Suspend na novějších distrech - NB

Re:Suspend na novějších distrech - NB
« Odpověď #30 kdy: 21. 09. 2015, 09:57:44 »
Suspend (na notesu) mi nikdy nefungoval, vždycky se ten notes uspal tak, že už jsem ho ničim "neprobudil". A jak pak notesy přestaly mít hw tlačítko na power on/off, stávalo se to čím dál zábavnější.
Ale toto se dělo před hodně dávnou dobou, od té doby jsem tuto funkčnost nikdy ani nezkoušel zapínat, opravdu už nemám čas si hrát s každou takovou pitomostí. Která by měla fungovat ouf-of-the-box (když už to funguje v těch widlích, na tom samém železe).

Nicméně, tento příspěvek do fóra mne přinutil to zase zkusit, schválně, esli budu konečně příjemně překvapený.
Takže jsem minulý týden při odchodu z práce nastavil:
Power manager / Extended / Advanced options / Set computer inactivity sleep-mode: Suspend
(Hibernate mi to ani nepovolilo)
A šel jsem domů.

No a druhý den po příchodu do práce - hádejte!

Notes tuhej, na žádnou klapku nereagoval, nezapnulo ho "power" tlačítko na šasi, ani na dockině, po bezradném bušení do kláves (připadal jsem si jako v jednom Kubrickově filmu) jsem vytáhl kabel od dockiny z notesu a asi půl hodiny držel to "power" na notesu.
Naštěstí to naskočilo a na nic si to nestěžovalo.

Závěr:
Na to, že píšeme rok 2015, to je hodně tristní.

PS: ano, zkusím poškádlit strejdu googla, když už jsem se s tím rozhodl ztrácet čas, ale koho to má pořád bavit?

Kód: [Vybrat]
$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Ubuntu
Description:    Ubuntu 14.04.3 LTS
Release:        14.04
Codename:       trusty

$ uname -a
Linux ...  3.13.0-63-generic #103-Ubuntu SMP Fri Aug 14 21:42:59 UTC 2015 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
$
----
Thinkpad Edge E540

Fantomas

« Odpověď #31 kdy: 21. 09. 2015, 12:46:03 »
Suspend (na notesu) mi nikdy nefungoval, vždycky se ten notes uspal tak, že už jsem ho ničim "neprobudil". A jak pak notesy přestaly mít hw tlačítko na power on/off, stávalo se to čím dál zábavnější.
Ale toto se dělo před hodně dávnou dobou, od té doby jsem tuto funkčnost nikdy ani nezkoušel zapínat, opravdu už nemám čas si hrát s každou takovou pitomostí. Která by měla fungovat ouf-of-the-box (když už to funguje v těch widlích, na tom samém železe).

Nicméně, tento příspěvek do fóra mne přinutil to zase zkusit, schválně, esli budu konečně příjemně překvapený.
Takže jsem minulý týden při odchodu z práce nastavil:
Power manager / Extended / Advanced options / Set computer inactivity sleep-mode: Suspend
(Hibernate mi to ani nepovolilo)
A šel jsem domů.

No a druhý den po příchodu do práce - hádejte!

Notes tuhej, na žádnou klapku nereagoval, nezapnulo ho "power" tlačítko na šasi, ani na dockině, po bezradném bušení do kláves (připadal jsem si jako v jednom Kubrickově filmu) jsem vytáhl kabel od dockiny z notesu a asi půl hodiny držel to "power" na notesu.
Naštěstí to naskočilo a na nic si to nestěžovalo.

Závěr:
Na to, že píšeme rok 2015, to je hodně tristní.

PS: ano, zkusím poškádlit strejdu googla, když už jsem se s tím rozhodl ztrácet čas, ale koho to má pořád bavit?
Ted jsem resil nejake laptopy a zajimave, ze na jednom laptopu suspend fungoval bezvadne na debianu a po prechodu na ubuntu suspend nejde. Obvykle cekam nutnost doladeni ze strany debianu, ale tentokrat to bylo presne naopak, ubuntu zklamalo na cele care (nejen v jedne veci) s jedinou vyjimkou, upstart funguje lepe nez systemd (tedy prozatim pouze v jednom pripade).

fedorac

« Odpověď #32 kdy: 21. 09. 2015, 13:15:21 »
asi zalezi jak na SW tak na HW. me to naopak s fedorou chodilo temer vzdy,
i kdyz ted treba na desktopu po probuzeni ze suspendu jsou uplne zmatene barvy (integrovanej intel - predtim na propietarnich nvidia ovladacich to nedelalo).

a na notasu zase po probuzeni nejde psat do chromu, ale staci alt+tab a uz to jde.

