Kryptoměny jsou stabilní a tvrdý, stejně jako je tvrdé zlato, stříbro a další věci, které se používají/ali jako měna.
Spíš je třeba si uvědomit, že všechny měny jsou "virtuální" - žádná měna není a nikdy nebyla založená na ničem jiným než na důvěře. Konkrétně na důvěře v to, že za pár let si za tu měnu budu moct pořídit zhruba tak stejný množství statků jako teď. Absolutně nic jinýho nás na měně tolik nezajímá.
Různí aktéři pak mají k různým měnám různě vysokou důvěru (čili různě silně věří, že za pár let si za ni koupí to samý co teď). Z nejrůznějších důvodů. A to je to mystické "krytí". Žádná měna není a nikdy nebyla krytá ničím jiným než důvěrou. A ta důvěra může být podepřená kde čím, včetně čistě mocenských, psychologických, sociologických nebo i naprosto iracionálních důvodů. Proto je například měna "Elvisovy ponožky" daleko tvrdší než "Mirkovy ponožky"
Stejně jako můžeš zlatou minci vzít, a vlastnit ji, tak můžeš vzít a vlastnit bitcoin. V jeho případě to "vzít" znamená, že máš jistotu, že ho máš ty, a nikdo jinej, a že máš přesně n bitcoinů z celkového množství.
Což je totálně nezajímavá vlastnost (sama o sobě). Například jenom já vlastním takové zvláštní číslo, v odborných kruzích označované MPZ2020-5-24. Mám naprostou jistotu, že ho znám jenom já a že množství takových čísel je omezené. Přesto tato znalost má nulovou
hodnotu.
V tom je právě kouzlo těch kryptoměn. Ta celková suma se nemění. Nemůže se ti najednou zdvojnásobit množství všech bitcoinů.
Ale může se najednou zdvojnásobit množství kryptoměn. To už moc kouzelný není. Ekonomové tomu říkají "substitut" a za nějakých podmínek to funguje úplně stejně jako nafukování množství té tvé kryptoměny.
P.S. kdyby to někoho zajímalo, MPZ2020-5-24 je počet mých včerejších návštěv toalety, to vám říct můžu bez ohrožení tohoto mého cenného statku