Co myslíte, seberou nám jazykové modely práci, resp. dojde k radikálnímu snížení poptávky po vývojářích? Mě ten hype čím dál tím víc straší.
Já se 15 let snažím podrobně nastudovat každou věc, dělat různé úvahy a zkoumat best practices a najednou tu jsou vibekóděři, kteří generují kód iterováním mezi agenty a pushují ho do produkce a o implementaci se nezajímají. Zrovna na CZ YT/Herohero scéně je pár nejmenovaných.
Tak mě napadá, jestli si pod sebou nepodřezáváme větev. Stejně tak jako u kurzů programování, kdy každej nadšenec chce učit ostatní a nahnat je k sobě do oboru, ale tím si paradoxně vytváří konkurenty.
Já sám používám jazykové modely zatím dost omezeně, protože musím pracovat na komplexním spaghetti systému bez testů. 90% práce je udělat drobnou změnu někde uvnitř a ta se může projevit na různých externích systémech a často bych to ani nedokázal popsat promptem. Nebo pracuji s málo známou knihovnou a efektivnější je pro mě použít hlavu a dokumentaci než Copilot. LLM mám spíš pro:
- Přehled a efektivnější nastudování problému (místo procházení Stackoverflow a napasování to na můj příklad atd.)
- Hledání bugů, které v kódu "nevidím"
- Psaní jednoduchých nezáživných snippetů
- Psaní nebo výcuc z dokumentace