Nechce sa mi čítať úplne celú diskusiu, ale väčšinu som prečítal.
Moja výhrada k predpovedaniu budúcnosti je taká, že to nie je možné. Ešte nedávno by sa našlo dosť ľudí, ktorí by dali ruku do ohňa za to, že príde koniec sveta pre vojnu medzi USA a Iránom. Spomenie si dnes ešte niekto, že Irán zostrelil nejaké lietadlo? Že Američania utekali z Iraku? Ja ani neviem, ako to skončilo. Cca pred sto rokmi by asi veľa ľudí stavilo na to, že komunisti zničia Nemecko. Kto by bol stavil na to, že nejaký zakomplexovaný rakúsky položidovský maliar sa pokúsi vyvraždiť Židov a ovládnuť pol sveta v spolupráci s Japoncami, a že sa proti nim spoja Američania s Rusmi? Že to viac-menej povedie ku vzniku/rozmachu počítačov a jadrových zbraní? A že tomu všetkému predchádzal rozmach poľnohospodárstva v USA ukončený jedným suchom a to povedie k Veľkej hospodárskej kríze? (veľmi zjednodušene povedané, samozrejme)
Pokiaľ nepoznáte konkrétne udalosti, ktoré sa stanú, pokiaľ nepoznáte konkrétne reakcie konkrétnych ľudí, tak nedokážete predpovedať budúcnosť. Ani keby ste mali k dispozícii veškerý výpočtový výkon sveta. Po svete momentálne chodí dosť premiérov, prezidentov a iných lídrov, ktorí nevedia, čo povedia o 10 minút. A čert vie, odkiaľ vôbec idú tie informácie, ktoré vypúšťajú z úst.
Predsa len mám malú predpoveď, ktorá mi snáď nevyjde. Vidím okolo seba rozmach anti-vax, anti-vedeckých a anti-technických nezmyslov, viď ničenie BTS v rôznych krajinách. Desinformačné "médiá" si získali veľmi silnú pozíciu a v súčasnosti ju dokážu využívať a aj využívajú fakt naplno. Ak bude šírenie anti-vax rýchlejšie ako vývoj vakcíny, tak nám tá vakcína bude nakoniec zbytočná.
Padla tu otázka na znižovanie platov. Pracujem ako programátor vo firme, ktorá nie je primárne IT. Plat mám zatiaľ znížený a vo vzduchu visí aj prepustenie. Ak sa znižovanie týka veľkého množstva ľudí (naozaj neviem posúdiť), je možná deflácia. Tej sa ekonómovia boja snáď ešte viac ako hyperinflácie.