Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli by mi mohl někdo z vás zkušenějších poradit, jak mám opravit Linuxový poštovní server, aby se z něj neodesílal spam. Situace je taková, že pravidelně zhruba po roce se nám zaspamuje náš poštovní server a jednou se nám stalo, že jsme se dostali i na blacklist někde v Německu. Začíná to vždycky stejně. Nejříve přijde tu a tam nějaký spam, potom se to geometricky zvyšuje a vrcholí to, když se už i mezi námi ve vlastní doméně zasílají spamy z našich emailových adres. No a končí umístěním na blacklist. Každopádně, ale mi to Outlook v většině případů hodí do nevyžádané pošty (i když je to od člověka, který sedí vedle a seriózní email od toho stejného člověka mi přijde), takže alespoň toto funguje. Kdysi vždycky přišel jeden technik, něco nastavil (nejspíš na serveru) a všechno potom zase pěkně jelo a nebyl minimálně rok žádný problém. Bohužel technik už je delší dobu pryč a tak to zůstalo na mě. V linuxech jsem sice začátečník, ale už jsem se s nimi párkát setkal, takže alespoň základní pojmy a příkazy snad budu vědět.
A teď tedy k mému dotazu. Zaprvé, co se vlastně stalo a proč to nešlo nastavit už napoprvé, aby se problém periodicky neopakoval? A zadruhé, kde a jak to mám opravit, aby nám to zase alespoň rok fungovalo? Pokud budete potřebovat nějaké dodatečné informace, tak prosím pište, vše zodpovím nebo zjistím.
Omlouvám se za poněkud těžkopádný dotaz, ale sám přesně nevím, co se stalo, a proto nemohu být přesnější.
Budu opravdu rád za jakoukoliv radu k tématu.
Přeji hezký den,
Jirka