Dualboot a oprava MBR

sonec

Dualboot a oprava MBR
« kdy: 28. 10. 2010, 19:19:20 »
Tak jsem tu s dalsim problemem, ted je to bohuzel pro me trosku horsi. Mam Dualboot Arch a WinXP, ale udelal jsem blbost, nahazoval jsem grub jako root (hd0,5) a setup (hd0,0), coz jsem pos*al, protoze (hd0,0) je oddil WinXP, mel jsem dat (hd0) - mbr. Samozrejme jsem tuto chybu z jedne casti napravil, takze Arch bootuje v pohode, ale do WinXP se nedostanu, nevim, co FIXMBR udela, jestli to smaze cele MBR ci co ? Abych neprisel o vsechna data atd. MBR jsem si v linuxu zalohoval. Kdo vi jak na opravu toho Winu ?
btw nechci windlacky bootloader, ale ten grub, co tam mam, diky za rady

vojtam

Re: Dualboot a oprava MBR
« Odpověď #1 kdy: 28. 10. 2010, 20:49:26 »
Ahoj,
jedine co me napada je nabotovat z CD Windows XP spustix fixmbr (to by melo opravit  pouze boot sektor) a po oprave nabootovat z nejakeho rescure CD nebo cehokoliv, do linuxu a nainstalovat si znovu grub na hd(0.5)...

Sniper1551

« Odpověď #2 kdy: 28. 10. 2010, 22:15:48 »
Mozna bude stacit odpovidajici uprava v menu GRUBu - pridat neco jako
Kód: [Vybrat]
title Windows XP
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
PS: nevim jak je to u Archu, ale v Kubuntu je to soubor /boot/grub/menu.lst

sonec

« Odpověď #3 kdy: 29. 10. 2010, 09:22:01 »
Mozna bude stacit odpovidajici uprava v menu GRUBu - pridat neco jako
Kód: [Vybrat]
title Windows XP
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
PS: nevim jak je to u Archu, ale v Kubuntu je to soubor /boot/grub/menu.lst

U Archu je to uplne stejne, jenze toto tam prave mam, ale windowsacky zavadec jsem prepsal prave, viz. setup (hd0,0)

sonec

« Odpověď #4 kdy: 29. 10. 2010, 09:26:20 »
Ahoj,
jedine co me napada je nabotovat z CD Windows XP spustix fixmbr (to by melo opravit  pouze boot sektor) a po oprave nabootovat z nejakeho rescure CD nebo cehokoliv, do linuxu a nainstalovat si znovu grub na hd(0.5)...

GRUB znovu instalovat nema cenu, protoze s nim se nic nestane, viz. diskove oddily:
sda6 - /boot (Arch oddil, kde je GRUB)
sda7 - /swap (Arch oddil, kde je swap)
sda8 - /root (Arch oddil, kde je root)
sda1 - Oddil s WinXP

Takze podle me by melo fungovat fixmbr a pak z LiveArchu root (hd0,5) a setup (hd0). Ale to i prave nejsem jist.

trubicoid2

« Odpověď #5 kdy: 29. 10. 2010, 11:24:15 »
jak rikas, to je spravne
oprav widle a pak nainstaluj grub

TrSek32

« Odpověď #6 kdy: 29. 10. 2010, 12:08:51 »
Nieco podobne som riesil a pomohol mi testdisk.
Popis o nom som nasiel na abclinuxu.cz a ako tam pise autor dokaze to viac ako z mena SW vyplyva. Nieco som napisal uz tu
http://forum.ubuntu.cz/index.php?action=printpage;topic=49939.0

sonec

« Odpověď #7 kdy: 29. 10. 2010, 14:08:41 »
jak rikas, to je spravne
oprav widle a pak nainstaluj grub

Tak mi to pise Missing NTLDR, zkopiroval jsem ho z instalacky XP, ale porad to same ...

ET

« Odpověď #8 kdy: 29. 10. 2010, 15:00:59 »
Pokud mas na widloidnim disku vsechny potrebny soubory (ntld, atd..), zkontroluj/nastav aktivni partici na sda1 - treba fdiskem. myslim ze widloidni zavadec kontroluje, ktera  partice je aktivni a na ni pak hleda ntldr...

sonec

« Odpověď #9 kdy: 29. 10. 2010, 19:07:34 »
Zkusil jsem uplne vsechno a nic, v recovery console to pise FAT16 a v linuxu je to NTFS, nechapu, zkopiroval jsem ten ntldr a ntdetect.com + boot.ini: Missing NTLDR, chkdsk nahlasilo nejakou chybu s NTFS ---> reinstalace, takze vyreseno  :D