Koupit MacBook nebo normální notebook?

vyvojar

Koupit MacBook nebo normální notebook?
« kdy: 02. 11. 2011, 21:38:15 »
Zdravím,
mám hrozné dilema. Budu si kupovat nový notebook a hrozně bych chtěl Mac, protože se mi líbí designově a OS X je nádhera. V podstatě finančně bych mohl koupit max 13ku na iStylu momentálně za 22k pro studenty. Říkám si ale, jestli to není blbost, koupit to jen kvůli tomu designu. Hry nehraji už nějakou dobu a naplň práce na notebooku je programování, tzn. Eclipse, visual studio, netbeans,..., tvorba webových aplikací, internet, muzika, fotky. Na koleji nebo doma bych to případně vyřešil externím monitorem, ale třeba v té škole, když bych potřeboval něco programovat, tak si říkám, jestli to není málo ta 13ka. Brácha ma 14ku a to je ještě v pohodě. Jaký máte názor, případně používáte někdo v pohodě na 13ce např. eclipse ?
« Poslední změna: 02. 11. 2011, 21:51:52 od Petr Krčmář »

nikdo

Re: Koupit MacBook nebo normální notebook?
« Odpověď #1 kdy: 02. 11. 2011, 22:44:59 »
Obecně nemá, IMHO, smysl investovat do elektroniky nějaké větší sumy peněz. Hodnota jde strašně rychle dolů a stárne to rychleji, než uživatel. Koupil bych slušný stroj kolem 10k.

junior tester

« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2011, 22:47:57 »
Visual Studio běží pouze na OS Windows, který se standardně k Macbookům nedodává, pro OS X není.
13'' i 14'' displej je sám o sobě dost malý, na použije-li se externí monitor, tak se jíž dá. To ti neporadí nikdo. Zkus si to v obchodě, jak se ti na to kouká. Co sem viděl několik vývojářů v praxi mají stroje 14'' anebo 15'' co jsem viděl.
Lenovo ThinkPad Edge E420? Matný displej, 4GB RAM, Intel i3 procesor

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #3 kdy: 02. 11. 2011, 23:06:22 »
Mno tady jde spíše o to, jakým směrem se jako vývojář chceš v budoucnu vydat, případně pro jakou platformu. Na základě toho bych investoval. Zaznělo tu, že drahý hw nemá cenu kupovat ... to si nemyslím, protože kvalitní mašiny udržují pořád nějakou důstojnou hodnotu. Vydrží mnohem více, než nějaké lowendy, takže ve výsledném efektu vyjdou levněji a jako bonus ušetříš i více přírodu, protože zatím co ty pořád budeš mít jeden stroj, je možné, že někdo už bude mít třetí, což znamená méně elektroodpadu a to by nám také nemělo být jedno. Nehledě na to, že k dražším mašinám dostaneš i lepší podmínky, jak servisní, tak prodloužení záruky, tak i pojištění. No a co se týká velikosti 13" na vývoj je fakt asi málo, takže pokud budeš chtít něco vytvářet i mimo zázemí, kde máš i externí monitor, tak to moc nedoporučuji.

Aleš Stibal

« Odpověď #4 kdy: 02. 11. 2011, 23:46:42 »
No, na vývoj malý notebook fakt IMHO není dobrý nápad. 15ku určitě, min. 1600x900px. Taky to chce hodně RAMky (4G) kvůli netbeansům, virtualizaci (budeš chtít testovací stroje, občas vyzkoušet nějakou komunikaci mezi nimi) -- tedy potřebuješ též výkon. Někdo radí i3, ale lepší bude i5. Mám raději matný displej, ale to je věcí spíš zvyku.

Apple je naprd v tom, že nemá originální docking station. To dost oceníš, docházíš-li do práce a domů. Bez dokiny je to prostě samej kabel. Stejná situace (neověřeno) bude s externí baterkou, ale Macy mají super výdrž, tak to asi nebude ten pravý argument.

