Připojení do dvou sítí

Dub

Připojení do dvou sítí
« kdy: 15. 01. 2015, 13:23:28 »
Dobrý den, řeším takový drobný problém. S kamarádem bychom si rádi zahráli po večerech nějakou tu hru, ale problém je, že on nemá připojení k internetu (tedy má, ale přes mobil.cz, což je s vyčerpaným FUP dost nedostatečný). Našli jsme řešení pomocí CZFree.net, takže hledám řešení jak se nejsnadněji připojit bez dalších kabelů po bytě. Napadlo mě připojit svojí internetovou přípojku a CZFree.net do jednoho routeru, ale nenašel jsem cenově dostupný router se dvěma WAN porty. Na svém současném routeru mám OpenWrt a po chvilce googlení mne napadlo, že by to možná mohlo jít vyřešit pomocí VLAN a malého manažovatelného switche. Moje otázka ovšem zní, zda to půjde realizovat. Pro představu jsem nakreslil jak to mám na mysli. Omluvte kvalitu náčrtku je to nic moc, ale pro představu snad stačí.

Sten

Re:Připojení do dvou sítí
« Odpověď #1 kdy: 15. 01. 2015, 13:38:28 »
Mikrotiky nerozlišují WAN a LAN porty, každý port se dá nastavit samostatně. U OpenWRT bych očekával, že to bude umět taky (je to taky Linux), ale možná záleží na hardware.

Dub

« Odpověď #2 kdy: 15. 01. 2015, 13:44:05 »
Mikrotiky nerozlišují WAN a LAN porty, každý port se dá nastavit samostatně. U OpenWRT bych očekával, že to bude umět taky (je to taky Linux), ale možná záleží na hardware.
No on to OpenWrt umí taky, pro něj je teoreticky každý port jedna síťová karta, ale když většina levných zařízení (včetně mého TP-LINKu) mají síťové karty jen 2 a z toho jedna je natvrdo navařená na hloupý switch, tak se pak možnosti dost zužují.

dustin

« Odpověď #3 kdy: 15. 01. 2015, 15:21:50 »
A nemá ten tp-link usb port, že by se do něj mohla dát USB síťovka? Drivery v openwrt jako package určitě budou.

Dzavy

« Odpověď #4 kdy: 15. 01. 2015, 15:27:43 »
Tak nejak neverim, ze s "malym" (co to znamena?) managovatelnym switchem a levnym OpenWRT to vyjde lip nez s jednim poradnym routerem - financne i co se tyce srani.

Ale jinak mi ten navrh prijde sitove OK.

Dub

« Odpověď #5 kdy: 16. 01. 2015, 09:44:11 »
Tak nejak neverim, ze s "malym" (co to znamena?) managovatelnym switchem a levnym OpenWRT to vyjde lip nez s jednim poradnym routerem - financne i co se tyce srani.

Ale jinak mi ten navrh prijde sitove OK.
Tak vycházej z toho, že router už mám :-), takže je pro mě je levnější si koupit starší managovatelný switch...
Jina děkuji.

mhepp

« Odpověď #6 kdy: 16. 01. 2015, 11:29:36 »
Koukni se na jaderný modul macvlan -- umožňuje Ti vytvořit virtuální interface s vlastní MAC adresou. To by Ti mohlo pomoci.

Jinak, řešením přes ten switch to bude asi nejjednodušší.

hrabe lopata

« Odpověď #7 kdy: 16. 01. 2015, 12:02:35 »
Jinak levny stabilni switch, co podporuje vlany:
http://www.alza.cz/netgear-gs105e-prosafe-plus-v2-d523064.htm
Utilitu pro management sice psali v jine galaxii, ale pokud nemenis
nastaveni dvakrat denne, tak o nic moc nejde.

Kolemctouci

« Odpověď #8 kdy: 16. 01. 2015, 13:29:50 »
Ja bych rekl, ze to pujde celkem snadno, ty routery sice maji jeden port procesoru navareny na interni switch, ale zatim vsechno s cim jsem si hral (co bylo schopne openwrtu) melo ten switch schopny VLANu. Nebyl pak problem nakonfigurovat ve switchi klidne 4 ruzne vlany a v procesoru nakonfigurovat ten switchovany port stejne. 3 nezavisle site (jedna na primo a dve skrz ten switch) mi takhle chodi(ly), nevidim duvod, proc by jich neslo i pet :-)

Myslim tedy, ze s openwrtem v tom routeru to nejspis zvladnete i bez externiho manageovatelneho switche.

« Odpověď #9 kdy: 16. 01. 2015, 14:00:11 »
U routeru s OpenWRT můžeš samozřejmě snadno přiřadit každé zásuvce jinou funkci, podle potřeby.
http://wiki.openwrt.org/doc/uci/network/switch

Stačí tedy například přepnout port LAN1 do třetí VLANy a je hotovo.

jenda

« Odpověď #10 kdy: 16. 01. 2015, 18:33:36 »
jj, taky myslim, ze openwrt pujde priohnout, mam porad jeste jakousi starou verzi na 741nd, ale uz mi tu lezi tenda na 5G, treba se ke konfiguraci dostanu o vikendu, muzu testnout,co ma novy openwrt za ficury :)

Jimmy

« Odpověď #11 kdy: 16. 01. 2015, 21:29:02 »
A nestačilo by jednoduše přidat routu na czfree rozsah 10.0.0.0/8 se správnou bránou do czfree ? Ostatně 2 IP na jedné síťovce umí i windows a routy umí taky, takže by mohl stačit i stávající router doplněný o obyčejný switch (klidně i ten integrovaný v routeru) a nastavit si routování rovnou na PC, když to nepůjde zadat na routeru.

Stačí totiž na windows nebo routeru nastavit že 10.0.0.0/8 má jí na jednu bránu a vše ostatní na druhou.