Na jaký jazyk povýšit z PHP?

honza

Na jaký jazyk povýšit z PHP?
« kdy: 17. 02. 2011, 18:32:45 »
Ahoj. Rozhoduji se, v čem budu programovat. Nějaké základy už mám(hlavně PHP) a chtěl bych se dostat na vyšší úroveň. Mohli byste mi poradit jak dál? Hledal jsem na Googlu na co jaký programovací jazyk je (nějakou tabulku, nebo článek, který je srovnává), ale nic jsem nenašel:(

Kdyby vám to nevadilo, mohli byste mi napsat nějaké krátké zhrnutí nejpoužívanějších programovacích jazyků, nebo aspoň odkaz na nějaký web, kde se to vyskytuje? Moc děkuji :)
« Poslední změna: 17. 02. 2011, 18:38:03 od Petr Krčmář »

Re: Na jaký jazyk povýšit z PHP?
« Odpověď #1 kdy: 17. 02. 2011, 18:38:49 »
Hodně záleží na tom, k čemu chceš takový jazyk využít. Něco jiného se používá na vývoj webů (čemuž by odpovídalo zmíněné PHP) a v něčem jiném budeš třeba dělat skripty pro zpracování textu nebo hry. Zkus doplnit, čím se chceš zabývat.

Re: Programovací jazyky
« Odpověď #2 kdy: 17. 02. 2011, 18:43:29 »
Súhlasím s Petrem Krčmářem ... záleží od toho, čo konkrétne by si chcel programovať ...
Ale ja osobne by som odporúčil Python, popr. Javu. Sú to výborné programovacie jazyky a nie je ťažké sa ich naučiť.
Nejaké e-knihy ohľadne Pythonu sú priamo na Root http://www.root.cz/knihy/oddeleni/vyvoj-a-knihy-pro-vyvojare/
A pre Javu je fajn stránka http://www.java.cz

« Odpověď #3 kdy: 17. 02. 2011, 18:52:25 »
Popisem sem niektore jazyky ;)

C: pokial mas uz nejake skusenosti, niesi lama, mas chut ucit sa a naucit sa nieco poriadne, nauc sa cecko. Pre zaciatok odporucam kupit nejaku kvalitnu knizku, dobre skusenosti mam s vydavatelstvom Computer Press.
C++: z C potom mozes postupit na C++, myslim ze neni dobry napad sa ucit hned C++. Pokial sa chces ucit aj toto nauc sa najprv C.
Python: velmi dobry jazyk pre zaciatocnikov. Pokial nemas velke skusenosti nauc sa toto. Je to jednoduchy, vysokourovnovy programovaci jazyk. Da sa naucit aj z tutorialov, ale v lepsi pripad je tiez kupit si knizku.
Java: mozes aj javu ale neodporucal by som na zaciatok. Podla mna to cloveka dost popletie, programovat sa riadne nenauci, atd.
C#: to iste co java, a este k tomu musis byt aj widlak.
Pascal: klasika. Pokial pojdes na pascal chybu urcite nespravis. Ved to aj je jazyk urceny pre zacinajucich programatorov. Bohuzial je ale dost stary...

Myslim ze to aj staci :) mas na vyber.

honza

« Odpověď #4 kdy: 17. 02. 2011, 19:12:36 »
No, momentálně se zabývám tím vývojem webu a nějaký porovnání těch jazyků jsem hledal, abych se právě mohl rozhodnout co dál :) Vypadá to, že se dám spíš na vývoj "neinternetových" aplikací, takže ne PHP, JavaScript,... Ani se mi do té Javy nechce. Vidím to na C, C++ nebo C#
Chtěl bych se zeptat, v jakém jazyce se programují roboti, nebo třeba palubní počítače,...? Děkuji za odpovědi:)

« Odpověď #5 kdy: 17. 02. 2011, 19:19:41 »
Chtěl bych se zeptat, v jakém jazyce se programují roboti, nebo třeba palubní počítače,...? Děkuji za odpovědi:)

Na robotov by som tipoval Assembler, možno C.
Ale assembler je dosť hardcore, mal som ho v škole. Síce ma bavil, ale je to dosť práce niečo v tom vytvoriť.

« Odpověď #6 kdy: 17. 02. 2011, 19:22:54 »

Na robotov by som tipoval Assembler, možno C.
Ale assembler je dosť hardcore, mal som ho v škole. Síce ma bavil, ale je to dosť práce niečo v tom vytvoriť.

