Jak už psal kolega perceptron, co třeba Akka ve Scale?
Co jsem se zběžně koukal, Akka je hodně inspirovaná Erlangem, bohužel jsem neměl a nebudu mít čas si ji pořádně vyzkoušet.
Já vůbec netvrdím, že věci, které má Erlang, nemá nikdo jiný, nebo že v jiných jazycích nejdou dodělat nějakou knihovnou apod. Jistěže jdou, vždyť jsou to koneckonců všechno jazyky turingovsky kompletní že jo

Výhoda Erlangu je v tom, že má tyhle věci přímo v základu, jako hlavní myšlenku a všechno to prochází už nějakých 28 let prověřováním v praxi, na průmyslových aplikacích - žádné akademické hračičky.
Výhoda toho, že má jazyk něco už v základu, je hlavně v tom, že to je pevné omezení, se kterým se dá počítat. Taky už jsme to tady někde probírali, že např. JVM prostě z principu věci musí očekávat všechny možné varianty práce s pamětí, takže nikdy nemůže mít garbage collector tak jednoduchý jako Erlang, kde všechny odkazy jsou jenom dopředné, protože to prostě
jinak v tom jazyce nejde, takže s tím GC může počítat. V JVM to jinak jde, takže s tím GC počítat nemůže. I když si postavím nadstavbu, ve které budu pracovat s pamětí jenom dopředně, nikdy nemůžu z principu dosáhnout toho efektu, který mám v Erlangu. Může to mít praktické dopady a nemusí, ale každopádně je to rozdíl, který se do práce nějakým způsobem promítá.
Každopádně ale věcem typu Akka hodně fandím, protože si aspoň lidi zkusí stavět architekturu aplikací trošku jinak... Druhej jazyk, kterej je mi tímhle sympatickej, jo Go - ten se bohužel taky zatím neujal tak, jak jsem doufal, že se ujme