Minimalistická distribuce

Dzavy

Re:Minimalistická distribuce
« Odpověď #30 kdy: 22. 06. 2015, 14:48:20 »
http://linux.voyage.hk/

To vypadá docela zajímavě, díky za tip.

nickname

« Odpověď #31 kdy: 22. 06. 2015, 19:06:22 »
Void Linux
+ minimalisticka
+ NEpouziva systemd bordel ale minimalisticky runit
+ plna implementace LibreSSL misto zavsiveneho OpenSSL
+ ma vlastni pokrocily balickovaci system xbps
+ ma vic distribucnich balicku nez Slackware
+ autor vi proc a co dela
- mala uzivatelska zakladna oproti velkym distribucim
- instalace vyzaduje urcite znalosti a precteni manualu
+/- rolling-release model, aktualizace ale ne tak zbrkle jako u Archu

Noobik

« Odpověď #32 kdy: 22. 06. 2015, 20:45:17 »
...
Nechci pouzivat GNU veci, jen to co je pod BSD a podobnymi licencemi.

lol... aky mas v tom preboha rozdiel? zdrojak mas k dispozicii tak ci tak.

ganoo

« Odpověď #33 kdy: 22. 06. 2015, 21:38:01 »
...

Kdo by chtěl podporovat takovou verbež?

xDDDD                               :DDDDD                              xDDDD                               :DDDDD

Dzavy

« Odpověď #34 kdy: 22. 06. 2015, 23:49:12 »
Tak Voyage vypadal nadějně a je asi nejlepší z těch distribucí založených na Debianu...velikostně celkem OK, jenom prostě nechápu, proč má "minimalistická" instalalce přes 240 balíků. A pak je tam opět ta Debianí krása, po apt-get update místo na disku ubylo o cca 100MB...

Na VoidLinux kouknu, na první pohled dokumentace fakt nic moc.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 23. 06. 2015, 00:09:04 »
...

Kdo by chtěl podporovat takovou verbež?

Aha. A tu verbez bys podporoval jak? To jako vzdy, kdyz si nekde nejaky mamlas nainstaluje gnuslashlinux, tak Stalman dostane kilo nebo co?

ganoo

« Odpověď #36 kdy: 23. 06. 2015, 01:30:02 »
...

Kdo by chtěl podporovat takovou verbež?</vtip>

Aha. A tu verbez bys podporoval jak? To jako vzdy, kdyz si nekde nejaky mamlas nainstaluje gnuslashlinux, tak Stalman dostane kilo nebo co?
Sem si myslel, že jezdicí duhová řádka s "xDDD :DDDD" bude dostatečně jasná i pro ty co neviděli ledasha hoax... doplněno v citaci

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 23. 06. 2015, 02:38:24 »
Sem si myslel, že jezdicí duhová řádka s "xDDD :DDDD" bude dostatečně jasná i pro ty co neviděli ledasha hoax... doplněno v citaci

Toz to by mozna videli, kdyby ta vec neprelezala monitor na vsechny strany.

Dzavy

« Odpověď #38 kdy: 23. 06. 2015, 23:31:39 »
Tak musim říct, že celkem tragédie. Zkusil jsem snad všechno a všechno naprd. Přece nechci tak moc?

Systémy založené na Debianu jsem v podstatě zavrhnul. Prostě zbytečně velkej overkill na embedded zařízení.

Void Linux nenaběhnul ani ve standardním VM, kde jsem nejdřív testoval všechny ostatní.

BSD jsem zatím ani neměl sílu zkoušet. To už se možná radši pustím do LFS.

Dal jsem druhou šanci Alpine Linuxu s musl. Zkusil jsem pár patchů, ale nakonec bez šance, zkompilovat to prostě nejde a nepůjde. Škoda, je to asi nejlepší distribuce ze všech.

Slax a Tiny Core jsou prostě live distribuce. Na disk zapisujou akorát něco, což je mi naprd. Tiny Core by byl asi úplně nejlepší, kdyby se dal normálně nainstalovat.

Tak jenom kdyby to někdy někoho zajímalo,

« Odpověď #39 kdy: 23. 06. 2015, 23:47:32 »
BSD jsem zatím ani neměl sílu zkoušet. To už se možná radši pustím do LFS.
Co má BSD společného s LFS?! Nainstalovat FreeBSD je triviální a balíčky se tam instalují stejně jako na většině linuxů - akorát místo "yum install balik" napises "pkg install balik" :)

Slax a Tiny Core jsou prostě live distribuce. Na disk zapisujou akorát něco, což je mi naprd. Tiny Core by byl asi úplně nejlepší, kdyby se dal normálně nainstalovat.
Jestli on není problém v tom, že chceš specialitku, ale chceš ji ready-made? Proč by se Tiny Core nedal nainstalovat na disk? Každá varianta Linuxu se dá nějak nainstalovat na disk, akorát musíš trochu vědět jak na to a trochu času tomu věnovat...

