No, na vývoj malý notebook fakt IMHO není dobrý nápad. 15ku určitě, min. 1600x900px. Taky to chce hodně RAMky (4G) kvůli netbeansům, virtualizaci (budeš chtít testovací stroje, občas vyzkoušet nějakou komunikaci mezi nimi) -- tedy potřebuješ též výkon. Někdo radí i3, ale lepší bude i5. Mám raději matný displej, ale to je věcí spíš zvyku.
Apple je naprd v tom, že nemá originální docking station. To dost oceníš, docházíš-li do práce a domů. Bez dokiny je to prostě samej kabel. Stejná situace (neověřeno) bude s externí baterkou, ale Macy mají super výdrž, tak to asi nebude ten pravý argument.
Mě se nejlíp osvědčily notebooky formátu "velká těžká mobilní stanice", obvykle už to má numpad. Já to většinou tahám v batohu (nemusím mít epesní tenoučký notebook aby zaujmul zákazníka) tak formát a váha nevadí. Externí baterka tě podrží, pokud budeš něco látat narychlo bůhvíkde, taky už jsem párkrát ocenil.
Na nevývojové věci mám mé "mini", netbook (výbehové Eee), kde se dá pustit většina blbostí co potřebuju abych mohl něco vyřešit. Také ho občas používám jako testovací, pokud kóduju něco pro sítě a když pendluju po bytě a třeba čtu poštu (tohle částečně nahrazuje můj telefon a uvažuju o tabletu).
Naopak se mi NEOSVEDCILA koupě levnýho krámu, co rychle odejde, přesto však do té doby umí vše stejně: nedobře.
Pokud chceš slyšet mou radu, kup HP Elitebook, Probook, nebo nějaký (zde oblíbený) Thinkpad. To jsou notebooky do nepohody a mají výbavu, kterou použiješ. Mají fajn displeje a výkon. S cca 20k se vejdeš do pěknýho notebooka, který na vývoj bude OK. Takhle se to alepoň osvědčilo mě.
Astib