aktualne
4.1.6-100.fc21.x86_64

ale FC22 jela taky

BzukTuk

« Odpověď #33 kdy: 21. 09. 2015, 22:05:57 »
trubicoid:
uz jsem projel jeden (první) průchod příkazem badblocks -s -w /dev/sdb. Trvalo to 14 hodin, a někdy mezi 8:58 až 9:30 to naházelo při testu čtení zapsaných dat 466 errorů. Zítra to spustím znovu, uvidíme jestli se přealokovalo, nebo si budu muset hrát s umístěním partition a této "půlhodině" se vyhýbat.
Koukám že default -b je 1024 a -c je 64. Zvětšením těchto hodnot se rychlost průchodu asi zvěčí - zítra spustím a uvidím jestli vyskočí podobné množství chyb (to by ale asi stejně bylo menší kvůli rozdílným parametrům b a c) nebo jestli se všechno realokovalo.

fedorac, Fantomas, hawran:
Jojo změny v distrech, kernelech a kdovívčem. Fakt nenávidím ty HW výrobce že všechno po***aj už v samotném BIOSu, ACPI, UEFI a kdovíkde jinde na tý nejvíc HW úrovni, jen ať tam ty Windows choděj a BFU si nestěžuje... Až budu mít chvilku nainstaluju znova Debiana 7, s kterým jsem vůbec žadný problém s ničím neměl a pořádně to otestuju (až na ten hibernate, ten rači jen párkrát, nebo moc psychuju z opotřebení SSDčka?). Protože pokud změnou z debianu 7 na 8 se něco takto domrví, asi by o tom měl debian team vědět. (zatím jsem na netu nikdy (krom tohoto threadu a jednoho mailu) své linuxové problémečky neřešil - vůbec nevím kam psát, koho prudit aby bug report padl na úrodnou půdu).
Jediné co jsem zkoumal byl Cčkový zdroják toho jme ovladače a mezi kernely 3.2 a 3.16 se lišil jen parametry pro preprocesor, které nastavovali různé věci různě pro různé kernely, samotný kód mi přišel nezměnen (i verze ovladače stejná) - ale zavlečenou chybu v kernelu jsem už téměř vyloučil.

hawran:
Zkoušel jste: /sys/power/pm_trace ? https://wiki.ubuntu.com/DebuggingKernelSuspend Tato věcička (která je naštěstí přítomna v ubuntím kernelu - debian defaultně nemá - možná v debug balíku?) mi správně napověděla že suspendovací problém je v síťové kartě, tedy spíše v jejím ovladači jme. I když nevím jestli nastavení toho HW timeru se nerozbije Vaším způsobem oživení po suspendu :) (vyndání baterky...)

trubicoid2

« Odpověď #34 kdy: 22. 09. 2015, 09:01:51 »
trubicoid:
uz jsem projel jeden (první) průchod příkazem badblocks -s -w /dev/sdb. Trvalo to 14 hodin, a někdy mezi 8:58 až 9:30 to naházelo při testu čtení zapsaných dat 466 errorů. Zítra to spustím znovu, uvidíme jestli se přealokovalo, nebo si budu muset hrát s umístěním partition a této "půlhodině" se vyhýbat.
Koukám že default -b je 1024 a -c je 64. Zvětšením těchto hodnot se rychlost průchodu asi zvěčí - zítra spustím a uvidím jestli vyskočí podobné množství chyb (to by ale asi stejně bylo menší kvůli rozdílným parametrům b a c) nebo jestli se všechno realokovalo.

no to nech dojet do konce, pise postupne 4 ruzny paterny 55, AA, FF a 00 a uz v druhym kole by melo byt chyb min. Jestli na konci nebude 0, tak disk nema cenu uz pouzivat

bezi to i nekolik dni no, zalezi na disku. -b 4096 kvuli novym diskum, ktery maji interne 4k bloky, ale navenek to treba nereknou a -c 4096 podstatne zrychli kontrolu

jeste malej trik, zkontroluj
hdparm -W 1 /dev/sdx, to taky zrychluje badblocks

taky bych to nedelal pres USB, ale pres SATA nebo e-SATA, ten USB mass-storrage se strasne dlouho vzpamatovava z chyby a taky to bude o dost dyl trvat

bych klidne disk dal zpet do laptopu a pustil systemrescuecd

BzukTuk

« Odpověď #35 kdy: 22. 09. 2015, 11:40:21 »
Dík za info Trubicoide:
připojím HDD v rámečku k raspberry pi (snad elektrika bude dostatečná a nespálim si to) někam do sklepa a nechám to ject třeba měsíc. (nemám způsob jak zapojit 2,5 palcový disk do standartních SATA konektorů do normálního počítače - v HW ohledu jsem sto let za opicema, "kacířská" technologie SSD je v mém HW parku novinka, sata disky jsem začal vnímat cca před rokem :) a hned sem začal nadávat na ty nové Lkové konektory - zlatý IDE, zlatej MOLEX - už se mi povedlo narvat to SATA napájecí Lko obráceně a zrušit si jeden konektor - naštěstí jsem si všimnul a nezapnul to do elektriky )

