.NET junior

Karel

Re:.NET junior
« Odpověď #15 kdy: 13. 03. 2015, 15:56:57 »
Já jsem úvodní příspěvek naopak pochopil jako projev sebevědomí.
Právě zakomplexovaní vychvalují sami sebe a bijí se v prsa .

Styděl bych se sám za sebe, pokud klesl tak hluboko, že bych si na pohovory připravoval fráze typu
Citace
vždy se bude co učit, ale já bych rád kromě učení se začal také něco tvořit.

[úplně off-topic]
Zakomplexovaný člověk může jezdit jedině v nejnovějším modelu Mercedesu, zatímco tomu sebevědomému nebude dělat problém jezdit ve 20 let staré škodovce.

[/úplně off-topic]

Motáte dohromady dvě věci. Komplex méněcennosti je nutkavá představa, že jsem horší než ti druzí. V běžné podobě se projevuje právě tím, že člověk má problém prosazovat svoje nápady, sám sebe. Bojí se kritiky a proto jí často začíná ("já vím, že jsem tu nový, ale..."), nebo na kritiky útočí již předem ("já jsem si vědom, že o tom vím houby, tak se neobtěžujte mě na to upozorňovat"). A to jen když jsou vůbec donuceni něco říci/napsat, protože jinak jen sedí. Tihle lidé jsou velmi oblíbení u dominantních šéfů. Ti lidé se sami shodí, nikdy se vám nepostaví a když je chcete bít, tak vám sami seženou hůl.

Co popisujete vy není samotný komplex méněcennosti, ale agresivní obrana a kompenzace. Ti lidé si najdou něco, v čem se necítí méněcenní. Třebas si koupí to velké auto. Stále v rovině "já vím, že neumím malou násobilku, ale podívejte jak velké a silné auto mám! Vrum vrum..." To jde často ruku v ruce s agresivní obranou, která má zamezit útokům na jejich bolavé místo. Ale to už je zkrátka jedinec, který si něco kompenzuje a popírá. Z celkového počtu zakomplexovaných je tohle malá skupina, byť je dobře vidět. Ti zbylí si budou psát do šuplíku, budou šeptat, červenat se, utečou z porady. A pokusí se manipulovat okolím tím, že budou říkat "já nevím jestli na to mám" a doufat, že jim ostatní budou do nekonečna opakovat "no jasně, že na to máš". Legrace je, když se v takové fázi potkají dva. A ten druhý pak odpovídá "no já tomu vůbec nerozumím, ale vážně si myslím, že na to možná máš". Zkuste se někdy podívat kolem sebe, zapřemýšlet a nebo se i zeptat. Co vám kdo odpoví na otázku "uměl bys to lépe?" Kdo z nich místo obvyklého "nevím, nezajímá mě to, jasně, to každý, o tom jsem nepřemýšlel" odpoví "no na to já bych neměl, to bych si ani netroufl uvažovat"? A souhlasil byste s tímto jejich tvrzením?

A ta věc s připravenými frázemi: to je jen o neochotě si přiznat, že přesně takhle to funguje, takhle vás vychovali. Nedělej druhým to, co nechceš aby oni dělali tobě. Starší lidi pouštěj sednout. Neskákej lidem do řeči. Pokročilejší fráze jako i cesta může být cíl. Dvakrát měř jednou řež. Žijeme prostě ve světě frází, vyrostl jste na nich, používáte je a předáváte je dál. Můžeme to nazývat poučkami, lidovými moudrostmi, ale to na obsahu nic nezmění, pořád to budou jen fráze. Není vůbec žádný důvod stydět se za to, že podle frází žijete. Pokrytectví je, když tu frázi předáváte dál, ale sám se jí neřídíte. Pokud si tedy tu mou vezmete jen na pohovor, pak se opravdu máte důvod stydět. Pokud se jí ale budete řídit, tak na ní není nic špatného. Mám takových frází více: neříkej, že něco nejde, protože nikdy nevíš, kdy se najde blb, co neví, že to nejde, a udělá to. Když už, tak řekni "nevím jak", ale ne že to nejde. Učený z nebe nespadl. Nejvíce se naučíš učením druhých, protože nejlépe se vyjasní myšlenky ve chvíli, kdy se je snažíš předat dál. Když máš málo času, tak zvolni a ověřuj dvakrát. Doufat v zázrak je dobré když sázíš sportku, ne když zálohuješ disk. No, mám jich moc. U někoho možná prázdné fráze, ale já podle nich žiju a jednám. Možná v tom je ten rozdíl, proč já se za ně nestydím.

