Poraďte strategii při výběru notebooku

smartass

Poraďte strategii při výběru notebooku
« kdy: 09. 03. 2015, 20:07:37 »
Dobrý den,

po dlouhé době se chystám koupit si nový notebook. Chtěl bych vás, kteří se lépe orientujete v aktuální nabídce trhu, poprosit o radu, jakou zvolit strategii.

Kontext
Můj 5 let starý Acer Extensa 5635Z s 3 GB RAM mi už přestává stačit, protože pracuji s velkými datovými soubory a maticemi. Hlavním problémem je tedy nedostatek RAM. Rozšíření na 4 GB by mi o moc nepomohlo. Vyšší výpočetní výkon by taky nebyl na škodu. Do určité míry se tedy blížím požadavkům na herní notebook (dedikovaná grafika ale nutná není), ale přitom bych chtěl mít dobrou výdrž na baterii.

Ideální požadavky na nový notebook
  • GNU/Linux kompatibilita, Chtěl bych si tam nainstalovat stable Debian GNU/Linux (jádru a ovladačům z backports se ale nebráním)
  • min. 8 GB RAM
  • vyšší výpočetní výkon (ideálně i7)
  • dobrá výdrž na baterii
  • cena kolem 20k. Až 30k pokud by to byla opravdu kvalita na 5 let.

Dosavadní rešerše
  • tzv. Windows tax.: Prodejci produktů s OEM licencí nemají motivaci umožnit vracet licence Windows. Několika jsem psal (Alza, CZC, Mironet, Lenovo).
  • nabídka v ČR kvalitních notebooků bez OS (či  s Linuxem) v této výkonové kategorii se zdá být žalostná, pokud nezahrnu nabídky HP a MSI herních notebooků, které (pokud vím) si příliš nesedí s Linuxem. Jeden z mála, co mě zaujal je https://www.alza.cz/acer-aspire-v15-silver-d2358078.htm tento Acer. Je to pořád ještě strašná značka? Můj Acer Extensa mi vydržel 5 let (a to jsem na něm smažil Gentoo, až to bylo cítit), takže osobně mám dobrou zkušenost.
  • Repasované ThinkPady se zdají být zajímavá alternativa, ale zajímala by mě životnost takových produktů.

Rozmýším se mezi následujícími strategiemi:
  • Koupit notebook s OEM licencí (nejspíš nějaký ThinkPad). Více než ta ztracená tisícovka mi vadí hrozba toho, že mi SecureBoot a notebook nastavený na Windows budou velmi stěžovat život.
  • Počkat nějakou dobu, jestli se neobjeví lepší modely bez OS či s Linuxem.
  • Koupit ten Acer a doufat, že si za pár týdnů nebudu nadávat.
« Poslední změna: 10. 03. 2015, 10:40:57 od Petr Krčmář »

VK

Re:Prosím poraďte strategii při výběru notebooku
« Odpověď #1 kdy: 09. 03. 2015, 20:26:16 »
Možná je to model od modelu, ale nedávno mne dost pobavil notebook od HP, kam jsem nyl nucený nainstalovat Win7. Po instalaci nefungovala síťovka, a instalační CD nemaje, musel jsem bloudit po Internetu a hledat driver. Přitom live Linux fungoval bez problému. Ten notebook měl samolepku Win7...

lobo

« Odpověď #2 kdy: 09. 03. 2015, 20:28:15 »
na ThinkPady si davaj pozor - uz davno to nie je IBM kvalita...
co sa prevedenia tyka, moj X61 je ovela kvalitnejsi ako X220 co som kupil manzelke (core i7 , 8GB ram)

smartass

« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2015, 20:35:02 »
@lobo (pěkná přezdívka btw, jako ten Lobák? ;) ): slyšel jsem, že ThinkPady už nejsou to co dřív (Lenovo se zdá čím dál více cílit na neprofesionální uživatele), ale je to opravdu tak strašné? Třeba v porovnání s Acerem?
@VK: to je samozřejmě možné. Nerad bych ale riskoval.

