkernelu. Potom jsem se díval jak je to vlastně nakonfigurované od skriptu a musím říct bez výhrad. Takže to rozvedu o trochu vic pro začátečníky bych doporučil kapitolu alternativní konfigurace jádra která pojednává o instalaci pomocí genkernelu.
Musím říct že jsem si prošel dalším martiriem a to protože jsem chtěl nainstalovat MATE desktop. Samozřejmě existuje kapitola v dokumentaci která o tomto pojednává. Pověstné to ALE chtěl jsem nainstalovat dle tohoto návodu takže jsem dal instalovat meta balík Mate (vtipná přesmyčka) emerge --ask --changed-use mate-base/mate. Nevím co jsem zase udělal špatně ale někde v předchozí kapitole jsem vybíral jestli chci jen system nebo desktop dal jsem gnome protože Mate tam nebylo a mate je fork gnome2. No nevím jestli to spolu souviselo ale výsledek byl ten že jsem tam měl balíky které nejdou nainstalovat naráz. 10x jsem si četl o emerge hledal na internetu no dopracoval jsem se k tomu že jsem začal instalovat jednotlivé balíky dle obsahu ebuildu. Dopracoval jsem se k balíku Caja který mi psal že nejde nainstalovat stejně jak předtím balík mate. Vadil mu ale balík gnome-base/gnome-control-center který jsem neměl nainstalovaný a nebyl ani v závislotech ebuildu tak nechápu jak na to emerge přišel. Šlo o balík z gnome který ovšem nebyl v závislotech caji pro mate. Po instalaci balíků z ebuildu pro caju jsem caju i nainstaloval pomoci nodeps. Pak už mi neprotestoval ani metabalík mate. Akorát při instalaci cca 120 balíků mi jeden napsal chyba konfigurace. Šlo o mate-extra/mate-power-manager tak to jsem rozdýchal tak že jsem dospěl k závěru že ho nepotřebuji. Zbytek jsem zase instaloval po jednotlivých balicích z ebuildu.
Takže teď mám nainstalovaný mate bez jednoho balíku ale dle návodu
https://wiki.gentoo.org/wiki/MATE mi tam pořád nějak chybí to xdm samozřejmě i po instalaci lightdm. Zase manuál který nejspíš zastaral. A teď i když mám mate tak mi nejde spustit. Nějak jsem tam doinstaloval i to xdm a startx s tím xdm. Co ale musím nastavit aby to šlo spustit návod nějak nefunguje.
Taky mám praktický nápad pokud každý kdo si tohle přečte přeloží na wiki jednu stránku od gentoo do češtiny tak nejspís budou i české stránky. Taky se na to chystám. Možná přeložím stránku o genkernelu tam byl funkční návod.
Ještě bych se vrátil k tomu návodu na instalaci mate možná jsem něco přehlédl dle čeho jsem neudělal něco co by mi nainstalovalo to xdm. Ví někdo jak to je?