IT freelancer - pojištění odpovědnosti OSVČ

IT freelancer - pojištění odpovědnosti OSVČ
« kdy: 12. 04. 2023, 16:25:46 »
Dobrý den, poskytuji IT služby (pomoc s návrhem a vývojem softwaru) na základě smlouvy o poskytování služeb. V případě, že při poskytování těchto služeb způsobím zákazníkovi škodu, jsem smluvně (a předpokládám, že i podle zákona, pokud ne, tak mě prosím opravte) povinen nahradit zákazníkovi škodu v plné výši. Zvažuji proto pojištění odpovědnosti. Chci se zeptat, zda má někdo zkušenosti nebo doporučení na konkrétní pojištění. Nebo zda naopak někdo tohle vůbec neřeší, protože něco (riziko je malé, prokazování odpovědnosti komplikované, ...).

Navíc si nejsem jistý, jaký limit pojistného plnění zvolit. Dovedu si představit černé scénáře, kdy udělám chybu v programování, kterou testy nezachytí, pak se taková chyba projeví např. u potenciálního zákazníka odběratele, kvůli které neuzavřou obchod a já tak způsobím finanční škodu zmařené příležitosti. A taková škoda může být teoreticky velmi vysoká.

Předem děkuji za všechny názory.

Re:IT freelancer - pojištění odpovědnosti OSVČ
« Odpověď #1 kdy: 12. 04. 2023, 17:13:31 »
resil jsem to par let zpatky at uz jako PM anebo sysadmin, ale mnou oslovene pojistovny odmitaly, ze tyto IT cinnosti nepojistuji, tak jsem zacal davat do zmluv omezeni vysky zodpovednosti za skodu (jestli by to obstalo u soudu netusim). Takze mozna najprv zkus oslovit pojistovny jestli by te vubec pojistily

xunil

« Odpověď #2 kdy: 12. 04. 2023, 17:33:54 »
Podíval bych se do smlouvy od hostingu atd. Jak tam odpovídají...

« Odpověď #3 kdy: 12. 04. 2023, 17:42:04 »
Taky jsem se o něco takového před pár lety zajímal a nabyl jsem dojmu, že to je obecně v podstatě nepojistitelné. Kolegovi se před pár lety povedl průser na datech. Tam to mělo jít z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli, ale pojišťovna jen pomyslně ukázala vztyčený prostředníček.

Pojišťovák tenkrát neoficiálně naznačil, že kdyby s tím serverem zakopl na schodech a celý ho rozflákal, čímž by došlo ke ztrátě dat, tak by se s tím asi dalo něco dělat, ale takhle že ani omylem. Že by to bylo tolik fakticky neprokazatelných pojistných podvodů, že do toho nejdou.

« Odpověď #4 kdy: 12. 04. 2023, 18:38:48 »
tohle tu uz vsechno bylo. staci si projit fora.

zahranicni recruiteri skoro vzdy trvaji na nejakem 500 000 - 2 000 000 liber (i pro EU projekty, jsou to vsechno UK idioti).
predevsim to neni o tom, aby to pokrylo vsechny skody jako spis o tom, ze bez toho ta spoluprace neni pruchozi.

casto trvaji na zaslani kopii pojistovaci smlouvy .

nekdy si to tise rozmysli a prestanou se po tom ptat, nekdy je to z "naprosto musi byt milion" najednou "ono bude 100 000 stacit".

any pravidla samozrejme plati jen pro kontraktora, oni jsou v soku, kdyz se po nich neco zavaznyho chce.

« Odpověď #5 kdy: 13. 04. 2023, 02:08:40 »
UK Professional indemnity 1M GBP + Public and products liability 2M GBP sa pohybuje cca od 33GBP/mesacne v UK poistovni. Pochybujem vsak, zeby UK vedela poistit aj EU firmu.
V EU, co som niekedy sondoval tak PI policy with Limit of Indemnity 1M EUR and deductible 1 000 EUR stala okolo 800EUR/rok (nemenovana estonska poistovna).

« Odpověď #6 kdy: 13. 04. 2023, 02:54:58 »
za 0.5M GBP  platim v cesku cca 40 000 CZK na rok

UK Professional indemnity 1M GBP + Public and products liability 2M GBP sa pohybuje cca od 33GBP/mesacne v UK poistovni. Pochybujem vsak, zeby UK vedela poistit aj EU firmu.
V EU, co som niekedy sondoval tak PI policy with Limit of Indemnity 1M EUR and deductible 1 000 EUR stala okolo 800EUR/rok (nemenovana estonska poistovna).

lojdr

« Odpověď #7 kdy: 13. 04. 2023, 15:16:50 »
Taky jsem se o něco takového před pár lety zajímal a nabyl jsem dojmu, že to je obecně v podstatě nepojistitelné. Kolegovi se před pár lety povedl průser na datech. Tam to mělo jít z pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou zaměstnavateli, ale pojišťovna jen pomyslně ukázala vztyčený prostředníček.