lobo

« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2015, 20:45:27 »
@smartass - diky :-)
Acer je ina cenova kategoria, od notebooku za skoro 2000e ocakavam ze sa mu nebude prehybat klavesnica, a kyvat display ked ho chytim za rohy.

v skrini mam x31, x41, t41, t43p a  2 krat x61 (odlozene na nahradne diely ked sa mi pokazi ten co mam prave v ruke)
takze mam celkom s cim porovnavat a ta x220 je co sa kvality tyka na tom najhorsie - novsie modely som mal v ruke len par dni a to ide dozadeke cele aj s lenovom.
x61 pouzivam preto, lebo som za poslednych 5 rokov nenasiel nic cim by som to nahradil

kk

« Odpověď #5 kdy: 09. 03. 2015, 20:54:34 »
na vetsine zarizeni se da secure boot vypnout, taky muzes pouzit nejaky linux boot loader, ktery je podepsany microsoftem, nebo (a to je asi nejlepsi cesta) si muzes vygenerovat vlastni klic, nahrat je do firmwaru desky a podepsat si s nim binarky, ktere chces spoustet.

tzn secure boot by nemel byt problem.

« Odpověď #6 kdy: 09. 03. 2015, 21:35:23 »
tak ja resil podobnej problem nedavno, navic jsem potreboval narychlo a chtel jsem vic RAM (16 GB)

vysledek: Acer Aspire V Nitro (VN7-591G).
CPU: i7-4710HQ
RAM: 16 GB
GPU: intelHD 4600 + nvidia GTX 860M

Zkusenosti s Linuxem:
Linux na tomdle stroji funguje. Jak se leze do biosu ti moc napovezeno nebude, vono bootvaci obrazovka jen tak problikne, holt to chce drzet myslim F2 nebo Del pri startu. Secure boot odstrelis legacy bootem:
na touchpad je potreba novejsi kernel (myslim 3.17+ jestli se nepletu), jinak nefunguje. Navic ma v xinput docela hnusny jmeno, musis si ohnout nejaky ty tooly jako touchpad indicator, jestli pouzivas.
na nvidia grafiku jsem nasadil bumblebee. lspci ji vidi jako 3d controller misto VGA compatible, bacha na to (ale vadi to jenom pri hledani GPU pres lspci). ovladac potrebujes novejsi, nez v LTS ubuntu (seber z Ubuntu Vivid nebo z xorg edgers). Jedna se o kartu generace Maxwell, takze ani tolik netopi.
sitovka, wifi jede out-of-box, nic netreba instalovat
podsviceni klavesnice funguje nezavisle na OS, jenom pri bootu je vzdy zapnuto.
FullHD IPS displej, takze pozorovaci uhly naprostej luxus (bohuzel, ne moc notebooku todle ma, i v teto cenove kategorii, TN shit fakt uz nechci)

smartass

« Odpověď #7 kdy: 09. 03. 2015, 21:45:22 »
@Ziktofel: Tenhle model jsem bez OS neviděl, takže hádám, že jste se musel smířit s Windows tax. Po přemazání ale tedy problémy nebyly?
@kk: teorieticky to zní dobře, ale četl jsem, že legacy implementace BIOSu na UEFI platformách jsou často nedodělané.
@lobo: mám to chápat tak, že za 20k i Acer asi bude použitelný?

smutný

« Odpověď #8 kdy: 09. 03. 2015, 22:00:13 »
To, že se v poslední době thinkpady mění, je fakt. Osobně stále používám T61.
Nicméně X220 / T420 je ještě celkem fajn. Vyloženě rozvrklané to není. Klávesnice je podobnější starým (není chiclet), což leckoho potěší.

Paměť do nějakých šla narvat tuším 16GB, což ti na mnoho věcí stačí. Sandybridge procesory už taky tak líný nebyly...

A věřím, že bude možná fortelnější, než dnešní (byť drahej) acer.

Linux na to chrochtá většinou celkem spokojeně....