Dnes ráno mi to zas po probuzení ze suspendu vytuhlo - když jsem včera znovu testoval parametry pro jádro pcie_aspm tak jsem cvičně zakomentoval vypnutí WoL a zapomněl jsem to vrátit :)

Trubicoid2

« Odpověď #36 kdy: 22. 09. 2015, 13:10:04 »
Tak výhoda SATAn je, ze kabely do 3,5" das i do 2,5"

S tou malinou to bude super pomaly, ale vyhoda je, ze ti to nebude blokovat pocitac. Kdyz bys měl na stále zapnutým počítači volný jedno sata, tak by to bylo rychlejsi.

Na maline mozna -c 4096 vytece z pameti, tak mensi cislo

« Odpověď #37 kdy: 02. 10. 2015, 09:37:41 »
...
Notes tuhej, na žádnou klapku nereagoval, nezapnulo ho "power" tlačítko na šasi, ani na dockině, po bezradném bušení do kláves ...

...

UPDATE:
Takže, po vygůglení/přečtení https://askubuntu.com/questions/489912/thinkpad-does-not-wake-from-sleep-14-04 a po provedení "disable USB 3.0 in the BIOS" už se ten notebook zmátoří.
Taky mohu provést update BIOSu...

(tím pádem toto asi nebyl zrovna problém linuxu)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 02. 10. 2015, 09:53:11 »
No vidíš, nestačilo by teda rmmod xhci před suspendem a lsmod xhci po probuzení a v bájosu to nechat zaplý? (samozřejmě v případě, že je xhci jako modul)

nobody

« Odpověď #39 kdy: 02. 10. 2015, 22:27:44 »
No vidíš, nestačilo by teda rmmod xhci před suspendem a lsmod xhci po probuzení a v bájosu to nechat zaplý? (samozřejmě v případě, že je xhci jako modul)

asi myslis:
# pred suspendem
modprobe -r xhci

# po probuzeni
modprobe xhci
;)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #40 kdy: 02. 10. 2015, 22:41:36 »

asi myslis:
# pred suspendem
modprobe -r xhci

# po probuzeni
modprobe xhci
;)
no týýý kráááso.. hele, rmmod normálně použávám, ale s tím lsmodem to je úlet, asi to chce víc koukat, jaký blbosti píšu :D

nobody

« Odpověď #41 kdy: 02. 10. 2015, 23:24:23 »
rmmod je tupej, nezahazuje unused dependency moduly, proto je lepsi pouzit modprobe -r...
ostatne rmmod to ma primo ve svem man description ;)
DESCRIPTION
       rmmod is a trivial program to remove a module (when module unloading support is provided) from the kernel.
       Most users will want to use modprobe(8) with the -r option instead.

fedora

« Odpověď #42 kdy: 03. 10. 2015, 09:58:08 »
suspend fungoval bez problemu i drive na Fedora 21.
provedl jsem upgrade na nejnovejsi distro ..  stacilo dnf distro-sync na verzi 22, pak 23.
# uname -r
4.2.2-300.fc23.x86_64
jedna se o beta verzi - asi mesic do vydani ( https://fedoraproject.org/wiki/Releases/23/Schedule )
suspend funguje stale.
Ke zvazeni.

« Odpověď #43 kdy: 06. 10. 2015, 09:07:46 »

asi myslis:
# pred suspendem
modprobe -r xhci

# po probuzeni
modprobe xhci
;)
no týýý kráááso.. hele, rmmod normálně použávám, ale s tím lsmodem to je úlet, asi to chce víc koukat, jaký blbosti píšu :D

Tak určitě.
Přesně z tohodle důvodu mám ten notebook na pracovním stole...

(ale dík za snahu)

BzukTuk

« Odpověď #44 kdy: 26. 02. 2016, 19:29:08 »
Zdarec, tak tento bug byl uspesne vyresen patchem ovladace jme. V kernelu by se mel patch objevit ve verzi 4.6. Uplnou nahodou v tom teda nema prsty Lennart, ale nejspise default nastaveni pm_async na 0 v non-systemd distribucich (zatim jsem toto neoveril).

Vice info zde
https://lkml.org/lkml/2016/2/23/450

Jeste jednou diky za navedeni k docasnemu reseni, ktere mi umoznovalo notebook pouzivat