Mě se nejlíp osvědčily notebooky formátu "velká těžká mobilní stanice", obvykle už to má numpad. Já to většinou tahám v batohu (nemusím mít epesní tenoučký notebook aby zaujmul zákazníka) tak formát a váha nevadí. Externí baterka tě podrží, pokud budeš něco látat narychlo bůhvíkde, taky už jsem párkrát ocenil.
Na nevývojové věci mám mé "mini", netbook (výbehové Eee), kde se dá pustit většina blbostí co potřebuju abych mohl něco vyřešit. Také ho občas používám jako testovací, pokud kóduju něco pro sítě a když pendluju po bytě a třeba čtu poštu (tohle částečně nahrazuje můj telefon a uvažuju o tabletu).

Naopak se mi NEOSVEDCILA koupě levnýho krámu, co rychle odejde, přesto však do té doby umí vše stejně: nedobře.

Pokud chceš slyšet mou radu, kup HP Elitebook, Probook, nebo nějaký (zde oblíbený) Thinkpad. To jsou notebooky do nepohody a mají výbavu, kterou použiješ. Mají fajn displeje a výkon. S cca 20k se vejdeš do pěknýho notebooka, který na vývoj bude OK. Takhle se to alepoň osvědčilo mě.

Astib

vyvojar

« Odpověď #5 kdy: 03. 11. 2011, 00:17:17 »
Jj máte pravdu, ten malý displey bude asi fakt naprd pro to programování. Chtěl jsem něco co nejvíc mobilního, malého, lehkého, co vydrží dlouho na baterku a bude se na tom dobře vyvíjet, ale tyhle věci asi nejdou moc dohromady, takže vezmu nějaký 15 palcový monitor.
Tohle vypadá celkem dobře, že ? http://www.alza.cz/acer-aspire-5830tg-2414g75mnbb-timelinex-d233567.htm#popis Akorád se mi moc nezdá to rozlišení 1366 x 768.

« Odpověď #6 kdy: 03. 11. 2011, 00:23:29 »
Používám 13" 1280x800 už 2 roky a nemohu si stěžovat, že by mi rozlišení nebo velikost nestačily. Pokud potřebuju opravdu dělat dlouho a hodně, tak jsem stejně doma nebo v práci na externím monitoru. Tohle hodně záleží na osobních preferencích.

Sám plánuji v relativně blízké době koupi MacBook Pro 13" a to především kvůli systému a symbioze s HW. 8GB RAM kvuli virtualizaci, NetBeans atd. se určitě hodí.

Pokud ale chceš používat více technologií Windows a obecně MS bez virtualizace, doporučil bych Dell nebo HP. Dell mam ted a záruka Next Business Day je prostě paráda.

Obecně bych ale HW chtěl 8GB RAM, procesor není tolik důležitý si myslím - při těch pár buildech něčeho většího ti přinese možná 5-10% času? Raději bych investoval proto do RAM, které člověk využije spíše pro IDE, virtualizaci atd.

Acer bych osobně nebral, nejen z vlastní zkušenosti, ale i díky poznatkům z okolí, 90% lidí nespokojených.

vyvojar

« Odpověď #7 kdy: 03. 11. 2011, 00:37:50 »
Tak teď si mi nasadil zpátky brouka do hlavy s tou 13kou. Možná že 13ka spolu s externím monitorem na doma/kolej by byla ideální kombinace.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #8 kdy: 03. 11. 2011, 00:39:26 »

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #9 kdy: 03. 11. 2011, 00:45:30 »
Jak už jsem psal, záleží to na Tobě, kde a jak chceš moc pracovat. V zázemí prcka mít můžeš, ale aby jsi do něj koukal jako vejr celý den a celou noc, tak to není moc ideální. Na externím je to v pohodě. Na běžné užívání v terénu taky .... je to zkrátka jen o způsobu práce.

Mordae

« Odpověď #10 kdy: 03. 11. 2011, 00:50:07 »
Ja nedavno poridil http://www.czc2.cz/lenovo-thinkpad-t420-cerna/90086/produkt a je to perfektni pracovni nastroj. Samozrejme po kompletni reinstalaci Windows a pridani Fedory. Puvodni OS je bastl skoro tak hrozny, jako korporatni image Windows XP v IBM.

