ERD Pacienta

Nuada

ERD Pacienta
« kdy: 09. 05. 2015, 15:02:25 »
Dobrý den,

dělám na entitně relačním diagramu pacienta. Ocenil bych pár rad a tipů, zrovna si nejsem jistý u entity DOKTOR. Jestli bude spojená s entitami PODANÉ_LÉKY a PROVEDENÝ_ZÁKROK.

https://drive.google.com/file/d/0BzE_t0crYrojYkk1S3B4QjFPeGM/view?usp=sharing

Jakub L

Re:ERD Pacienta
« Odpověď #1 kdy: 09. 05. 2015, 15:22:40 »
Řekl bych, že velmi záleží k jaké účelu budou data sloužit a jaká se za tím skrývá business logika

Příklad #1: pokud jde pouze o výkaznictví pojišťovně, pak nemusí (možná) být nutné rozlišovat mezi lékem a zákrokem. Je to prostě "úkon k proplacení" a je na pojišťovně, ať si to roztřídí, jestli to potřeba (leda, že pojišťovna a její business logika říká jinak)

Příklad #2: Business logika možná bude říkat, že ke konkrétnímu zákroku patří konkrétní medikace, např. To je třeba si zjistit...

Nuada

« Odpověď #2 kdy: 09. 05. 2015, 16:09:51 »
Spíše je to myšleno jako Příklad #1: výkaznictví.
Doktora tam chci zakomponovat, abych se potom mohl databáze dotázat: Jaký doktor koho ošetřil a co provedl za zákrok případně jaké podal léky. Ale to bude asi jasné podle atributů v entitě OŠETŘENÍ. Když v určitý [datum/konkrétní čas] byl ošetřen [PACIENT] tímto [DOKTOR] rovnou poznám jak doktor postupoval. Tak je asi blbost spojovat [DOKTOR] s [PODANÉ_LÉKY] a [PROVEDENÝ_ZÁKROK].

« Odpověď #3 kdy: 09. 05. 2015, 16:11:29 »
Řekl bych, že velmi záleží k jaké účelu budou data sloužit a jaká se za tím skrývá business logika

Příklad #1: pokud jde pouze o výkaznictví pojišťovně, pak nemusí (možná) být nutné rozlišovat mezi lékem a zákrokem. Je to prostě "úkon k proplacení" a je na pojišťovně, ať si to roztřídí, jestli to potřeba (leda, že pojišťovna a její business logika říká jinak)

Příklad #2: Business logika možná bude říkat, že ke konkrétnímu zákroku patří konkrétní medikace, např. To je třeba si zjistit...

Podle mne je vžycky dobré nakreslit si na začátku (konceptuální) datový model pořádně, se vším, co se podařilo zjistit o entitách a relacích mezi nimi. (nikdy snad není takový nedostatek času, aby se pořádná analýza přeskočila (a většinou se to nikdy nevyplatí a musí se to stejně udělat zpětně))

Na nějaké "ohýbání", optimalizace a podobné "imprúvmenty" je ještě čas ...

Jakub L

« Odpověď #4 kdy: 09. 05. 2015, 17:26:57 »
Podle mne je vžycky dobré nakreslit si na začátku (konceptuální) datový model pořádně, se vším, co se podařilo zjistit o entitách a relacích mezi nimi. (nikdy snad není takový nedostatek času, aby se pořádná analýza přeskočila (a většinou se to nikdy nevyplatí a musí se to stejně udělat zpětně))

No, to jsem měl na mysli, když jsem svou odpověď psal, upozorňoval jsem navrch na to, že je potřeba uvažovat nad tím, zda nejsou nějaké skryté souvislosti (příklad #2) nebo naopak vykonstruované souvislosti, které v realitě neexistují, nebo jsou nezajímavé (příklad #1)...

Nuada

« Odpověď #5 kdy: 09. 05. 2015, 19:15:20 »
Já to tedy ještě podrobněji analyzuji a doplním i atributy entit.