Skor to C. V Assembleri sa toho uz moc neprogramuje (programuje ale nie cele). Napriklad taky OS ma spravidla v Assembleri naprogramovane len casti ktore v tom jednoducho byt musia a zvysok je C.

mufcz

« Odpověď #7 kdy: 17. 02. 2011, 19:26:04 »
O palubních počítačích toho moc nevím ale  roboti (motoman) jsou ovládani pomoci PLC (trochu to připomíná basic )Ale pokud toho robota doma nemáš bude ti to na prd.

honza

« Odpověď #8 kdy: 17. 02. 2011, 19:38:20 »
Já zvažoval, že bych si nějakého postavil. Našel jsem docela dobrý web (robotika.cz), kde jsou návody, vysvětlnení,....
Podle všeho to vypadá, že půjdu do C :D
Děkuji za rady :)

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #9 kdy: 17. 02. 2011, 20:13:19 »
Hodně záleží na tom, k čemu chceš takový jazyk využít. Něco jiného se používá na vývoj webů (čemuž by odpovídalo zmíněné PHP) a v něčem jiném budeš třeba dělat skripty pro zpracování textu nebo hry. Zkus doplnit, čím se chceš zabývat.

Mimochodem, zkusil jsem si vyvýjet web v C++. Dá se, jde to celkem dobře, když si k tomu člověk přidá nějaký ten šablonovací systém (Třeba Teng), tak se to fakt navenek nepozná. C++ člověku rozhodně nedovolí dělat špagetový kód.

David Strejc

« Odpověď #10 kdy: 17. 02. 2011, 20:26:02 »
Proc si dneska vetsina lidi mysli, ze PHP je uplne spatne?
Jo Python je fakt dobrej - ja ho mam fakt rad. Je to milacek. Ale ... nedelat v dnesni dobe web?
Muzete mi nekdo rict, co je lepsi nez delat web? Vsechno je web. A je to cim dal horsi - vsechno web bude. Uplne vsechno. Google to vi, M$ to vi. A kdo z vas to nevi, tak to brzo zjisti.

Teda pokud se nebavime o mejnfrejmech ;o)))

Web vladne svetu a bude mu vladnout uplne.

A smradlava Joomla! v PHP ma 2.6 procenta webu.

Nadavejte - brecte - tlucte me Wydlema, ale je to tak. Web - HTTP - Hyper Text Transfer Protocol ;o))) Kterej uz nebude na text a neni na text.

Fejsbuk je v PHP. MySQL (prece ta nejhorsi z nejhorsich!!!!!!!!) databaze ho servi.

Kdy si konecne banda "programatoru" uvedomi, ze umi uplne kulove do doby, nez pristoupi na to, ze je REAL LIVE!!!!!!!! - jedine REAL - nic jineho.

Teorie? Proc proboha? Coze? Proc?

Byl jste si nekdo koupit rohlik? Potrebujete na to tisice instrukci a manualu?

for loop a if staci kazdymu

Vivat for those whom understands REAL!!!!

Peace.

DarkKnight

« Odpověď #11 kdy: 17. 02. 2011, 20:34:39 »
facebook neni v mysql, pouziva nosql databazi Cassandra

jinak pokud delas weby ale budes chtit prejit na desktopove aplikace, doporucil bych ten python
naucit se zaklady, zkusit framework Django (na tvorbu www) a pripadne pak desktopove frameworky

nicmene by nebylo na skodu se nejdrive naucit ten pascal (je jednoduchy a aspon se procvicis)

ondra.novacisko.cz

« Odpověď #12 kdy: 17. 02. 2011, 21:26:43 »
Když už tu někdo mluvil o robotech a řízení robotů z počítače, tak třeba jednočipy Arduino se programují v C++ (v omezené verzi)

« Odpověď #13 kdy: 17. 02. 2011, 21:45:10 »
David Strejc: Troll. Co si myslis ze pocitace su len web?? :-\ To co hovoris je len uzivatelske "programovanie". Kto neovlada C nemoze o sebe hovorit ze je programator. To je to iste ako jeden moj kamos tvrdi ze sa vyzna v pocitacoch a nevie ani kde sa nachadza systemovy priecinok windowsu. :) Ale klikat vie dobre. To sa musi uznat. ;D

Kohanaut

« Odpověď #14 kdy: 17. 02. 2011, 22:10:22 »
Ahoj, poslední měsíc jsem se trápil úplně tím stejným. Umím základy Pythonu a proto jsem zkoušel zmiňované Django, ale nesedlo mi. U Ruby on rails je příšerný deploying. Nakonec jsem tedy šel trošku jiným směrem s tím, že třeba využiji  svou znalost Javy. Nakonec jsem vybral groovy framework Grails, popřípadě Java framework Play. Deploying spočívá v zabalení aplikace jedním příkazem do souboru war a nahrání na hosting (jak prosté). Nepřemýšlel jsi o nějakém kvalitnějším PHP frameworku?
Pokud chceš něco na desktopové aplikace, bral bych Python/Javu.

Někdo tu zmiňoval ten facebook - jede sice na PHP, ale využívá dost vychytávek - HipHop, různé ohýbání jazyka atd.