Pokud někomu ve firmě dojdou adresy v /24 a řeší to změnou masky tak je to nejspíše idiot. Nepřipadá mi dobrý nápad mít stovky zařízení v jednom subnetu, v jedné broadcastové doméně...
Idiot jsi sám
protože máš pocit, že router je to stejné co firewall.
Koukni se na idioty, co přišli s IPv6.
Teoreticky to je krásné, prakticky to stojí za hovno.
Teoreticky je krásné mít každé oddělení v jiné síti, ale prakticky to je hrozný vojeb!
No a když jsi sám na fabriku jako kráva, máš gigabitovou síť a broadcasty tě netrápí, jsi rád, že můžeš vzít switch a jebnout ho místo druhého.
Tak vím, že by bylo lepší tu síť rozdělit na menší celky, routovat to tam, nastavit tam nějaká pravidla a honit si péro u toho, jak je to krásný. Prakticky na to není čas a jsem rád, že mám oddělené WIFI ve výrobě, WIFI pro návštěvy, WIFI lokální a místní síť.
Na tomhle fóru se taky objevuje spousta teoretiků, kteří jsou schopni dát dokupy síť a tvrdit, že to je jednoduché, fajn, ale jsou ty lidi schopný přenastavit MOXA za pět minut, kdy stojí linka? Pak běžet a řešit posraný makro v Excelu? Zvednout se a jít přenastavit volby na ústředně?
Teoreticky je krásných hodně věcí, prakticky to bývá o kompromisech a cestě nejmenšího odporu.
Představ si, že jsme spolu v jedné místnosti, stojíme proti sobě a já ti řeknu: "Za deset vteřin ti dám pěstí a abys nedostal, takhle to vykryješ." Teoreticky víš, jak se krýt a víš, když to přijde.
Prakticky ti tou pěstí dám a ty budeš čumět jako debil.
Klidně si to můžeme vyzkoušet, názorně pochopíš rozdíl mezi teorií a praxí.