Jak používáte více displejů?

mhepp

• 192
    • Zobrazit profil
Re:Jak používáte více displejů?
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 14:33:05 »
Například, pokud roztáhnu okno prohlížeče na celou obrazovku, tak většina webů má užitečný obsah pouze pruh cca 1/3 uprostřed (třeba root).

To proto, že dlouhé řádky se špatně čtou. Ze stejného důvodu máš např. v novinách (nebo i některých širokých knihách) text sázený do více sloupců.

To já samozřejmě vím. Ale třeba root má 2 „informační“ sloupce zobrazeny zároveň - zprávičky a hlavní obsah. Kdyby se obojí mírně rozšířilo, čitelnost by se nezmenšila. Druhá alternativa by bylo implementovat v prohlížeči dvousloupcový režim. Pak by místo 2/3 nevyužitého prostoru byla jen 1/3 při stejné šíři textu. A jako bonus více textu na stránce.

A ano, weby, které se zobrazují na plnou šíři jsou na tom podobně špatně - dlouhé řádky znamenají potíže při čtení. Achjo...

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 15:29:27 »
To proto, že dlouhé řádky se špatně čtou.
Túto teóriu poznám. Lenže potom narazím v tej jednotretinovej špagete na tabuľky, ktoré sa do tej špagety nezmestia a majú horizontálny scroll. To sa číta fakt skvelo. Podľa mňa by bolo lepšie, keby sa rozloženie stránky nesnažilo simulovať formát A4, noviny alebo čokoľvek iné a nechalo na čitateľovi, aké široké okno prehliadača si nastaví. Túto možnosť, na rozdiel od papierových novín, totiž prehliadač má.
P.S.: Taký Red Hat (a pár podobných lepších) má v dokumentačných stránkach aspoň JavaScript, ktorý tabuľku expanduje na plnú veľkosť. Ale rozhodne to nie je bežná vec.
« Poslední změna: Dnes v 15:32:23 od vlado99 »

Kit

• 901
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: Dnes v 16:51:46 »
Například, pokud roztáhnu okno prohlížeče na celou obrazovku, tak většina webů má užitečný obsah pouze pruh cca 1/3 uprostřed (třeba root).

To proto, že dlouhé řádky se špatně čtou. Ze stejného důvodu máš např. v novinách (nebo i některých širokých knihách) text sázený do více sloupců.

Ze stejného důvodu nemám rád řádky přes 80 znaku. Také proto, že dva zdrojáky vedle sebe se mi pak nevejdou a skrolování je protivné

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 17:13:45 »

Ze stejného důvodu nemám rád řádky přes 80 znaku. Také proto, že dva zdrojáky vedle sebe se mi pak nevejdou a skrolování je protivné

Souhlas. Já to měl dlouho za přežitek (přece máme široké monitory, vysoké rozlišení, zdrojáky už skoro nikdo netiskne atd.), ale pak mi došlo, že to omezení na 80 znaků má pořád něco do sebe a že se ta disciplinovanost vyplatí.

Co se týče těch webů – ano, tam by se taky vyplatila vícesloupcová sazba nebo aspoň využít tu šířku pro tabulky a obrázky.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 17:25:14 »
Měl bych pár otázek:

1) Nebolí vás krk, záda, tělo, když se delší dobu díváte na monitor úplně vpravo/vlevo?

2) Otázka pro vývojáře: Nepotřebujete vidět více řádků kódu, než vám otočení displeje dovoluje?

3) Jak si ukládáte rozvržení?

a) Necháváte počítač zapnutý
    b) Uspáváte počítač na disk
    c) Vypnete počítač a po zapnutí si znovu rozvrhnete práci?
    d) Něco jiného? Například desktopové prostředí si rozložení ukládá?

Jak tyto problémy řešíte?

nm

Kit

• 901
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 19:20:13 »
Měl bych pár otázek:

1) Nebolí vás krk, záda, tělo, když se delší dobu díváte na monitor úplně vpravo/vlevo?

2) Otázka pro vývojáře: Nepotřebujete vidět více řádků kódu, než vám otočení displeje dovoluje?

3) Jak si ukládáte rozvržení?

a) Necháváte počítač zapnutý
    b) Uspáváte počítač na disk
    c) Vypnete počítač a po zapnutí si znovu rozvrhnete práci?
    d) Něco jiného? Například desktopové prostředí si rozložení ukládá?

Jak tyto problémy řešíte?

nm

1) počítače po stole posouvám dle potřeby, zpravidla používám v jednu chvíli jen jeden.

2) Těch 35 řádek mi stačí, vejdou se mi 2 metody. Třída na dvou stranách a to přežiji.

3) kombinace a) a c) - aplikace mi zpravidla startují v desetinách sekund, tak mě to netrápí. Obvykle mám maximalizovaná okna, takže jejich rozložení nemusím řešit. Proto ani nepoužívám ikony na desktopu - stejně bych je neviděl.