Ja zas na prispevek od Jakub D.
Naopak nejska je ohromne dulezita prave pro zvidave a schopne lidi, psal jsem o tom v tomhle vlakne: http://forum.root.cz/index.php?topic=1120.45.
Naopak ke které části mého příspěvku?
Prirozene uvazuji skoly jako CVUT nebo UK.
A co ostatni skoly ktere rozdavaji uplne stejne tituly jako ty vyse zminene? V CR je cca 73 vysokych skol z cehoz cca 62% je soukromych. Od roku 1990 se pocet vysokych skol vyce jak ztrojnasobil. Pocet lidi s vysokoskolskym vzdelanim vsak statisticky stoupl pouze z puvodnich cca 8% na soucasnych priblizne 12% a to je bakalarsky titul zapocitavan jako vysokoskolske vzdelani.
K tomu bych jen dodat ze VS vzdelani v teto dobe bylo placeno statem (desi mne predstava kolik penez bylo na danich zaplaceno zbytecne a jsem zvedav kam se ty penize v tech skolach podely)
Studovat pri praci je blbost.
Spousta vysokoskolaku si to nemysli. Plna tretina v CR jich studuje kombinovane nebo dalkove. Souhlasim, misto bydliste muze hrat svou roli a vyber zamestnavatele taktez.Predpokladam dle Vaseho prispevku, ze se jedna o sice renomovane zahranicni spolecnosti ovsem v ceskem provedeni. Cechactvi je v mnoha formach co se tyce trhu prace jak z pohledu zamestnance tak zamestnavatele velice specificke a ten radoby vliv zahranicni spolecnosti a zahranicnych pokrokovych postupu zde jaksi zanika. Je to jako bych si vzal na sebe dres Jardy Jagra a sel hral hokej. Asi budu vypadat cool ale neni to jaksi ono.
On ten prechod na strukturovane studium je takove bububu pro bileho muze pac si (krome inspirace v evropskem modelu) nekdo asi spocital ze lidi co vypadavalo ve vyssich rocnicich vysokych skol bylo celkem hodne a ze je pravdepodobne lepsi jim dat alespon nejakej titul aby vicemene ti lide nezacinali pak treba v 22 od nuly bez praxe a bez vzdelani. Takze to se da povazovat asi spise za takovy zachytny bod.
V Praze, kdyz pracujete, tak vas zamestnavatel poradne vyzdime.
Zalezi na zamestnavali. U rozumneho zamestnavatele to je otazkou dohody a to je neco co si vybrat muze kazdy. To ze kamarad musel pracovat o Vanocich je pekne. Ja o vanocich pracoval taky a netrapilo mne to, jeste jsem za to dostal svatecne zaplaceno. Kdybych mel rodinu tak si vezmu dovolenou a je to. Zase o dohode.
Neco jako volno na zkousky pri dokoncovani projektu v praci je blbost, nikdo na vas ohledy brat nebude.
Zase zalezi na zamestnani a zamestnavateli. Pokud nechava dokonceni projektu na posledni chvili tak neco neni uplne v poradku.(muze se stat, ale nemelo by byt pravidlem)
Mate studovat jako mlady, ze jste toho nevyuzil, neni problem zamestnavatele.
Spousta lidi nevi co chce ani ve triceti. IT je dokonce natolik specificky obor ze treba zrovna v otazce vyvoje je jedno jestli jsem zavrenej v kanclu nebo sedim doma na gauči. Spousta zaměstnavatelů pohyblivou pracovní dobu ba naopak uvítá co se týče třebá správců systémů tak proc nezacit hned v 19 po stredni, vydelat si nejakou korunu (coz vetsina lidi stejne musi delat tak ci tak), nabrat zkusenosti a studovat dalkove (i kdyz treba o rok ci dva dele). A to by clovek asi musel byt jiny borec aby na nem zavisel osud projektu v +- 21 a jeste navic kvuli jednomu dni na zkousku v kuse.
Pak tu skolu opravdu delate zbytecne, protoze nemate cas o latce premyslet.
Naprosto drtiva vetsina studentu vysokych skol prece nedela nic jineho ve svem volnem case nez ze premysli o latce.
Na CVUT FEL mame take dalkove studenty a je dost videt, ze na to prdi.
Nejen dalkovi studenti ci studenti s rodinou ale i naprosta vetsina studentu prezencnich (jako na vsech VS). Na druhou stranu studenti s rodinou muzou byt daleko motivovanejsi a zodpovednejsi vzhledem k tomu ze uz to nedelaji jen pro sebe a asi vedi proc to vlastne delaji.
Pruchozi je pracovat pri studiu.
K tomu se nevyjadruju. viz vyse "Studovat pri praci je blbost"
Tesim se na reakci.