Jak pracuje oscilátor?

v

Re:Jak pracuje oscilátor?
« Odpověď #30 kdy: 25. 06. 2015, 14:07:27 »
...Samozrejme baterka neni na rozdil od kondiku linearni, ale pro predstavu je to dobre.

Stejně jako se doporučuje dětem neříkat, ať za mrazu neolizují kovové zábradlí, tak je dobré se vyvarovat slov "lineární" a "kondenzátor" v jedné větě. On se ten kondenzátor (stejně jako ta baterka) nabíjí proudem, nikoliv napětím. Vy asi víte přesně o co jde, ale pro méně znalé to bývá past, kdy průběh napětí nakreslí jako přímku. Ale ta to nebývá nikdy, protože s tím, jak roste na kondenzátoru napětí, se mění rozdíl napětí na rezistoru a tak klesá proud. Sice je tam lineární závislost náboje na čase a proudu, ale dětem to takhle neříkejte.

Naopak, pochopit civku, to uz chce trochu vic predstavivosti. Navic, jsou tam zaludnosti typu, ze kdyz seriove spojis 2 civky, 1 mikrofarad kazda, tak dostanes 2 mikrofarady, ze? Nebo taky 0 mikrofaradu. A nebo treba 3. Blby, co?

Tam ta matematika opravdu funguje jinak :-) Co ale bývá větší problém je právě to, že cívka drží proud. To je ta často nepochopená vlastnost a důvod, proč vám v obvodu napájeném 5V čas od času vyhoří LED, ačkoliv v propustném směru je proud omezen na 10mA a závěrné napětí se tam na první pohled nemá jak dostat.

můžu se zeptat jaké máte elektrotechnické vzdělání? to co jste napsal o "linearitě" je totiž docela kravina

Karel

« Odpověď #31 kdy: 25. 06. 2015, 14:25:41 »

můžu se zeptat jaké máte elektrotechnické vzdělání? to co jste napsal o "linearitě" je totiž docela kravina

Střední průmyslová škola strojní, obor zařízení silnoproudé elektrotechniky. Co přesně se vám nelíbí na vzorci " Q = I * t "?

v

« Odpověď #32 kdy: 25. 06. 2015, 14:34:08 »

Střední průmyslová škola strojní, obor zařízení silnoproudé elektrotechniky. Co přesně se vám nelíbí na vzorci " Q = I * t "?

proti vzorci nic nemám, přijde mi nesmyslné varovat se slova "lineární" v souvislosti s lineární součástkou

j

« Odpověď #33 kdy: 25. 06. 2015, 14:49:12 »
Tohle je úplně normální jev, říká se tomu vývoj. Jeden z mých učitelů kladl zásadní důraz na pochopení vzniku a fukce virtuální katody u tetrody; jeho zase možná trápili s trojčitým parním strojem atd.

Pokud nekdo programuje, nepotrebuje vedet jak funguje kondenzator nebo civka (i kdyz tohle by se snad melo ucit uz nekde na ZS ...), ale pokud nekdo pise, ze ma (predpokladam) elektroprumku a na VS se venuje elektronice ...

Mno hlavne ze budeme mit statni maturitou overeno, ze umime cestin, nemcin nebo anglictin, a pripadne ze vime jak vypada papirova cepice a jakej je rozdil mezi ni a rotacnim kuzelem ... to je pro budouciho elektrikare urcite naprosto nezbytna vec.

pek

« Odpověď #34 kdy: 25. 06. 2015, 14:57:37 »

Naopak, pochopit civku, to uz chce trochu vic predstavivosti. Navic, jsou tam zaludnosti typu, ze kdyz seriove spojis 2 civky, 1 mikrofarad kazda, tak dostanes 2 mikrofarady, ze? Nebo taky 0 mikrofaradu. A nebo treba 3. Blby, co?

Mikrofarad je jednotka kapacity, jednotkou indukcnosti je napr. mikrohenry. Kdyz se soucastky typu civka spoji do serie, muze byt vysledkem jen jedna hodnota vysledne indukcnosti, s vyjimkou pripadu, kdy magneticke pole jedne civky zasahuje do prostoru druhe civky.

Karel

« Odpověď #35 kdy: 25. 06. 2015, 15:16:16 »

proti vzorci nic nemám, přijde mi nesmyslné varovat se slova "lineární" v souvislosti s lineární součástkou

Aha, už rozumím. Shodneme se na tom, že kondenzátor je lineární součástka. Teď se podívejte na jeho aplikace, jako je třeba RC článek. Závislost výstupního napětí na vstupním nebude lineární. Také nemá být, protože u kondenzátoru je lineární závislost napětí na proudu, nikoliv na napětí na vstupu RC článku. Kdo tomu rozumí, tak rozdíl mezi linearitou kondenzátoru a složeného obvodu chápe a souvislost tam nehledá. Ale ze zkušenosti vím, že děcka to neodliší a buď vám tam nakreslí rovnou čáru (vždyť R i C jsou lineární, ne?) nebo tápou a nechápou, proč je to křivé.

