Notebook Asus nenaběhne

Petr

Notebook Asus nenaběhne
« kdy: 04. 04. 2015, 11:18:42 »
Dobrý den,
včera mě přivezl kamarád notebook na opravu s tím že nefunguje (amatér).
Dnes jsem se k němu dostal a zjistil jsem že to nebude běžná závada.

Jedná se o notebook od výrobce Asus model K52N (AMD)

Při jeho spuštění naběhne pouze logo ASUS, dál se to již nedostane (Do BIOSu se nedostanu pomocí klávesy)

Chtěl bych se tedy zeptat zda-li odešel čim s biosem nebo jeho část či něco jiného.

Led kontrolka HDD ani neblikne (Myslim si že se mohl poškodit HDD či úplně odejét)

Ale nechci notebook rozdělávat dřív než mě to tady někdo potvrdí.

Děkuji předem za jakékoliv odpovědi.

S pozdravem Petr
« Poslední změna: 05. 04. 2015, 11:42:10 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:[HELP]Notebook nenaběhne
« Odpověď #1 kdy: 04. 04. 2015, 11:31:19 »
To logo ASUSu by melo jit nejak odeskejpovat nebo necim zrusit, mozna treba F2. Pokud to tedy nechciplo tak dobre, ze uz nejde ani to. Pak jsou videt normalni hlasky BIOSu, treba se tam da neco vycist. Jinak bych kamaradovi rekl, at si priste to blbe logo deaktivuje v BIOSu, kdyz pak dojde k pruseru, aspon je neco videt.

Petr

« Odpověď #2 kdy: 04. 04. 2015, 11:40:22 »
Ano zkoušel jsem se zbavit loga abych dostal nějakou hlášku z biosu ale nic nereaguje.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2015, 13:01:20 »
A ani za pul hodiny to nevypadne na timeout s nejakou hlaskou?

Jinak clovek vzdycky muze vyndat a znovu usadit pamet, tim se nic nezkazi. Pokud je k dispozici, tak zkusit jinou nebo pokud jsou dva moduly, tak zkusit s jednim a potom s druhym.

Mozna by stalo za pokus vyndat baterku, aby se vyresetoval BIOS, jestli si tam kamos s necim nehral, i kdyz na notebookach toho obvykle moc nebyva.

noname

« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2015, 13:38:38 »
Teoreticky by se mohl přehřát a rychle podtaktovat procesor. Zkusil bych vyměnit pastu na chladiči, snad by to vydrželo trošku déle. Ale i tak je to nějaké divné...

Petr

« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2015, 13:41:22 »
Tak je to HDD (Seagate 500 GB), připojil jsem ho do druhého PC (do stolního, přes SATA) a jen se nainstalovali ovladače přihlásil se ale nejde ho inicializovat. Nejsem odborník na diagnostiku HDD který je buď po smrti nebo před ní.

Můžete napsat nějaké nápady nebo nějaké informace které by Vám pomohli mě pomoc.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 04. 2015, 14:16:24 »
Tak je to HDD (Seagate 500 GB), připojil jsem ho do druhého PC (do stolního, přes SATA) a jen se nainstalovali ovladače přihlásil se ale nejde ho inicializovat. Nejsem odborník na diagnostiku HDD který je buď po smrti nebo před ní.

Můžete napsat nějaké nápady nebo nějaké informace které by Vám pomohli mě pomoc.

No vyzkouset s jinym diskem. Treba si nejaky vyloupnete z krabice externiho disku nebo pujcte nejaky stary smejd.

Se starym muzete jeste zkusit laborovat a vyzkouset, jestli nenabehne v urcite pozici, i kdyz sance je mala. Take ho muzete zkusit nahrat na radiatoru na teplotu, pri jake normalne beha nebo naopak zkusit chladit ventilatorem. Obcas se to jeste rozjede a clovek zachrani data. Pokud ne, tak velkym obloukem zahodit.