Nebo chceš něco jako http://buildroot.uclibc.org/ ?

nobody

« Odpověď #40 kdy: 24. 06. 2015, 00:54:04 »
Dzavy: ad Slax - ano je to live, ale modularni, neni vse v jednom squashfs, ale zakladni slax je rozdelen do nekolika modulu (core,xorg,kde,kdeapps,devel,ffox,czech) a muzes vzit klidne jen ten core... dalsi aplikace/knihovny/nastroje stahnes z webu jako dalsi samostatene moduly...

dalsi rozdil oproti bezne live je to ze ma scripty na praci s temi squshfs-lzma balickama/modulama, pro tvorbu balicku ze slackware...
ma ruzne moznosti jak a kam ukladat data(=write vrstva pro aufs), bud primo do adresarove struktury na ulozisti (usb,hdd), nebo do rw file image, (dalsi jsou uz remote, coz te nezajima)...

oproti klasickemu distro to ma samozrejme z principu automaticky neaktualizovatelne balicky, coz zas pro tebe muze byt vyhoda ze to ma uzivatel ve stavu kterej mu predas a take z toho plynouci ze kdyz smazes write uloziste, mas razem stav jako pri prvnim pusteni, coz je dostupne i z menu jako fresh_boot, pripadne muzes zakazat uplne ukladani zmen(tedy vyuzije se ram, coz je vhodne jen pokud budes vedet co poustej a ze to nevyzere), a vybrat jen nektere adresare ktere pres "mount --bind /nekde/na/flash /home/nejake/data" pripojis pres /etc/rc.local kterej muzes mit v rootcopy arresari na ulozisti, z ktereho se pri startu kopirujou soubory co kterejma chces nahradit to v modulech a zaroven to ma byt i odolne proti fresh_bootu...

co konkretne ti to neukladalo ?

nobody

« Odpověď #41 kdy: 24. 06. 2015, 00:56:25 »
ad TinyCoreLinux - proc by neslo nainstalovat ? vzdyt je to primo na jejich homepage...
http://tinycorelinux.net/install.html

ondro

« Odpověď #42 kdy: 24. 06. 2015, 08:42:18 »
Tak musim říct, že celkem tragédie. Zkusil jsem snad všechno a všechno naprd. Přece nechci tak moc?

Systémy založené na Debianu jsem v podstatě zavrhnul. Prostě zbytečně velkej overkill na embedded zařízení.

Co ti na Debiane okrem apt nevyhovuje? V com je Debian overkill?
Aj ten apt nechapem preco, lebo u embedded je to casto stylom "nainstaluj a zabudni", takze ani apt nepovazujem za problem.  Ak aj chces pouzivat apt, tak sa to da vzdy nejako vyriesit.  To, ze upgrade balickov ide dlho, tak napriklad vyhod nepotrebne repozitare. Aj to zaplnenie disku sa da vyriesit. Podla mna riesenie sa da najst. Ak neplanujes pouzivat apt po nainstalovani a nastaveni, tak subory apt vies vymazat(nainstalovane balicky, zoznam balickov repozitarov,...).

Nebude to dokonale ale ziskas tym podla mna obrovsku vyhodu v tom, ze pouzvas standardnu a siroko pouzivanu distribuciu.

Minimalisticke distribucie mozno budu zaberat menej miesta, rychlejsie ich nainstalujes ale veci tam budu casto robene menej standardne, postupy ine,  komplikovanjesie upravy, chybajuce navody alebo ine uskalia.

Ani jedno riesenie nebude dokonale ale musis si vybrat mensie zlo.

Na embedded zariadeniach pouzivam  Debian skoro 10 rokov. A ako overkill to nepovazujem a to fungujem aj na o dost vykonovo horsich strojoch ako ten tvoj(stary VIA C7 533MHz, 128MB SDRAM a 512MB CF karty).

cptMikky

« Odpověď #43 kdy: 24. 06. 2015, 10:31:22 »
OpenWRT

Dzavy

« Odpověď #44 kdy: 24. 06. 2015, 20:20:39 »
Tiny Core - zaprvý ten instalátor má jenom GUI variantu (nechápu) a zadruhý, i když jsem to úspěšně ručně nainstaloval, běží to celý z ramfs a disk se používá jenom pro boot a pro ukládání změn, případně se daj. Jestli někdo víte, jak z toho udělat standardní instalaci, tak sem s tím.

Slax předpokládám funguje podobně, popravdě jsem se do toho ani nepouštěl. Ale zas ta myšlenka s resetem do výchozího stavu není špatná, ještě na to kouknu.

Dík za tip na ten BuildRoot, to vypadá zajímavě.

A momentální výherce je OpenWRT. Přesně to, co jsem potřeboval. Samo o sobě to má pár jednotek mega a všechno se do toho dá doplnit, balíků kupa a instalace okamžitá. Takže teď testuju, ale vypadá to hodně nadějně.