Sfggdgz

« Odpověď #7 kdy: 10. 05. 2015, 14:08:07 »
Pripada mi zbytecne mit separatne objednani, schuzka, zakrok, to je totez.

pacient ma mnoho zakroku. Kazdy zakrok ma mnoho leku. Kazdy zakrok ma jednoho lekare a jednu pojistovnu.

willnotsay

« Odpověď #8 kdy: 10. 05. 2015, 14:26:55 »
Kazdy zakrok ma jednoho lekare a jednu pojistovnu.
nikoliv zakrok muze mit vice lekaru, napr. operace - anesteziolog, operater, a spol.

« Odpověď #9 kdy: 10. 05. 2015, 14:40:52 »
Nějak takto ?

https://drive.google.com/file/d/0BzE_t0crYrojOGVTZ1RMTGNCRjA/view?usp=sharing

Když jsem se na cvičení ve škole ptal, učitel mi schůzku a zákrok nechal. Já to myslel že buď jdu na prohlídku bez zákroku (pokud se i to nepočítá jako zákrok), anebo si přímo objednám zákrok na určitou schůzku.

zfvfsadfasdfas

« Odpověď #10 kdy: 10. 05. 2015, 14:58:10 »
pojistovnu bych nechal jako soucast zakroku.

pacient muze mit stare zakroky s jinou pojistovnou a pak zmenit pojistovnu.
takze u kazdeho zakroku bude tehdejsi nebo aktualni kod pojistovny.

someone

« Odpověď #11 kdy: 11. 05. 2015, 08:49:03 »
Velmi záleží, co chcete pak s modelem dělat.

Než začnete modelovat, měl byste se zamyslet, jak vidí situaci pacient, pojišťovna, poskytovatel a mezinárodní standardy.
A výsledný model bude buď takový, aby se tam všichni našli, nebo to bude jen ořez pro konkrétní účel.

Příklady různých pohledů na věc:
- Klinická data (dokumentace zdravotního stavu a léčby - např. výsledky testů) vs administrativní data (vyúčtování péče ZP - provedení testu).
- Péče hrazená pojišťovnou / řešená mimo veřejné zdravotní pojištění.
- Léky předepsané / skutečně vyzvednuté - zahrnuje i volně prodejné / skutečně užité(!)
- Dokumentace zdravotních služeb srozumitelná pacientovi / co hradí ZP (chyba je, že to není totéž)
Jinak k prvnímu dotazu - lékař co vím rozhoduje o podání léků, ale většinou je nepodává.

No, určitě písněte, na co má model sloužit.

« Odpověď #12 kdy: 11. 05. 2015, 22:30:45 »
Omlouvám se ale krapet jsem poupravil téma. Do toho s pojišťovnou jsem se zamotal.

Tento diagram je na kliniky ve městě: Dejme tomu, že mám dvě kliniky. Každý pacient bude mít v záznamu kde,kdy a kým byl ošetřen. Doktor kdy a koho ošetřil, plus navíc jeho specializace.
Adresa je tam proto, že mám dvě kliniky a pacienti mají taky adresu. Možná bych tam mohl přidat i typ_schůzky jestli to bude ordinace nebo doma u pacienta.

https://drive.google.com/file/d/0BzE_t0crYrojaEd2M1RTcnRtZFE/view?usp=sharing

someone

« Odpověď #13 kdy: 12. 05. 2015, 08:17:32 »
IMHO: jestli chcete, aby vám k tomu někdo poradil, opravdu byste měl uvést účel, pro který model tvoříte. Čím lépe popíšete, co vše má model zahrnout a co se s modelem pak bude dělat (vznikne IS, s jakým use-case?), tím relevantnější budou rady, které dostanete.

« Odpověď #14 kdy: 12. 05. 2015, 14:26:28 »
Je to školní úkol na ERD, RD. Ta aplikační část tam není. Všechno je předvyplněné. Po skompletování bych měl být schopen se např příkazem Select, dotázat na všechny pacienty kliniky A nebo jací tam jsou doktoři.