Ja mam OBROVSKE stesti, ze nepracuji v openspacu. Nicmene v naproste vetsine predchazejicich zamestnani to nepripadalo v uvahu a ja trpel podobne jako Vy, nebo mozna jeste vice. Proto jsem take hledal, hleda, az jsem nasel praci, kde jsem v kancelari jen s par dalsimi programatory. A prestoze me ta prace lehce stve a ne moc bavi, prave diky tomu, ze UZ NIKDY NECHCI DO OPENSPACU, tak tam zustavam a nehledam nic jineho.
Bohuzel o tom, jestli openspace nebo ne rozhoduji manageri, a ti, i kdyby nebyli blbi, omezeni a arogantni retardi (coz v 99% jsou), tak by stejne nechapali, co nam vadi. Jejich styl prace totiz neni moc o soustredeni a pracovani v kuse po delsi dobu (coz je 99% veskereho programovani apod.), ale o tom, ze se bavi s co nejvetsim mnozstvim lidi a snazi se neco dohodnout, nekoho presvedcit, apod. Takze proste nechapou, ze nekdo jiny pracuje jinak, a ze pro nej "moznost lepsi komunikace" neznamena plus, ale brutalni minus.
Snazil jsem se svemu sefovi v minule firme vysvetlit, ze se potrebuji soustredit, a pokud me kazde 2 minuty vyrusi nejaky telefonujici, rvouci, nebo se smejici manager, tak se NIKDY nedostanu do "zony" a nikdy nebudu produktivni, a veci, ktere bych jinak delal pul hodiny budu delat cely den. Bylo to jako mluvit do zdi. Tak jsem proste odesel.
Obavam se ze pro mnoho lidi ale odchod neni mozny - nejenze maloktera firma nema openspace, ale ty co ho nemaji se casto snazi ho vybudovat. V nem pak zavadeji ruzne zmrdipraktiky z uplne jinych oboru, jako "zamenitelnost" stolu, kdy nemate vlastni stoly, ale notebook si date kde je volno, kazdy den jinde, nebo snahu o "mixovani" ruznych oddeleni dohromady, aby se "zlepsila komunikace" (jako treba marketing vedle programatoru, ucetni vedle obchodniku, technicka podpora vedle adminu..)
Z me zkusenosti navic v openspace primo kvetou "programatori", jejichz prace spociva v tom, ze misto aby si neco vygooglili, tak se vsech ptaji jak co udelat. Vysledkem je, ze "manageri" vidi ze "jsou aktivni a komunikuji" a udelaji z takovych blbcu treba sefa teamu. Hruza.
Podle me je jedina cesta - neustale a do zblbnuti opakovat, ze programovat se v openspace neda a ze rusenim programatoru je velke plytvani prostredku. A pokud "manageri" nepochopi, odejit. Ono vubec hodne lidi stale nechape, ze odejit je moznost, kterou maji VZDY, a i kdyz na tom nejsou financne nejlepe, jako programatori se prilis o praci bat nemusi (pokud jsou alespon prumerni - ale tem podprumernym asi openspace vadit nebude). Take jsem praktikoval to, ze kdyz jsem hledal praci, tak jsem HR agentum vzdy rikal, ze v openspace proste pracovat nebudu.
Shrnuto - kdyz se neozvete, sance na zmenu je 0%. Kdyz se ozvete, mozna se nic nezmeni take, ale vase sance na zmenu je vetsi nez nula. Takze kdo se neozve svemu nadrizenemu, nema si pravo stezovat ani tady.