Vůbec bych se toho nebál

« Odpověď #9 kdy: 10. 03. 2015, 00:11:26 »
smartass: pro premezani disku zadnej problem, linux bezi normalne z SSD, jedina obstrukce je jenom dostat se do biosu. Tendle model jsem bral hlavne z toho, ze nabizi tak +/- to, co jsem on novyho ntb ocekaval a neni ukrutansky predrazenej, kompatibilitu s linuxem jsem predtim ovsem zkoumal (google), jinak bez OS jec dneska malokdy neco rozumnejch parametru (bohuzel)

smutny: nejsou ty thinkpady omezeny nahodou na dvoujadra? pocitam, ze kdyz tazatel chce i7, tak zrejme bude chtit ctyrjadro

« Odpověď #10 kdy: 10. 03. 2015, 00:24:19 »
btw klavesnice je nativne ceska (tj zadny cesky prelepky), tudiz podsviceni funguje i na cesky symboly. F1-F12 delaj opravdu F1-F12 a nikdy jinak, zadny vypatlany funkce (veset za koule, kdo todlencto vymyslel, i kdyz osobne si myslim, ze u "hernich" ntb zas tadle uchylka moc rozsirena nebude, protoze F1-F12 se pouzivaj jako hotkeye ve hrach) a Fn funkci je minimum.

Jinak vetraky (jsou dva) se mi chovaj celkem inteligentne v zavislosti na zatezi out-of-box v Linuxu

« Odpověď #11 kdy: 10. 03. 2015, 05:34:09 »
Pred rokem jsem resil programovaci notebook. Mam T420 z Aukra a jsem sakra spokojenej.
- ma to tritlacitkovej touchpad + postevak
- ma to starou klavsku vcetne skveleho rozmisteni
- mechanicky je to parada - http://www.lenovoblog.cz/wp-content/uploads/2014/02/P4040592-25255B3-25255D-25255B7-25255D.jpg ( viz clanek http://www.lenovoblog.cz/2012/01/thinkpad-t420-versus-t420s-zive.html )
- ma to jen intel grafiku(coz pro me je plus - linux a vydrz)
- widle v ty cene u bazaru nepoznas, se s tim smiř (osobne bych tenhle pozadavek dal mezi vsema az uplne na posledni misto)

Vypocetni vykon neni ukrutansky brutalni(ale ta sandy i5 neni neco co by me limitovalo), ale do 20tis jsem se vesel s timhle:
- T420 @ 1600x900px (nizsi rozliseni pri 14" nema smysl ani pomyslet)
- mSATA SSD na system, dokumenty, hudbu
- trochu lepsi SSD na virtualy na praci
- ultrabay pro vlozeni puvodniho HDD
- dock (sic!) IMHO to je neco co oddeluje pracovni stroje od ostatnich
- 16GB RAM
Děkuji za možnost editace příspěvku.

smartass

« Odpověď #12 kdy: 10. 03. 2015, 08:15:32 »
Jedna věc, co mi na ThinkPadech hodně vadí, je absence HDMI. Jak jste se s tím vyrovnali?

« Odpověď #13 kdy: 10. 03. 2015, 08:56:00 »
"drápem vole"  8)

v realu pak tim, ze pouzivam dock a ten ma DVI ktere mam v monitoru, no a k telce proste kabel/redukce ( napr https://www.alza.cz/lenovo-displayport-to-hdmi-adapter-d507017.htm )
Děkuji za možnost editace příspěvku.

gbfdbfd

Re:Poraďte strategii při výběru notebooku
« Odpověď #14 kdy: 10. 03. 2015, 14:51:11 »
Já bejt tebou bych to vzal s windows i když ho nepotřebuješ. Důvod? Teď to bude jen o málo dražší, ale až ho budeš za pár let prodávat tak notebook bez systému téměř nikdo nechce a paradoxně u starého bude mít ta licence vyšší hodnotu než u nového.

Jinak strategii??? Vem jakou chceš značku a parametry, nastav to v konfiguráku v eshopu a co vypadne kup.