Já se musím k něčemu přiznat. Mě strašně štvou buzničky, které preferují vzhled a kompromitují správnou funkčnost - a že je při váývoji SW bordel neskutečný už tak. Strašně mě to sere. Třeba nesnáším, když mají auta, řekněme nová Honda Civic, fake průduchy na kapotě pro proudění vzduchu, aby to vytvářelo dojem sportovnosti. A lidi, kterým se to líbí, a nevadí jim, že je to na hovno, prostě považuju na ťulpase a gumy. Jasně, můžou to být synci v pohodě, ale prostě jsou to gumy no. Chápu takovéhle lidi u webdevelopmentu, ok, taky se podívám na pěknou webovou stránku, a vážím si jich. Ale ne dpč. v bance a pojišťovnách, kde se píšou tisíciřádkové business logiky pro intranet appky a oni do toho takhle mermomocí cpou ten gaylordský javascript - to tam prostě nemá vůbec co dělat. Tak hoši javascriptáři, seberte se a táhněte si dělat webovky. Konec zpovědi.
jakou funkčnost kompromitují? Zatím jsi nenapsal žádnou nevýhodu webových technoligií.
V bankách a všeobecně korporátech je bordel ve vývoji. Webové technologie kompromitují funkčnost tím, že s nima neumí lidi dělat a potebují školení - tzn. z mandaů vyhrazených pro vývoj aplikace kus spolkne pitomé školení na dupání týmu na ovldánutí nějakého zrovna populárního JS framewroku. Tím je jasně kompromitována funkčnost, protože není neomezené množství času. I junior, co zrovna dodělal VŠ, může jít a hned pracovat, když tam bude mít formy. Ale pokud tam bude web, musí se nejdříve nechat zaškolit.
Další věc, jak se tím kompromituje vývoj, je, že na fronendu bude chtě nechtě vždycky část složité sračkoidní business logiky, v které se už tak nikdo pořádně nevyzná. Business logika je pak roztroušaná do 2 úplně jiných světů, inženýrského backenďáckého (v Javě) a webovkářského frontendového. Každý jeden junior, medior nebo senior se bude muset proklíkávat a debugovat nejen přes backend, ale i přes úplně jiný styl na fronendu. To spolkne v průběhu životního cyklu aplikace spoustu mandays navíc a to bezesporu opět kompromituje funkčnost.
Jakoby nestačilo, že business logika je už tak dost složitá a zprasená, ona se navíc musí dělat částečně v dynamicky typovaném jazyku!!! (javascript) Na to je potřeba silně typovaný jazyk! Proto se všude v ttomto prostředí nasazuje silně typovaný jazyk, který se potom kompiluje do javascriptu - jenže to máš další technologii navíc, kterou se musí člověk naučit! Další mandays z koláče, který mohl být raději věnovaný na čistý kód a frontend prostě a jednoduše ve Srpingu, spolkne webovkářský frontend. Proto mě fascinovalo, když jsem dělal na projektu v korporátě, kde všechno dpč. stálo za hovno a fungovalo to blbě, ale hlavně že tam byl úhledný webový frontend. (fronedář nám mezitím zdrhnul jinam a my jsme do tech hoven pak museli hrabat sami)
Proto říkám, že webové technologie kompromitůjí funčnost těch aplikací. Nemáš z nich v intranetových appkách žádný benefit, naprosto žádný, jenom všechno komplikujou.