Pojišťovák tenkrát neoficiálně naznačil, že kdyby s tím serverem zakopl na schodech a celý ho rozflákal, čímž by došlo ke ztrátě dat, tak by se s tím asi dalo něco dělat, ale takhle že ani omylem. Že by to bylo tolik fakticky neprokazatelných pojistných podvodů, že do toho nejdou.
Mám v zásadě stejnou zkušenost.
Pojistí tak rozbití, krádež, ztrátu NB, telefonu... Ale smazání dat těžko někdo pojistí.
Myslím, že by to všechno zamrzlo u soudu na tom, že by bylo hodně těžký vyčíslit tu škodu.

jjrsk

• 554
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 13. 04. 2023, 17:49:11 »
ad skoda - zodpovednost za skodu je dana zakonem, a nelze se z ni vyvazat, takovy ujednani jednoduse neplati.

Co lze, je uzavrit predmanzeslkou smlouvu (nebo tzv bezpodilove manzelstvi) pak se totiz pripadna skoda neda uplatnovat na manzelovi/manzelce

Co se tyce pojisteni, v nasich luzich a hajich jak zaznelo nelze. Duvod je kupodivu vcelku prosty. Pokud poslete delete do databaze, tak se jaksi neda nijak zjistit, jestli to byl omyl a tudiz pojistovna ma plnit, nebo to byl umysl a tudiz plnit nema.

Na druhou stranu, uz jen dolozit, ze vubec nejaka skoda vznikla, neni vubec jednoduche, natoz dolozit hodnotu te skody. Proto se typicky do smluv dava smluvni pokuta, kde staci dolozit, ze k dane situaci doslo a neni treba nic vycislovat.

Dalsi aspekt pak je ten, ze v pripade nejakeho soudniho sporu si take muze ten vymahac skody pekne nabehnout na vlastni vidle. Jednoduse proto, ze soucasti spousty pravnich predpisu je spousta povinosti firem skodam predchazet a zabranovat, coz se muze ukazat, ze dotycny nedelal.

« Odpověď #9 kdy: 13. 04. 2023, 20:15:55 »
nelze?

zvasty

« Odpověď #10 kdy: 14. 04. 2023, 03:07:10 »
nelze?

zvasty

naprostý souhlas

Tolik žvástů a amatérské právničiny už jsem dlouho nečetl... Docela jsem se zasmál.

jjrsk

• 554
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 14. 04. 2023, 08:12:38 »
Tak schvalne soudruzi, kdyz tu tak odborne zvanite, tak odkaz na pojistovnu ktera v CR takovou skodu pojisti. Jelikoz zadna, tak jsem opravdu zvedav, cim se pochlubite.

« Odpověď #12 kdy: 14. 04. 2023, 08:39:35 »
My máme v některých smlouvách podmínku pojištění, takže jsme jako firma pojištěni u Generali. Jestli to bude fungovat, netuším. A doufám, že to nikdy nebudu muset vyzkoušet.

« Odpověď #13 kdy: 14. 04. 2023, 08:54:38 »
Tak schvalne soudruzi, kdyz tu tak odborne zvanite, tak odkaz na pojistovnu ktera v CR takovou skodu pojisti. Jelikoz zadna, tak jsem opravdu zvedav, cim se pochlubite.

Nemen temu, pisal si o tom ze sa neda vycislit skoda, nie o tom ze sa neda poistit.

A neboj, projekt si vie vzdy pekne vycislit kolko ho stoji hodina lepenia zaloh dohromady aby mali znovu funkcny system.

lojdr

« Odpověď #14 kdy: 14. 04. 2023, 11:40:34 »
A neboj, projekt si vie vzdy pekne vycislit kolko ho stoji hodina lepenia zaloh dohromady aby mali znovu funkcny system.
Je někde k dispozici nějaký rozsudek, kde by se tohle řešilo (z českého prostředí)? Docela by mě to zajímalo, jak se k tomu přistupovalo.

BTW. Obnova ze záloh je jedna věc, ale větší problém je podle mě ušlý zisk nebo ztráta důvěry zákazníků, což jsou věci jež se kvatifikují poměrně složitě a rozhodně je ten dopad větší než jednotky MD vlastních či externích zaměstnanců na obnovu systémů.
Další věc je, že můžeš zapříčinit ztrátu důvěry zákazníka ve firmu kde pracuješ a to povede k ukončení kontraktu mezi zákazníkem a firmou kde pracuješ, což může být chápáno, že jsi způsobil škodu i firmě ve které pracuješ a ne jen u zákazníka.
To je spíše otázka na to jak by ta žaloba byla pojatá nebo co přesně kryje ta pojistka.