Trident

« Odpověď #7 kdy: 04. 04. 2015, 14:19:18 »

Zkusil jsi pustit notas bez hdd? Zkusil jsi nabootovat z CD z media? Proc diagnostikujes uz HDD kdyz sis neoveril ze aspon na pocitaci se pres bios dostanes napr. do stavu ze ti rekne ze chybi hdd.
Co je to zinicializovat harddisk? Poslat mu ATA reset command, vytvorit partition tabulku nebo filesystem? Co si pod tym inicializovat predstavujete vojin kefalin?
To je material tohleto.

Petr

« Odpověď #8 kdy: 04. 04. 2015, 15:00:34 »
Notebook bez HDD pokračuje (Nahlásí že není z čeho bootovat) Jiný HDD doma nemám. A HDD se představí ale nelze inicializovat hodí chybu "Žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O" (Na stolním počítači kde mám Windows Server 2008.)

Můžu tam nahodit nějaký program a hodit sem z něho informace.

jmeno

« Odpověď #9 kdy: 04. 04. 2015, 15:31:23 »
Nech tam HD a zkus nabootovat z CD Hiren's, či něco takového.

Trident

« Odpověď #10 kdy: 04. 04. 2015, 16:48:43 »
Notebook bez HDD pokračuje (Nahlásí že není z čeho bootovat) Jiný HDD doma nemám. A HDD se představí ale nelze inicializovat hodí chybu "Žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O" (Na stolním počítači kde mám Windows Server 2008.)

Takze notas je v poradku ale sekl se ti pri startu protoze nedostal response na command.
A tak disk  neodpovida na i/o requesty. To je asi tak konecna. Nema uz moc cenu se snazit krom predani recovery firme pokud jsi nezalohoval. Jeste muzes zkusit jestli se ti ukaze neco ve spravci disku. Ale nespis ne protoze k tomu prave je treba aby tech par bloku nacetl.

Petr

« Odpověď #11 kdy: 04. 04. 2015, 17:00:09 »

Takze notas je v poradku ale sekl se ti pri startu protoze nedostal response na command.
A tak disk  neodpovida na i/o requesty. To je asi tak konecna. Nema uz moc cenu se snazit krom predani recovery firme pokud jsi nezalohoval. Jeste muzes zkusit jestli se ti ukaze neco ve spravci disku. Ale nespis ne protoze k tomu prave je treba aby tech par bloku nacetl.

Práve ve správci disků ho vidim ale hlásí se jako neinicializovaný a když kliknu na něj nabídne se mě možnost ohledně tabulek MBR a pak to hodí chybu "Žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O". Jinak HDD hlásí svůj název detekuje se vyrovnávající paměť ale nenačte oddíly. Již to nebudu doma zkoumat předám to informatikovi z práce který má kolegy v firmě která práve se tímto zabývá :)

Jinak všem Vám tady děkuji za rady

Trident

« Odpověď #12 kdy: 05. 04. 2015, 10:44:06 »

Práve ve správci disků ho vidim ale hlásí se jako neinicializovaný a když kliknu na něj nabídne se mě možnost ohledně tabulek MBR a pak to hodí chybu "Žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O". Jinak HDD hlásí svůj název detekuje se vyrovnávající paměť ale nenačte oddíly. Již to nebudu doma zkoumat předám to informatikovi z práce který má kolegy v firmě která práve se tímto zabývá :)

Jinak všem Vám tady děkuji za rady
Informatik s tim spravi tak kulove. Da ti novy disk. Predat vec informatikovyi  to jako by ses snazil aby ti cesky znackovy servis opravil mechaniku automaticke prevodovky. Vec bude resena vymenou nebo recovery za nasobky toho kolik by stala zaloha.

Re:Notebook Asus nenaběhne
« Odpověď #13 kdy: 06. 04. 2015, 18:27:26 »
Zkus
Kód: [Vybrat]
badblocks /dev/sda , pokud vypíše hromadu chyb kopni kamaráda do zadeke. a notebook si za námahu.  :)