NFSv4 bez idmap

M.

NFSv4 bez idmap
« kdy: 04. 11. 2014, 08:59:05 »
Mám potřebu provozu na NFSv4 a mám řadu NFSv4 serverů (QNAP NASy), které mají neúplnou podporu pro NFS4 (není oficiální podpora pro něj, jde zapnout z command lajny přes "/sbin/setcfg NFS Enable_V4 TRUE"), kdy nepoužívají idmap při převod jmen uživatleů/skupin na jména "uživatel@doména" do NFS4 protokolu a místo toho posílají text s UID/GID číslem.
Kupodivu to vypadá, že novějším NFS4 klientům to vůbec nevadí a co je v CentOS6 a 7 šlape jak má a vůbec ani se ani neshání a neřve, pokud neběží lokální idmap pro překlad z NFS4 na lokální reprezentaci. Mám už historicky jednotné UID/GID z dob NFSv3. Ale starší CentOS4/5 to neustojí a vše končí jako nobody (rpc.idmapd: Client 36: (user) name "0" -> id "99").
J to samozřejmě bez Kerberos podpory, jen s sec=sys.
Řešil jste to někdo, je to vlastnost až novějších kernelů nebo nfs-utils nebo co za tím vězí, že bez přemýšlení vezme dodané ID přímo jako UID/GID? Pokud by se mi podařilo dostat stjené chování do starších, tak bych byl spokojen. :-)

M.

Re:NFSv4 bez idmap
« Odpověď #1 kdy: 09. 11. 2014, 20:50:36 »
Tak pro úplnost, kdyby to někdo hledal.
Ano, NFSv4 v linuxu od určité verze kernelu jede default bez idmap. Zkrátka v rámci jednoduchého přechodu z NFSv3 při použití sec=sys (bez Kerberosu) se posílají v NFSv4 identifikátory uživatelů/skupin jako texty UID/GID čísla.
Starší kernely to neumí a jedou jen přes idmap s jmeno@domena. Novější kernely idmap vůbec nepotřebují. CentOS4 a CentOS5 (kernel 2.6.18) jede ještě přes idmap. CentOS6 (kernel 2.6.32) a novější už umí bez něj. Zda NFSv4 klient/server s sec=sys použije idmap řídí:
/sys/module/nfs/parameters/nfs4_disable_idmapping
/sys/module/nfsd/parameters/nfs4_disable_idmapping
CentOS7 má už pro server i klienta idmap vypnutý default, v CentOS6 je vypnut idmap pro klienta a pro server zapnut. I když je idmap vypnut, jak protistana pošle identifikátor jiný, než číslo, tak se idmap automaticky použije (respektive v novějších kernelech se použije pro překlad co definuje request-key.conf).
Ohledně QNAP - v těch je kernel 3.4.6, takže idmap vypnut, jakmile se přes /sys/... zapne, začne posílat hrdinně přeložené identifikace, ale vzhledme k samboidní databázi to překládá na WINDOMENA+uzivatel@localdomain. Pokud mám lidi ve všem přes winbind, bez problémů si to na sebe sedne. Ale mám UID/GID jednotně všude i s QNAPy, takže nakonec se QNAPy nechají to posílat jako uid/gid, novější systémy spokojené a pro vykopavky to řeší asi 100 řádkový knihovní modul jménem libnfsidmap_uidgid.so, který implementuje ty čtyři funkce pro převod textového UID/GID na lokální čísla a naopak (name_to_uid/name_to_gid/uid_to_name/gid_to_name) a daný přes idmapd.conf Method = uidgid.

Lol Phirae

« Odpověď #2 kdy: 09. 11. 2014, 21:39:37 »
Hmmm, a teď nám ještě zkus objasnit, k čemu je to úžasné NFS dobré. Dodnes jsem to nepochopil. Apple už se na to AFP vysral a přešel defaultně na SMB, ale tenhle úděsný Linux bastl je zjevně stále úžasným lákadlem pro masochisty.

« Odpověď #3 kdy: 09. 11. 2014, 22:37:26 »
Hmmm, a teď nám ještě zkus objasnit, k čemu je to úžasné NFS dobré. Dodnes jsem to nepochopil. Apple už se na to AFP vysral a přešel defaultně na SMB, ale tenhle úděsný Linux bastl je zjevně stále úžasným lákadlem pro masochisty.

Určite sa nebudem opičiť po hnilom jablku a nezasmradím si Linuxové a ani FreeBSD počítače ničím čo páchne widlami. Mimochodom nfs pochádza od Sun a ten mal s Linuxom málo spoločné.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 09. 11. 2014, 22:42:57 »
Mimochodom nfs pochádza od Sun a ten mal s Linuxom málo spoločné.

Tak určitě, kvalita se nezapře, je to stejně výtečné jako Java.  ::) ;D

« Odpověď #5 kdy: 09. 11. 2014, 22:50:24 »
Mimochodom nfs pochádza od Sun a ten mal s Linuxom málo spoločné.

Tak určitě, kvalita se nezapře, je to stejně výtečné jako Java.  ::) ;D

Samozrejme nič lepšie ako Java na veľké projekty za čias SUN-u neexistovalo. Oracle ju už pár rokov kurví ako sa dá, ale stále je vysoko použiteľná.

Lol Phirae

« Odpověď #6 kdy: 09. 11. 2014, 23:06:03 »
Tak jasně, za zkurvení Javy tutově může Oracle, to je jasná věc. Dokud do toho nestrkali prsty, tak uživatelé Javu vyloženě milovali a přiváděla je skoro k orgasmu.

P.S. Mimochodem, SMB pochází od IBM.  :D

M.

« Odpověď #7 kdy: 13. 11. 2014, 10:04:25 »

Omlouvím se za blbě položený dotaz, pokud ho chápeš tak, že ti nutím NFS jakékoliv verze. Proč to používám:
a) mám stále řádku beziskových stanic, root filesystme na NFS není problém, samba ano,
b) výkon - NFSv3 v TCP je znatelně svižnější než samba3.6, s NFSv4 se teprve uvidí (bavíme se o LAN 1 Gbps a více),
c) přístupová práva - NFS nativně jede dle přihlášených uživatlů, takže mám jeden NFS mount nad kterým operuje X různých lokálních užiatlů naráz a aplikují se práva správně i majetnictví nových souborů - u samby vše jede s právy toho, kdo je uveden jako username u mount voleb.

Jinak NFS používám jen mezi unixy, mezi wokny zase cifs (případně samba server pro wokna klienty), nesnažil jsem se oživovat NFS klienta, co je součástí woken. :-)