Moje doporučení proto je slovo "lineární" v souvislosti s kondenzátorem buď neříkat, nebo to naopak ihned vysvětlit do detailu a dát praktický příklad se zdrojem proudu. To aby v té hlavě nebylo jen "lineární", ale ideálně "U = I * t / C".

Ne že by linearita kondenzátoru nebyla pravda, ale ze zkušenosti vím, že to blbne hlavu a děcka kreslí průběh napětí složeného obvodu v čase jako rovnou čáru.

v

« Odpověď #36 kdy: 25. 06. 2015, 15:22:43 »

Aha, už rozumím. Shodneme se na tom, že kondenzátor je lineární součástka. Teď se podívejte na jeho aplikace, jako je třeba RC článek. Závislost výstupního napětí na vstupním nebude lineární. Také nemá být, protože u kondenzátoru je lineární závislost napětí na proudu, nikoliv na napětí na vstupu RC článku. Kdo tomu rozumí, tak rozdíl mezi linearitou kondenzátoru a složeného obvodu chápe a souvislost tam nehledá. Ale ze zkušenosti vím, že děcka to neodliší a buď vám tam nakreslí rovnou čáru (vždyť R i C jsou lineární, ne?) nebo tápou a nechápou, proč je to křivé.

Moje doporučení proto je slovo "lineární" v souvislosti s kondenzátorem buď neříkat, nebo to naopak ihned vysvětlit do detailu a dát praktický příklad se zdrojem proudu. To aby v té hlavě nebylo jen "lineární", ale ideálně "U = I * t / C".

Ne že by linearita kondenzátoru nebyla pravda, ale ze zkušenosti vím, že to blbne hlavu a děcka kreslí průběh napětí složeného obvodu v čase jako rovnou čáru.

RC článek je taky lineární obvod, já mám dojem, že máte nějakou osobní definici linearity obvodu, odlišnou od té obecně používané (definované platností principu superpozice)

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #37 kdy: 25. 06. 2015, 15:58:15 »
Moc to nechápu. Proč by měl invertor čekat na kondík, když na i něj působí napětí z rezistoru? Nehledě na to, že kondík se nabije na napětí které je za rezistorem, takže chceme-li aby se kondík nabil aspoň na 4,7V, tak za rezistorem musí být právě oněch 4,7V a tím pádem na vstup invertoru bude trvale působit napětí 4,7V, takže jaképak kmitání? Nebo sem celý pochopil blbě?
Na kondenzátoru bude na začátku 0V, tím pádem na výstupu invertoru bude 1 (HIGH), tedy např. 5V. Tím pádem se kondenzátor na těch 5V začně přes rezistor nabíjet (rezistor určí rychlost nabíjení / nabíjecí proud, kapacita kondenzátoru délku nabíjení). Kondenzátor se nenabije hned - pokud se Ti to nezdá, tak si kup v GM nebo v GES 1F/5,5V kondenzátor a zkus ho nabíjet třeba přes 220ohmovej rezistor, sám uvidíš jak ukrutně dlouho bude trvat než doleze na 5V (řádově několik minut).

Jakmile napětí na kondíku dojde k prahu invertoru pro HIGH na vstupu, řekněme 4,7V, tak invertor otočí a na výstup hodí 0 (LOW, uzemní), tím pádem se začne kondenzátor přes odpor vybíjet, dokud neklesne napětí na kondenzátoru na práh invertoru pro LOW na vstpu, řekněme 0,3V, a pak se invertor otočí a jedeme od začátku.

Karel

« Odpověď #38 kdy: 25. 06. 2015, 16:37:27 »

RC článek je taky lineární obvod, já mám dojem, že máte nějakou osobní definici linearity obvodu, odlišnou od té obecně používané (definované platností principu superpozice)

