Chapu. Muzete si podat ruce s "martinpoljak". To co mam staci vsem :facepalm:.
1.Spot
2.Zapomenuty zapnuty spotrebic
3.Najemnik v byte a castejsi preuctovani per mesic. Nesponzorujete najemnika pul roku nebo zbytecne nepreplacite.
4.Komunitni energetika
5.Vyrobna s pretoky
6.Kratsi vyuctovani - napr.mesicni. Dle cenove politiky dodavatele nemusite treba platit velke zalohy jak tatar kdyz vite ze pul roku nejste na chate.
7.Moznost flexibilnich nastaveni distribucnich tarifu (ne jen blby VT / NT na lehce plovouci/fixni casy (dle systemu distribuce)).
Pro distributora to ma take vyhodu v rychle reakci v rizeni site, nakupu a planovani posilovani. Muze take mnohem lepe porovnavat technicke i netechnicke ztraty - porovna mereni na distribucni trafacce se spotrebou/vyrobou jednotlivych lidi
Pokud by predaval data treba k prenosovce (u nas CEPS) tak ten tato data muze pouzi ke svemu prospechu v rizeni taktez.
1.Kvoli Spotu nepotrebujes poznat svoju online spotrebu. Pri Spote potrebujes mat moznost regulovat/manazova svoju spotrebu/zariadenia na zaklade tarifu/informacii o aktualnej cene a to ti online spotreba nepovie
2.Kolko krat do roka zabudnes vypnut taky spotrebic aby si to videl na online spotrebe? Ako som mohol bez toho prezit doterajsi zivot?
3.Na to nepotrebujes poznat tvoju online spotrebu ale distribucku, ktora ti to doda.
4.Znovu kvoli komunitnej energetike nepotrebujem poznat online spotrebu ale elektromer a distribucku, ktora to bude spravne zratavat.
5.Znovu na to tu je elektormer(certifikovane meradlo) a distribucku, ktore to ma merat a zaratvat. Ja k tomu nepotrebujem poznat svoju online spotrebu.
6.Znovu k tomu nepotrebujem poznat svoju online spotrebu ale potrebujem eletromer a distribucku, ktora mi to bude takto fakturovat.
7. Rovnako k tomu nepotrebujem poznat svoju online spotrebujem ale potrebujem vediet aktulne tarify/intervaly, ktore mi musi dodavat distribucka aby som pomocu nich vedle regulovat svoju sustavu.
Pre distributora to je zaujimave ale pre bezneho cloveka je online spotreba dobra tak ako informativny udaj. Jej realne vyuzitie je nizke.
Distribucka - distribucni spolecnost nebo distribucni sazba?
Distribucni spolecnost je vam dana uzemim kde se nachazite - tu si nemuzete vybrat
Distribucni sazba - mate omezeno dle spotreby,spotrebicu,charakteru odberu a jestli jste podnikatel nebo nikoliv. Tam mate vyber znacne omezeny. A jste treba omezen i vyrobou
Dalsi vec si uvedomte ze u nas v CR neni skutecny "net metering".
1. Na spot potrebujete. Odber dle krivek byl znacne nefer vuci zakaznikum. Toto je dane energetickym zakonem. Jak jinak byste chtel presne merit pokud se vam v case meni cena silove elektriny a spotreba? Takze Prubehove mereni -> elektromer online.
2. Jo u se stalo.Je to jako hasici pristroj, bezpecnostni pas nebo automaticky uzaver vody. Potrebujete ho jen treba jednou za zivot. Ale v tu chvili ho ocenite protoze vam zachrani vetsi hodnoty. Na namerene spotrebe prubehoveho elektromeru muzete i zachytit anomalie nebo selhavani spotrebicu pokud se treba hodnoty jaloviny nebo zpetnych pretoku dostavaji mimo obvykle meze.
3. Potrebuji abych rozuctoval/preuctoval per mesic. Prubehove mereni -> elektromer online -> vyctu udaje z mesicni faktury aniz abych musel prosit najemnika o odecet na elektromeru. Btw: to same mam u plynomeru(PRE). Najemnik si koupi kredit do plynomeru a ja nemusim resit vyjma revizi nic.
4. Toto je opet dano energetickym zakonem.Protoze v ramci komunitni energetiky se vam osciluje spotreba a vyroba. Takze prubehove mereni -> elektromer online obe dve strany.
5. Toto je opet dano energetickym zakonem pro vyrobny s pretoky -> elektromer online. Toto je pro vas velmi uzitecne protoze vy jste odpovedny za pretoky nad maximum. Je to vase povinnost si to zkontrolovat. Vy snad chcete stat u elektromeru cely den? Takze chcete overovat ze se vyrobna chova v souladu s predpisy. A pri problemech ji treba odstavit na dalku. Protoze jinak vas muze cekat velmi mastna pokuta. Neni vyjimkou i 100 000Kc u malych FVE.
6. K tomu aby to mohla distribucka fakturovat bez toho aniz byste ji to jako tatar odecital kazdy mesic rucne (a spolehal se na treti stranu) potrebujete prubehove mereni -> elektromer online
7. S novymi distribucnimi sazbami(ERU na tom dela) se lehce plovouci intervaly (bacha ani u HDO nejsou uplne fixni, zalezi na stavu site) nebo fixni intervaly(tak to ma treba nekde uz PRE kde nema HDO) distribucni sazby budou i dynamicky reagujici na zatizeni site a ne na odberove krivky. A v tomto momente uz musite mit inteligentni, adresnou a rychlou signalizaci do elektromeru a proste HDO signaly nestaci. Priprava uz zacla. Takze elektromer online nebo na nejake IoT siti.
No a pokud mate prubehove mereni tak vsechny nase distribucni spolecnosti umoznuji vycitani namerenych udaju zdarma.