Dost kritiky Scaly v tomto vlakne je nepravdiva a/nebo neaktualni. XML jazyk opousti (nebo uz opustilo?), komunita si naopak stezuje, ze novych veci je pomalu a vyvoj je prilis pomaly (takze pro to prave korporatni pouziti je uz asi zrala

). Pouzivat Akku z Javy je hruza - strasne moc boilerplatu. Je to podobne jako s Play, pokud nepouzijete Scalu, tak to neni o nicem, protoze nevyuzijete nejvetsi vyhody knihovny.
Syntaxe Scaly me prijde lepsi nez treba Javy, mene ukecana, vice k veci. Neprijde mi dobry ten pristup "on ten boiler plate muze vygenerovat IDE" - proc tam musi byt boilerplate, kdyz se stejne vzdy generuje? Akorat to IMO znecitelnuje kod.
Python nemam rad a stejne tak pristup "pouze jeden zpusob". Ja mam radeji na vyber a pouziju nejvhodnejsi pristup pro dany problem, ne ze jsem omezeny na jeden univerzalni pristup a ten je mi vnucen jako "vzdy nejlepsi pro kazdy problem". Kvuli tomu treba v Pythonu je FP dost tragicke, mel bych psat asi spis "FP".
A argument, ze s Java 8 jde krasne psat FP stejne/lepe nez ve Scale ci ze s Java 8 uz Scala neni potreba?

Uz jsem na nazor podobneho ignoranta reagoval na quore, tak to jen znovu shrnu. V Jave stale hodne veci chybi, napr. lepsi typovy system (treba implicits, path-dependent typy), case classes, for comprehensions, pattern matching s extractory (nejen match statement, ale i pro val), neprekonane kolekce* (nesrovnatelne s Javou, kde se vse musi vselijak obalovat a vybalovat), moznost psat DSL, strucnejsi syntaxe (tzn. mene nevyznamoveho balastu). Mam pocit, ze i uplne zaklady typu Option (v Jave myslim Optional) mely v Jave dost kriticke problemy. Problem lamdb a vyjimek v Jave tu uz nekdo uvadel.
Scala rozhodne neni dokonala, ma problemy (jak nekdo zminil, obcas bugy v prekladaci, velikost std. knihovny [problem na starsich Androidech], problemy s obfuscatory, spatna podpora maker v IDEA, ne vzdy funguje typova inference, pomalejsi preklad), ale jeji vlastnosti ty drobne problemy v pohode prevazi (nemalo jich vyresi prave Dotty). Scala je stale, co se funkci tyce, mnoho kroku pred Javou.
*: Po pravde jsem zatim v zadnem jinem jazyce nenasel lespi std. knihovnu pro kolekce (obsahem, inuitivnosti, konzistenci [napr. flatMap pro Option i List]).
A jen tak mimochodem ani ten Haskell neni nejaky zlaty gral. Si hraju s prekladacem a intepretem jazyka v Haskellu a treba records jsou dost za trest - Haskell nepodporuje (primo) pretezovani funkci, takze v jednom namespacu zadny record (neco jako struct nebo case class) nesmi mit stejne pojmenovane fieldy, protoze pak koliduji jmena getteru (pripadne jmena lens). (Ano, vim, jde pouzit type classy, ale co jsem cetl, tak je to bad practice. Pouzivam kombinaci importu a qualified importu a kvuli tomu pribylo dost boiler platu a navic s kazdym novym record se musi upravovat build file

) Trochu pokukuji po OCamlu, ktery vypada, ze tyto problemy nema, ale zatim jsem nemel moc casu se na neho podivat blize.