Přiveďte na vstup RC článku konstantní vstupní napětí. Pak nakreslete závislost výstupního napětí na čase. Když dětem řeknete "lineární", tak tam chtějí vidět tu přímku. Nebo nakreslete závislost vstupního proudu na čase. Je nějaká přímka alespoň tam? Prostě když říkáte "lineární", tak čekají přímku. Přestože tam žádná přímka není a ani být nemá. A ano, celé je to o tom, že lineární obvod = jeho charakteristiky nezávisí na proudu ani napětí, zatímco "lineární" v dětech budí pocit, že by charakteristika měla být přímka. Fakt, že pro samotný kondenzátor tam ta přímka je, je v té chybě jen utvrzuje. Právě o tom, že motají tyto dvě věci dohromady celé mé doporučení bylo. Možná mají ve škole jen moc matematiky, ale prostě pro ně lineární = v grafu je rovná úsečka. A to jsme se ani nedostali k jejich otázce, proč obvodům, jejichž parametry se s proudem ani napětím nemění, neříkáme spíše konstantní. Prostě před nimi výraz "lineární" neříkejte a ušetříte si pár nedorozumění.

v

« Odpověď #39 kdy: 25. 06. 2015, 17:21:49 »

Přiveďte na vstup RC článku konstantní vstupní napětí. Pak nakreslete závislost výstupního napětí na čase. Když dětem řeknete "lineární", tak tam chtějí vidět tu přímku. Nebo nakreslete závislost vstupního proudu na čase. Je nějaká přímka alespoň tam? Prostě když říkáte "lineární", tak čekají přímku. Přestože tam žádná přímka není a ani být nemá. A ano, celé je to o tom, že lineární obvod = jeho charakteristiky nezávisí na proudu ani napětí, zatímco "lineární" v dětech budí pocit, že by charakteristika měla být přímka. Fakt, že pro samotný kondenzátor tam ta přímka je, je v té chybě jen utvrzuje. Právě o tom, že motají tyto dvě věci dohromady celé mé doporučení bylo. Možná mají ve škole jen moc matematiky, ale prostě pro ně lineární = v grafu je rovná úsečka. A to jsme se ani nedostali k jejich otázce, proč obvodům, jejichž parametry se s proudem ani napětím nemění, neříkáme spíše konstantní. Prostě před nimi výraz "lineární" neříkejte a ušetříte si pár nedorozumění.

promiňte, ale toto je blábol, co je to lineární součástka či obvod je jasně dané, neexistuje rozumný důvod říkat tomu jinak

Jetset

« Odpověď #40 kdy: 25. 06. 2015, 17:25:10 »

Mikrofarad je jednotka kapacity, jednotkou indukcnosti je napr. mikrohenry. Kdyz se soucastky typu civka spoji do serie, muze byt vysledkem jen jedna hodnota vysledne indukcnosti, s vyjimkou pripadu, kdy magneticke pole jedne civky zasahuje do prostoru druhe civky.

No vidis, jak ze sebe clovek dokaze udelat vola :-). Samozrejme, sypu si popel na hlavu, indukcnost se samozrejme meri na Henry, akorat jak jsem premyslel o kondikach, tak mi to uteklo.
Samozrejme jsem mel na mysli pripad, kdy je mezi civkami vazba.

tgggg

« Odpověď #41 kdy: 25. 06. 2015, 21:10:16 »
Tak si to shrneme.
Invertor nemá hysterii
Cívka nemá farady(teda má, ale nechtěné)
RC člen je lineární i když se nenabíjí po přímce
A kondenzátor, je zařízení, které zkapalňuje (vodní) páru a dopadající kapičky prakticky vždy způsobí nějaké oscilace.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #42 kdy: 26. 06. 2015, 01:51:07 »
Konecne to nekdo prehledne shrnul. Akorat porad nechapu ty nesmysly, co tu nekdo psal o elektronkach. Kazdy prece vi, ze tam jsou trpaslici, kteri tam soupaji mrizkami.

« Odpověď #43 kdy: 26. 06. 2015, 16:01:31 »
Pavouk, Karel, Filip a další - děkuji moc, už je mi to jasnější. Ten kondík, když je vybitej, to vlastně schlamstne.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #44 kdy: 26. 06. 2015, 18:04:25 »
A což pak teprve cívka, to je teprve legrace jim vysvětlit, že cívka umí vytvářet napětí, navíc opačné polarity.
A kurevsky velký ;D Když jsem zapojil bzučák (elektromagnet, kterej si sám odpojuje zdroj) a nedal k němu diodu, během mrknutí oka to indukovalo tisíce voltů. No dobře, tisíce ne... když jsem dostal první ránu (něco přes 1000V, nevím přesně, protožeměřák ěmří jen do 1000V), upustil jsem to na zem ;D

Měly by ty děti nechat vyrobit si obvod, kde by generovaly pomocí knoflíkový baterie do hodinek (1,2V) napětí kolem 700V a pak je to za běhu nechat povinně osahávat. Škola hrou ;D Každopádně věřím, že by si to pamatovaly.