« Odpověď #16 kdy: 13. 03. 2015, 18:34:02 »
Nemyslim, že jsem napsal něco vyloženě "odpudivě méněcenně". Jednoduše jsem svým způsobem hrdý na každý pokrok, mám časově poměrně náročnou práci a každý den zkrátka nemám po práci hlavu nastavenou na další práci v plném soustředění. Na druhou stranu, uvědomuji si, jak málo umím a znám. Nakonec stačí mi přečíst si místní debaty na téma "Java vs..." a polovině výrazů nerozumím.

Myslim že umim celkem používat takový to běžný OOP (dědičnosti, různy typy metod, přetěžování, různy typy tříd, interfaci dejme tomu, pár základních patternů atd...), snad tak nějak zvládám různy typy seznamu, základy linqu, základní sql dotazy atd. Jak ale psal jeden pisatel, věgšina "projektů" ve WF/WPF/ASP.MVC je pro člověka který už ví jak problém řešit na jeden dva večery. Reference je to mizerná ofc.

Nejvíc času jsem nechal asi u Unity, kde ta """RPG hra""" měla už pár tisíc řádků. Unity mi parádně pomohlo v tom myslet víc "OOP", ale uvědumuju si, že spousta programovacích technik je pro Unity unifikovaná a není zrovna plně přenositelná například do programování nějakýho enterprise softu kancelářskýho.

Kódování webového front-endu mě prostě moc nebaví ale zároveň nejspíš nemám myšlení jako spousta programátorů tady. Jsem spíš lepič kódu. I když člověk nikdy neví, dokud nezkusí a občas ho někdo zkušenější nenakopne.

Proto jsem psal, jak jsem psal.

Momentálně dodělávám snad trochu slušnější kód, jedná se o hru s náhodně generovanym level designem. Není to herně žádná sláva, ale co do technik programování jsem se snažil něco naučit. Kód pak klidně postnu.

hmmm

« Odpověď #17 kdy: 14. 03. 2015, 12:20:02 »
Cetl jsem si znovu tvuj puvodni dotaz i posledni prispevek a opravdu si myslim, ze momentalne je pro tebe nejlepsi, aby ti nekdo dohodil nejaky solich, brigadu, jednorazovku, at se trochu otrkas. Na to prave byla dobra VS, clovek tam musel kazdy semestr naprogramovat hromadu nesmyslu i v naprosto nesmyslnych jazycich. Dalsich par nesmyslu napsat i jinym spoluzakum treba i za penize. K tomu nejaka brigada, kde to musi i fungovat (u semestralky to nekdy okecas) a byt pouzitelne.

Ale klidne muzes zkusit zajit nekam na pohovor, treba to projde. Co jsem ja zatim v jedne ciste programatorske firme zazil, tak z cca 5 novych lidi byl ve zkusebni dobe vyhozen pouze jeden jediny a to rozhodne ne kvuli neschopnosti programovat, ale spis kvuli neschopnosti se domluvit.

jdeto

« Odpověď #18 kdy: 14. 03. 2015, 12:57:40 »
Kódování webového front-endu mě prostě moc nebaví ale zároveň nejspíš nemám myšlení jako spousta programátorů tady. Jsem spíš lepič kódu. I když člověk nikdy neví, dokud nezkusí a občas ho někdo zkušenější nenakopne.

Tady jsou hlavně lopaty, které ani nikdy 60 tisíc nebraly (a to i s VŠ). Takže pozor na to, čemu budeš věřit. Ty tvoje projekty jsou dobré a práci s tím najdeš bez problémů. Celkově v ČR se moc dobrých věcí nedělá a na zbytek ti stačí i podprůměrně dobrý programátor - těch je většina.

« Odpověď #19 kdy: 15. 03. 2015, 22:19:32 »
[úplně off-topic]
Citace
Co popisujete vy není samotný komplex méněcennosti, ale agresivní obrana a kompenzace.
Samozřejmě, že to co tu oba popisujeme není samotný komplex méněcennosti, ale jeho projevy.

Motáte dohromady dvě věci. Komplex méněcennosti je nutkavá představa, že jsem horší než ti druzí. V běžné podobě se projevuje právě tím, že člověk má problém prosazovat svoje nápady, sám sebe. Bojí se kritiky a proto jí často začíná ("já vím, že jsem tu nový, ale..."), nebo na kritiky útočí již předem ("já jsem si vědom, že o tom vím houby, tak se neobtěžujte mě na to upozorňovat").
...
Ti lidé si najdou něco, v čem se necítí méněcenní. Třebas si koupí to velké auto. Stále v rovině "já vím, že neumím malou násobilku, ale podívejte jak velké a silné auto mám! Vrum vrum..." To jde často ruku v ruce s agresivní obranou, která má zamezit útokům na jejich bolavé místo. Ale to už je zkrátka jedinec, který si něco kompenzuje a popírá. Z celkového počtu zakomplexovaných je tohle malá skupina, byť je dobře vidět.

