Jak pracuje oscilátor?

Jenda

Re:Jak pracuje oscilátor?
« Odpověď #45 kdy: 26. 06. 2015, 23:55:34 »
Teď na titulce:

Jak pracuje oscilátor?
Jak pracuje softwarový tester?

:)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 27. 06. 2015, 12:20:07 »
Teď na titulce:

Jak pracuje oscilátor?
Jak pracuje softwarový tester?

:)

To jo, ale vysvetlit jak pracuje softwarovy tester je podstatne slozitejsi.  To abys zacal vysvetlenim funkce bunek, pak se dostal pres metabolismus,......, funkci svalu az k funkci mozku a kdovi cemu.

Mirek

« Odpověď #47 kdy: 27. 06. 2015, 16:29:41 »
Tak to je tedy síla. Nad takovou relativně jednoduchou věcí vidět tolik blábolů...

hu

« Odpověď #48 kdy: 27. 06. 2015, 16:46:51 »
Tak to je tedy síla. Nad takovou relativně jednoduchou věcí vidět tolik blábolů...

Je to drsný. A teď si představ, že s takovejma kokotama pracuješ.

tgggg

« Odpověď #49 kdy: 27. 06. 2015, 23:49:14 »
Tak to zkus krátce vysvětlit vlastními slovy. Nejlépe i s příkladem výpočtu frekvence a průběhem proudu a napětí v různých místech obvodu. Myslím, že by se o tomto obvodu klidně dala napsat diplomová práce (60 stran textu + přílohy)

Mirek

« Odpověď #50 kdy: 28. 06. 2015, 09:24:48 »
Tak to zkus krátce vysvětlit vlastními slovy. Nejlépe i s příkladem výpočtu frekvence a průběhem proudu a napětí v různých místech obvodu. Myslím, že by se o tomto obvodu klidně dala napsat diplomová práce (60 stran textu + přílohy)
Píše, že má elektrotechnické vzdělání. Takže musí mít základy:

- nabíjení a vybíjení kondenzátoru ze/do zdroje konstantního napětí přes odpor
- funkce logického obvodu invertor, je nutná znalost napěťových úrovní na výstupu a rozhodovacích úrovní na vstupu pro použitou technologii (CMOS, TTL, HC, HCT, ...)

K výpočtu kmitočtu. V obvodu se děje po zapnutí toto (počáteční podmínkou je napětí 0V na C):

1. Nabíjení C přes odpor R ze zdroje napětí U (hodnota logické 1 u použité technologie, počáteční podmínka C nabito na 0V)
2. Po dosažení rozhodovací úrovně pro log 1 na vstupu invertoru se výstup překlopí do log 0
3. Vybíjení C přes odpor R do zdroje napětí U (hodnota logické 0 u použité technologie, počáteční podmínka C nabito na napětí dle kroku 2)
4. Po dosažení rozhodovací úrovně pro log 0 na vstupu invertoru se výstup překlopí do log 1
5. Nabíjení C přes odpor R ze zdroje napětí U (hodnota logické 1 u použité technologie, počáteční podmínka C nabito na napětí dle kroku 4)
6. Po dosažení rozhodovací úrovně pro log 1 na vstupu invertoru se výstup překlopí do log 0 a následně se dokola opakují kroky 3-6

Perioda oscilátoru je daná výpočtem přechodových jevů podle kroků 3 a 5. Pro její výpočet je nutné znát:
  - kapacitu C
  - odpor R
  - rozhodovací úroveň pro log "0" na vstupu invertoru
  - rozhodovací úroveň pro log "1" na vstupu invertoru
  - výstupní napětí invertoru pro log "0"
  - výstupní napětí invertoru pro log "1"

Vzhledem k velkým tolerancím u jednotlivých komponent má perioda velkou toleranci. Takže se dají různé věci (např. vstupní proud do invertoru) zanedbat.

Takže jediné co člověk s elektrotechnickým vzděláním potřebuje k určení periody je základní znalost logických obvodů a přechodových jevů nabíjení a vybíjení C.

Prostě trivialita.

Kiwi

« Odpověď #51 kdy: 28. 06. 2015, 09:37:11 »

Oponenta už jsem měl tu čest dělat. Ale pokud by mi někdo předložil diplomku na 60 stran týkající se jen tohoto konkrétního obvodu, tak můžu garantovat, že by to neobhájil. :)

Mirek

« Odpověď #52 kdy: 28. 06. 2015, 10:04:21 »
Oponenta už jsem měl tu čest dělat. Ale pokud by mi někdo předložil diplomku na 60 stran týkající se jen tohoto konkrétního obvodu, tak můžu garantovat, že by to neobhájil. :)
Naprostý souhlas. Oponenta jsem už několikrát také dělal. Tohle by bylo tak na semestrálku, ale muselo by to být zpracované pro různé technologie a včetně tolerančních analýz.

tgggg

« Odpověď #53 kdy: 29. 06. 2015, 00:02:38 »
K výpočtu kmitočtu. V obvodu se děje po zapnutí toto (počáteční podmínkou je napětí 0V na C):

1. Nabíjení C přes odpor R ze zdroje napětí U (hodnota logické 1 u použité technologie, počáteční podmínka C nabito na 0V)
...

Pěkné, obdivuju lidi, kteří umí věci srozumitelně přehledně popsat, já to bohužel neumím.

Naprostý souhlas. Oponenta jsem už několikrát také dělal. Tohle by bylo tak na semestrálku, ale muselo by to být zpracované pro různé technologie a včetně tolerančních analýz.
Dá se rozepsat spousta věcí, teplotní stabilita, mechanická odolnost, chemická odolnost, radiační odolnost... různých použitých technologií. Prostě práce v laboratoři a v knihovně na několik let. Třeba nám na vysoké škole říkali, že RC oscilátor je mechanicky odolnější než krystalový, ale zase se tvrdí, že se dá poměrně přesně naplánovat životnost kondenzátoru.
Je ale pravda, že by to bylo lepší rozdělit na několik semestrálních projektů, nebo jen prostých laboratorních úloh. Kdyby ale někdo přišel s tím, že potřebuje pro malý amatérský satelit spolehlivý zdroj hodin, tak by to asi jako téma diplomové práce prošlo, ne?

Yarda

« Odpověď #54 kdy: 29. 06. 2015, 12:37:06 »
V tomhle článku
http://forum.root.cz/index.php?topic=11415.msg134247;topicseen#new
se mi neotevírá okno "Odpověď"
Tak k tomu utrousím své tady:
- je možné, že pipka z Human Resources špatně pochopila, co se po ní chce
- nebo možná někdo něco špatně přeložil, jako třeba tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=70124&highlight=
- případně se nejedná o pracovní místo, ale o prográmek co má umět generovat na nějaký výstup nějaké oscilace, vybavuje se mi třeba testování vstupu a výstupu zvukovky