Jinak subjektivne je provedeni (klavesnice zejmena, ale chassis obecne) o neco lepsi nez u R61 a vyrazne lepsi nez u  T400, kteremu vsechno silene vrzalo a kazde kliknuti znelo jako duty bakelit. Klavesnice je tak prijemna, ze se mi skoro nechce psat na nicem jinem a TrackPoint je dost dobry i na hrani Oblivionu, kdyz na to dojde a prebootuji.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #11 kdy: 03. 11. 2011, 01:06:08 »
Souhlas, zakladni instalace, kde Ti predhazuji, co vsechno mas pouzivat a jak je to idealni jsou fakt k ....... A nez to cistit, je lepsi to znova nainstalovat. Vlastne vypalit recovery partitions a i prerozdelit disk. Pak jsou ty masiny pouzitelne ... ale to asi plati u vsech znacek a nejen u Lenova.

martin

« Odpověď #12 kdy: 03. 11. 2011, 01:12:21 »
Jakožto vývojář čistě pro Linux jsem před 3 lety pořídil Macbook Pro 13". Před tím jsem byl cca 8 let spokojený uživatel ThinkPadů.

Po čase jsem koupil 8GB RAM a do kanclu monitor 1920x1080. Pořídil jsem Parallels Desktop (jak pro Linux VM tak i Windows). BTW existuje takový jednoduchý trik, jak srazit cenu PD o cca $20. Cca 50% vyvíjím na lokále, 50% na připojeném disku z externího linuxu, ale vždy v nativních OSX aplikacích. Citelně mi v nich totiž stoupla produktivita (trochu jsem zainvestoval do SW).

Samozřejmě nic není bez much. Chvilku to trvalo, než jsem si zvykl (něco šlo rychleji, něco pomaleji). Některé věci mi přijdou geniální, jiné padlé na hlavu, ale celkově jsem výrazně spokojenější. Hliník sice vypadá pěkně, ale má zvýšené riziko promačknutí. Z tohoto pohledu mi přijdou Tčka praktičtější, i když tam zase rády praskaly motherboardy, jak lidi drželi notebook jednou rukou. OSX má kupodivu klávesových zkratek snad víc než emacs (používal jsem k vývoji). Jako touchpadového uživatele mě totálně dostala multitouch gesta, obrovský touchpad (nechápu, proč ostatní výrobci na tom šetří) a mission-control.

OSX jede i ve virtuálu, takže vyzkoušet se dá, ale rozhodně to není na jeden týden. Mně to trvalo tak půl roku. Kupovat ale MBP jen kvůli designu je ... limitující. Nechci říct úplně blbost, protože koukat se na pěkné věci přispívá ke spokojenosti člověka. Ale pokud by to u tebe nefungovalo, tak ti "síla designu" přestane stačit.

what

« Odpověď #13 kdy: 03. 11. 2011, 08:09:12 »
Ad rozměry - jsem spokojený uživatel 14.1, 1366x768. Raději bych měl 16:10, ale to už dneska člověk nenajde (s výjimkami, viz níže). Eclipse používám občas, na normální práci je ok, na čistou editaci stejně používám fullscreen ViM a tam ty rozměry celkem stačí. Šasí hliník, promáčknutí se zatím nekonalo, ale je pravda, že sbíječku jsem na to zatím neodkládal ;)

MacBook (Air) mě zaujal taky, především kvůli ještě nižší váze. Těch 13.3 je sice mírně menší, ale na druhé straně je to právě jedna z těch výjimek 16:10, takže vertikálně je větší než 14.1. Ad velký touchpad - nevadí to při psaní, že si člověk kliká dlaní? S tím bojuju u svého současného notebooku, ne kvůli velikosti, ale výrobce chytře umístil touchpad doprostřed notebooku, nikoli pod mezerník...

Peter Štibraný

« Odpověď #14 kdy: 03. 11. 2011, 09:04:43 »
"Apple je naprd v tom, že nemá originální docking station."

Ale má, volá sa Thunderbolt Display :-)