Náhrada klasické žárovky za LED

Tomáš Holý

Náhrada klasické žárovky za LED
« kdy: 23. 04. 2015, 15:41:03 »
 omlouvám se za silnější OT,
Ale forum čtu rád a je to pro ně jedno z nejlepších míst na netu, kde se člověk dozví ledacos zajímavého

Proto poprosím o radu,  čím nahrazujete staré žárovky, aby to svítilo, něco vydrželo a nestalo moc
:-D

Děkuji za rady

TH

Kolemjdoucí

Re:Náhrada klasické žárovky za LED
« Odpověď #1 kdy: 23. 04. 2015, 16:08:42 »
Halogenovou žárovkou. Svítí o něco víc, vydrží dvojnásobek, cena je pětinásobná.
Plnohodnotná náhrada žárovky, ve smyslu spektrální charakteristiky, neexistuje.

tomasfuk

« Odpověď #2 kdy: 23. 04. 2015, 16:14:02 »
LEDkama, zejména tam kde se svítí delší dobu a třeba celý večer (obejvák, pracovna,...) se to vyplatí. I v koupelně/wc je fajn, že LEDka svítí okamžitě na plno, protože než si člověk umeje ruce/vyčůrá se, tak se nějaká kompaktní zářivka neni schopna ani pořádně rozsvítit. Navíc zářivky a žárovky odchází při častém zapínání/vypínaní na což LEDky netrpí.

Určitě se ti ale ledky NEvyplatí tam, kde rozsvicuješ jednou za uherskej rok, jako třeba někde v předsíni když přicházíš/odcházíš z domu.

Pozor ale na to, že LED zdroje světla jsou pořád dost směrové, takže má smysl je dávat tam, kde potřebuješ přímé světlo. Dávat LEDky do světel s nějakým stínítkem nemá moc smysl.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 23. 04. 2015, 16:29:43 »
Moje zkušenost s LED žárovkama:

Silný LED
- 7-10W svítí jako sviňa
- 3000K je pro mě už studená
- 2700K je fakt teplá a podobná klasický 60W žárovce (barva světla, barva předmětů LED žárovkou osvícených)
Ani pod jednou z nich bych nechtěl číst knížku, letovat, psát na PC, rozebírat, lepit modely, ... Technicky dají dost světla, ale je moc ostrý, bolí z něj oči, vadí mi ostrý stíny, hodně ostrej přechod mezi osvíceno/neosvíceno, tvrdý světlo.

Slabý LED
Na třech 4W LED jsem si ověřil teorii, kterou jsem si udělal s těma silnýma...
3x 4W LED ve světle s pískovanym sklem jsou velmi příjemný. 3000K je v tomto případě tak akorát. Světla dají dost, neni ostrý, tvoří příjemný měkký světlo, který je dostačující na cokoliv.

Mám 1x 10W LED (asi 3000K), která je v lustru v dětskym pokoji. Lustr je bílej plastovej válec (taková měkčí folie, ale neprůhledná), žárovka asi tak v 1/3 odshora. Nedá moc světla (skrz ten bílej plast toho neprojde tolik), ale je to příjemný světlo.

Z mýho pohledu jednoduchý závěry:
1. LED žárovku je kvůli ostrému světlu potřeba stínit
2. Raději více kusů méně výkonných žárovek

Kolemjdoucí

« Odpověď #4 kdy: 23. 04. 2015, 16:32:05 »
LED žárovkama

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom Světlo emitující dioda žárovka ? :)

Tomáš Roll

« Odpověď #5 kdy: 23. 04. 2015, 16:45:36 »
Žárovkama s mých obřích strategických zásob.

HUFU

« Odpověď #6 kdy: 23. 04. 2015, 16:54:49 »
Tam kde se vyplati LED a zbytek klasicke zarovky. Sice se tak tomu nesmi rikat, prodavaji se jako zdroj tepla a dekoracni predmety, ale zarovky se stale prodavaji.

Logik

• 1 050
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 23. 04. 2015, 16:55:57 »
V některejch železářstvích a asi i akvaristikách jde koupit 100W (i jiné) tepelené zdroje pro chov domácích zvířat. Na krabičce je hezké kuřátko, stojí to něco přes deset korun a uvnitř je.... pšt.... :-)

« Odpověď #8 kdy: 23. 04. 2015, 17:03:58 »
Pozor ale na to, že LED zdroje světla jsou pořád dost směrové, takže má smysl je dávat tam, kde potřebuješ přímé světlo. Dávat LEDky do světel s nějakým stínítkem nemá moc smysl.
Keby si pozeral aj mimo CR, tak by si vedel, ze ledky uz davno nie su smerove. Uz su ako priama nahrada klasickych. filament led

Kit

« Odpověď #9 kdy: 23. 04. 2015, 17:19:04 »
Používám LED pásky nalepené nad okny. Směr světla i stíny jsou jako ve dne, barva teple bílá. Na přesnou práci mám navíc stolní lampu z ledek a pro případ potřeby souvislého bílého spektra ještě halogenku.

230V

« Odpověď #10 kdy: 23. 04. 2015, 17:19:52 »
Keby si pozeral aj mimo CR, tak by si vedel, ze ledky uz davno nie su smerove. Uz su ako priama nahrada klasickych. filament led

V EU se ovšem používá napětí 230V, takže LEDce na 220V se při provozu na 230V zkrátí životnost. Nedoporučuji!

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #11 kdy: 23. 04. 2015, 17:52:46 »
Tohle jsem měl tenhle týden v ruce. Myslím, že v Bauhausu. Cena tuším 200,- a věřím tomu, že tohle dělá lepší/měkčí světlo než ty klasický LED žárovky (s bílym půlkulatym plastem)

V reakci na 230V: Uvnitř bude téměř jistě elektronika, která upravuje napětí pro samotný LED -> 10V navíc tomu nijak neuškodí.

dustin

« Odpověď #12 kdy: 23. 04. 2015, 19:26:48 »
Tyhle http://www.aliexpress.com/item/Super-Bright-7W-12W-15W-25W-40W-50W-LED-E27-5630-SMD-lamps-220V-LED-lanterna/1904115158.html nejsou nijak směrové. Jen jsou neefektivní v lampičce se stínítkem, protože narozdíl od žárovky nejsou průhledné  a odražené světlo od vnitřní blýskavé plochy stínítka neprojde tělem ledky ven. Dělají se E27, E14, i s úzkým tělem (např. do lampiček nad klávesnici klavíru, kde se syn několikrát pěkně popálil od rozžhavené miňonky, ledky jsou nyní trochu teplé).

Uvnitř jsou malé zdroje např. http://www.aliexpress.com/item/5pcs-lot-5X1W-led-power-driver-5-1W-transformer-5W-driver-85-265V-inside-driver-for/1639355379.html 

Hmmm

« Odpověď #13 kdy: 23. 04. 2015, 19:36:55 »
LED žárovkama

Povedzte Kefalín, čo vy si predstavujete pod takým slovom Světlo emitující dioda žárovka ? :)
Musim ta sklamat, ale LED ziarovka je normalne pouzivany termin, aj v zahranici. Vygoogli si napr led bulb.

« Odpověď #14 kdy: 23. 04. 2015, 19:54:36 »
V EU se ovšem používá napětí 230V, takže LEDce na 220V se při provozu na 230V zkrátí životnost. Nedoporučuji!
V EU je 230V +-10% teda od 210V do 250V. A keby si vedel, ako funguju led ziarovky, tak by si taku blbost netresol. je tam elektronika, co je vlastne prudovy zdroj pre led.