Tak jsem něco nastudoval a změřil. Hned po startu Ubuntu Studio to vypadalo dobře, na žádnou konverzi u aplay -vv -D hw:0,0 XY.wav / aplay -vv -D plughw:0,0 XY.wav to nevypadalo. Zkoušel jsem toho víc, kopie terminálu je v
https://premsvo.files.wordpress.com/2015/06/aplubu03.doc .
Problém nastal při měření. Arta totiž na Ub.St. přes PA obsadí i výstupní zařízení, i když ho nepotřebuje. Varianty aplay s -D plughw:0,0/hw:0,0 hlásily chybu "Device or resource busy". Fungovalo pouze aplay -vv XY.wav s konverzí ALSA <-> PulseAudio. Naměřené THD+N=0,015%= -76,48dB je pro XonarDX špatné, mělo to vyjít kolem -100dB. To novější on-board čip ve Windows dává lepší výsledky.
Když jsem Artu ukončil, tak stále nešlo spustil aplay s -D plughw:0,0/hw:0,0, chyba stejná. Už jsem neměl chuť vypínat a hlídat PA, jako jsem dělal na začátku mých experimentů s Linuxem a začal jsem testovat Lubuntu. Tam měření funguje, hodnoty odpovídají předpokladům, žádné problémy nebyly, dokonce i Audacious při správném nastavení (pozor, není výchozí) dává pro Xonar stejné hodnoty jako aplay -D hw:0,0 a lépe se obsluhuje.
Takže 24bit na Ubuntu Studio podle všeho lze přehrávat pomocí aplay -D plughw:0,0 XY.wav když se spustí hned po startu. Později už to někdy nemusí jít spustit, zařízení mohou být obsazená. Ověřit měřením to neumím, Artu nelze na Ub.St. dobře nastavit, REW končí na 16-ti bitech. Pokud by někdo věděl o dalším Spectrum Analyzeru, který počítá také THD+N a chodí dobře na Linuxu na 24/32 bitech, dejte prosím vědět.
Ten můj důraz na měření a testování nesouvisí s tím, zda je to slyšet nebo ne, to může být individuální. Testováním například zjišťuji, zda je tam správná a plně funkční verze ovladačů pro danou kartu. Ve Windows se mě to mockrát osvědčilo. To, že je Linux/Unix považuji za lépe navržený než Windows ještě neznamená, že v jeho audiu není něco špatně nebo nešikovně a proto ho měřím také. Jinak bych se dostal na úroveň již zmiňovaných "audiofilů", kteří věří a měření nebo slepé testy odmítají nebo považují za zbytečné. Také jsem měřením odhalil mnoho svých chyb, když jsem něco špatně nastavil nebo zapoměl nastavit.
Pokud má někdo lepší kartu než XonarDX, mohl by jí změřit? XonarDX plně stačí na 16 bit, možnosti 24 využivá jen částečně. Teoretická hranice 24 bit je daleko výše, například v Lubuntu při propojení Arta-Jack-Arta (bez průchodu kartou) jsem naměřil THD+N 0,000017%= -135dB, já se s XonaremDX dostanu nejlépe na -101dB. Vše je podrobně popsáno na
https://premsvo.wordpress.com/lubuntu-prvni-zkusenosti/ .