Nejprve k puvodni otazce:
Vic penez bude asi za Java+C#, nez za embedded. Jenze... ja si praci vybiram taky tak, aby me bavila. A pro me je pocitove podstatnej rozdil, jestli vysledek meho dila je pouze par cisel na monitoru, nebo jestli se nekde v realu skutecne neco hybe. (To uz jsou spis PLC nez embedded.) Ten pocit, kdyz nekde roztocite motor, zapalite plynovy horak, odnekud nekam pustite vodu, ze nejakeho stroje vypadne vyrobek. Navic lidi okolo takovychle zarizeni mi prijdou normalnejsi. Nehrajou si na to, kdo ma jake boty nebo telefon, ale jsme tam od toho, aby se ten stroj rozjel. (Nepocitam ty, co vas tam cas odcasu prijdou vyprudit, takovy jsou ale vsude.) Chapu, ze za to je min penez, nez nekde v bance v kanclu, jenze pro me osobne to je proste prirozenejsi prostredi.
A k project managerum:
Zkusil jsem si delat kancelarskeho managera a asi takhle: Je dost programatoru, kteri pokud maji presne zadani, tak jsou excelentni, ale beda kdyz to zadani neni presne. (Napr. se zjisti, ze muze nastat nejaka situace, na kterou jsem pri tvorbe zadani nepomyslel.) Kdyz jim reknete: "Rozmysli si moznosti, zavolej zakaznikovi a domluvte se", tak se malem zhrouti. V takovem pripade si opravdu dokazu predstavit, ze pro zamestnavatele ma vyssi hodnotu programatorske prase, kteremu staci dat jakous-takous technickou specifikaci, kontakt na zakaznika a potom uz jenom obcas zkontrolovat. Od toho je bohuzel krucek k tomu pridelit praseti par excelentnich programatoru, nechat prase programovat cim dal mene a nechat ho telefonovat cim dal vice, jezdit s obchodniky k zakaznikum uz pri priprave zakazky (aby obchodnici netapali v technickych zalezitostech a neslibili kulatou krychli). Navic vsichni ti vice nebo mene excelentni programatori, obchodnici, zakaznici, nadrizeni jsou jenom lidi a maji ruzne vlastnosti. No neberte to...