Jednak lidí, kterým dělá dobře jet ve drahém autě nebo jinak dávat najevo "já na to mám", není vůbec málo. Dokonce si myslím, že to je přirozená lidská vlastnost, jenom se ji některým z nás podařilo více či méně utlumit.

Dále si nemyslím, že postoj "nejsem žádnej velkej borec" musí být nutně příznakem nízkého sebevědomí nebo komplexu méněcennosti. Já dokonce ze sebe občas rád dělám vysloveně blbce, protože mě zajímají následné lidské reakce a bavím se jimi.

Dále kapustnacek sam sebe nijak neshazoval (ve světle toho, že si byl vědom toho, že polovině věcí v tématu "C# vs Java" nerozumí)

A ta věc s připravenými frázemi: to je jen o neochotě si přiznat, že přesně takhle to funguje, takhle vás vychovali. ... U někoho možná prázdné fráze, ale já podle nich žiju a jednám. Možná v tom je ten rozdíl, proč já se za ně nestydím.

Jedna věc je, že fráze často nejsou prázdné, a často představují hluboké "moudro". Ale o tom jsem nemluvil.
Říkal jsem, že je mi proti srsti frázemi/moudry šermovat při pohovoru, a ještě se na to šermování předem připravovat. Chápu to jako jistý druh podlézání (které tak nesnášíte).

[/úplně off-topic]
Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

« Odpověď #20 kdy: 15. 03. 2015, 22:23:06 »
[úplně off-topic]
A ještě něco poznamenám: bez lidí, kteří mají nízké vnitřní sebevědomí a jsou více či méně zakomplexovaní (ať už si kupují auta, vydělávají peníze, snaží se vyniknout ve škole, nebo se snaží ukázat svou nebetyčnou moudrost na webových fórech), bychom byli stále v době kamenné. Zakomplexovanost je motorem lidstva.
[/úplně off-topic]

Filip Jirsák: "Úplně stejně se ale jedná o podvod, když uživatel zamlčí provozovateli webu, že blokuje reklamu."

takyvěštec

« Odpověď #21 kdy: 16. 03. 2015, 00:03:08 »
:D To asi těžko. Ten blbec, který vydělává, nic nepřinese. Stejně jako někdo, kdo chce zapůsobit jinak. Pro kvalitní věci musíš být vyrovnaný jako skoro nikdo. Komplexy jsou pro losery.

« Odpověď #22 kdy: 16. 03. 2015, 08:38:50 »
Můj dotaz nebo spíše podnět k diskusi (případně urážkám jaký jsem debil :-D) zní - má cenu to zkoušet?
Zkus to. Kromě trochu času za to nic nedáš. Jestli tvoje znalosti stačí nebo nestačí, to si vyhodnotí potenciální zaměstnavatel sám. A pokud vyhodnotí, že nestačí, tak ti třeba taky řekne, co víc by si představoval. Přijde mi zbytečné to řešit tady "nasucho".

Vzhledem k tomu, jaký je programátorů nedostatek, si myslím, že spíš uspěješ než ne.

vagiclean

« Odpověď #23 kdy: 16. 03. 2015, 20:13:34 »
Na tvem miste bych se do nejake IT spolecnosti delat Testera. (Vemou te urcite, je po nich ted poptavka). A ve volnym case muzes zlepsovat skills v programovani. Zjistovat od kolegu programatoru co a jak delaj. No a treba za rok si muzes troufnout sefikovi rict, ze bys rad povysil na programatora. Ted toho juniora radsi jeste ne-e.

« Odpověď #24 kdy: 16. 03. 2015, 21:12:36 »
Doporučil bych vybrat jeden projekt, který považuješ za nejnáročnější, trochu popsat, jak jsi to dělal a jaké problémy jsi řešil, případně přidat source code.

Jo, a myslím, že by se hodilo mít to připravené i kvůli pohovoru.

net

« Odpověď #25 kdy: 16. 03. 2015, 21:22:32 »
Bych rekl, ze to moc resis. Je to juniorska pozice. Pokud se dohodnete na penezich, tak mas slusne sance neco najit!

Je jen velmi malo opravdu kvalitne napsanyho sw - celosvetove.
Byl bys prekvapeny, kolik nekompetentnich lidi v tomhle oboru pracuje.

« Odpověď #26 kdy: 16. 03. 2015, 21:36:37 »
Zjistovat od kolegu programatoru co a jak delaj.

Hlavně pak nezapomeň mít na paměti, že libovolný kolega programátor (klidně na senior pozici) může být totálně neschopný.
(Nebo taky nemusí)