OpenWRT vlastní ovladač LCD

Milan špaček

OpenWRT vlastní ovladač LCD
« kdy: 07. 11. 2010, 23:30:41 »
Dobrý den, ve světě linuxu jsem nováčkem. Mám router Edimax br-6104kp s procesorem adm5120 (Mips)

Zkompiloval jsem si distribuci OpenWRT. Která teď v routeru běží.

S programováním pod linuxem nemám prakticky žádné zkušenosti, ale jednočipové 8/16bit mikroprocesory programuji již řadu let.

Mám na vás tedy dotaz... Mám existující driver pro grafické barevné LCD připojené přez SPI rozhraní portovatelný na libovolný MCU. Chtěl bych pomocí GPIO které router má ovládat toto LCD. Jen že nevím odkud začít. Progamování v C pro mne není problém, ale nikde jsem nenašel jak drivery pod linuxem fungují a jak rychle přistupovat k GPIO. Dále mne zajímá jestli je nějaká možnost tento LCD využít jako výstup pro X server popřípadě jestli je vůbec možnost nějaký X server provozovat s 10MB volné Ram

Celé to má být jako levná vývojová deska, s ethernetem a USB.

Poradíte odkud začít?

rda

Re: OpenWRT vlastní ovladač LCD
« Odpověď #1 kdy: 08. 11. 2010, 08:05:58 »
Ahoj,
  porid si normalni desku a procesor s TFT radicem, GPIO bude pomale, hlavne kdyz se budes pokouset emulovat SPI. A delat to v ramci X window systemu... je jako davat virtualizaci do hodinek :)

Milan Špaček

« Odpověď #2 kdy: 08. 11. 2010, 14:37:01 »
Vím že režie SPI rozhraní je obrovská, chtělo by to procesor co má ovladač LCD přímo v sobě.

Ale mě jde o to vytvořit vývojovou desku dostupnou masám lidí za nízkej peníz, HW možnosti routerů jsou obrovské a upřímně, podobnou desku s obdobnými HW parametry prostě za ty peníze neseřenete, pokud by existovala možnost k tomu připojit LCD které se dá sehnat pod 200kč a je masově dostupné myslím že by se dostal spoustě lidem do ruky úžasnej nástroj jak tvořit aplikace na embedded hw.

Za cenu pod 1000kč za desku s LCD,ethernetem,wifi,usb,sériovým portem a hlavně OS by byla škoda to nevyzkoušet.

daniel

« Odpověď #3 kdy: 08. 11. 2010, 16:55:31 »
Pokud to nekdo mysli vazneji, tak si muze poridit BeagleBoard (http://beagleboard.org/) ... zhruba za 3000 czk. Pravda, nema to LCD na sobe, ale muzete pouzit jakykoliv monitor (snad az po 1920x1200 @ 24bit). Ma to vice pameti, slusne Usb (OTG), ctecku karet, audio in/out. A pro ty co zacinaji, nema smysl bastlit neco z routeru, at si poridi 8/16bit kit.

A pokud porad nedate pokoj, tak si napiste driver jez se chova jako framebuffer device, priklady jsou primo v jadre. Reste to pak s KMS, ne jen userland... alespon bude radost vetsi kdyz vam to pak ukaze obrazek tucnaka a boot vypisy :)  Pro lazeni samozrejme staci userspace utilita ktera zobrazi predlozenou bitmapu (a aspon zistite pomalost a zda ma vubec vyznam pokracovat v psani driveru).